Vorsselmans renoveert lichtstraat met geïntegreerde PV-installatie
unieke toepassing van Building Integrated Photo Voltaïcs (BIPV)
Op vraag van aNNo architecten bv uit Gent renoveerde Vorsselmans nv een volledige lichtstraat met transparante beglazing met ingewerkte pv-installatie in het glas. Deze unieke toepassing van Building Integrated Photo Voltaïcs (BIPV) in daklicht werd uitgevoerd in vliesgevelsysteem aansluitend op een bestaande staalstructuur uit 1902.
Ook een mooi project gerealiseerd? Schrijf je zeker in voor de Schrijnwerk Awards 2021!
missie: topkwaliteit op maat door duurzame samenwerking
Groep Vorsselmans is een toonaangevende specialist in aluminium ramen en gevels. Ze ontwerpen, installeren en monteren al meer dan 45 jaar ramen en complexe gevelconstructies. Vorsselmans is actief in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De onderneming telt vijf businessunits waarmee ze in de markt actief zijn. In eerste instantie zijn dat particuliere woningen, daarnaast utilitaire projecten en ten derde bewerken ze ook de appartementenmarkt. Een vierde unit bestaat uit service en onderhoud, en tot slot hebben ze ook een afdeling rond zonnepanelen. De missie van Vorsselmans nv is ‘topkwaliteit op maat door duurzame samenwerking’. Daarin komen drie eigenschappen naar voren die bij hen geen loze begrippen zijn: kwaliteit, maatwerk en samenwerking.
Het project in het kort
Op vraag van aNNo architecten bv uit Gent renoveerde Vorsselmans nv een volledige lichtstraat met transparante beglazing met ingewerkte pv-installatie in het glas. Deze unieke toepassing van Building Integrated Photo Voltaïcs (BIPV) in daklicht werd uitgevoerd in vliesgevelsysteem aansluitend op een bestaande staalstructuur uit 1902. Een iconisch gebouw uit de geschiedenis van grensgemeente Essen heeft hiermee op een esthetisch verantwoorde wijze een duurzame upgrade gekregen waarmee het klaar is voor de toekomst.
BIPV integratie op een veilige manier
BIPV integratie in een daklicht geeft technische uitdagingen: op welke wijze worden elektrische kabels uit het zicht verwerkt in de lichtstraat? Warmt de bestaande staalstructuur niet te veel op onder invloed van BIPV-panelen ...?
Uitgangspunt voor de montage was om het werken op hoogte zoveel mogelijk te beperken. De hellingshoek van het dak en zinken dakbedekking zorgden er namelijk voor dat het dak extreem glad was bij regen en fel zonlicht. Voor dit project is een verrijdbare nokladder ontwikkeld inclusief opbergruimte voor gereedschap en materialen zoals glasblokjes. De nokladder bestond uit een aluminium frame met (zachte) luchtbanden zodat het gewicht van een monteur over meerdere punten gespreid wordt.
Dé uitdaging van dit project was om de bekabeling onzichtbaar te verwerken
Dé uitdaging van dit project was om de bekabeling onzichtbaar te verwerken en tegelijkertijd zoveel mogelijk bereikbaar te houden voor onderhoud. Er werd gekozen om het daklicht uit te voeren in Schüco FWS60 vliesgevelsysteem in combinatie met glasopdek van FWS50 (13mm). Dit creëerde ruimte voor bekabeling tussen het glas en had als voordeel dat geen doorbreking van de waterdichte laag (butyltape) en luchtdichte laag (binnendichting) nodig was. Vervolgens werden de kabels naar onderen geleid in een kabelgoot. Deze kabelgoot werd aan beide zijden van het gebouw over de volledige lengte met klangen bevestigd aan de felsnaden van de zinken dakbedekking en werd door een zetwerk beschermd tegen water.