BimPremium

“EEN INTEGRALE BIM-AANPAK IS AANGERADEN, MAAR COMPLEX"

Ingenieursbureau Ingenium modelleert sinds 2010 in 3D en werkt vandaag zo'n 90% van alle projecten uit in Autodesk Revit. “Toen we met BIM en 3D-modelleren begonnen, was er nog veel onduidelijk", herinnert Brecht Pauwels, hoofd van de CAD-afdeling, zich. “Er waren geen standaarden en van IFC was er nog geen sprake. We hebben dus veel zelf moeten uitzoeken. Vandaag is het draagvlak al breder, maar wat de normering en gegevensuitwisseling betreft, is er nog steeds heel wat werk aan de winkel." Toch kiest Ingenium resoluut voor BIM. “We proberen de andere partners steeds te overtuigen van een integrale BIM-aanpak," zegt Pauwels, “maar zelfs wanneer ze niet meestappen, werken wij intern in Revit. De voordelen naar gegevensextractie, clashcontrole, coördinatie en connectiviteit toe zijn nu eenmaal te groot."


“We werken steeds met verschillende disciplinemodellen", legt Pauwels verder uit. “Enerzijds omdat de modellen niet te zwaar mogen worden, anderzijds omdat de aanpak van techniek tot techniek verschilt.
Bij de zogenaamde natte technieken, zoals sanitair en HVAC, ligt de nadruk in het modelleren voornamelijk op de leidingen en de kanalen, die dan ook volledig in 3D uitgewerkt worden. Het is daarentegen niet noodzakelijk om alle roosters of al het kraanwerk gedetailleerd in het model te specificeren. Dan wordt het model te zwaar. Omdat er bij de natte technieken doorgaans wel meer nood is aan een afstemming tussen de technieken onderling en met het stabiliteitsmodel, is een regelmatige clashcontrole hierbij ten zeerste aangeraden."

Iets ingewikkelder wordt het wanneer verschillende partijen samenwerken aan een ontwerp. “Goede afspraken zijn echt cruciaal," waarschuwt Pauwels. “Veel van onze elementen zijn gekoppeld aan referenties uit het architectuur- of stabiliteitsmodel
een ventilatierooster hangt bijvoorbeeld vast aan een verlaagd plafond. Wanneer de architect de hoogte van dat plafond aanpast, heeft dat dus ook implicaties in ons model. Wanneer de architect dat plafond uit het model verwijdert en vervangt door een andere, valt de referentie zelfs volledig weg. Dat soort situaties moet vermeden worden."
Ook bij de overdracht van het model naar de uitvoerder kunnen er zich problemen voordoen. “Het omzetten van onze modellen naar IFC vraagt nog te veel handwerk", zegt Pauwels. “We mogen dan ook van geluk spreken dat onze partners doorgaans ook met Revit werken."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine