BELANGRIJKSTE KENMERKEN VAN zOLDERTRAPPEN
Isolatie
In lage-energie- en passiefwoningen of bij een doorgedreven renovatie wordt de zolderruimte vaak buiten het beschermde volume gehouden. Dit betekent dat niet het hellende dak, maar wel de zoldervloer geïsoleerd wordt. Uiteraard moet men ervoor zorgen dat het trapgat geen koudebrug wordt. Het zolderluik moet dus geïsoleerd zijn en luchtdicht aansluiten op het pleisterwerk van het plafond.
Ook wanneer het luik toegang verschaft tot een plat dak, moet men dit principe respecteren. De fabrikanten gebruiken als isolatiemateriaal voor het isoleren van de niet-brandwerende zolderluiken meestal EPS en minerale wol voor de brandwerende modellen. De meeste zolderluiken hebben U-waardes in de grootteorde van 0,9 W/m²K tot 1,1 W/m²K. Door het toepassen van een extra thermisch geïsoleerd luik kunnen er waardes rond 0,76 W/m²K behaald worden. Hiertoe zijn deze modellen uitgerust met een extra thermisch geïsoleerd luik dat uitermate geschikt is voor het gebruik in passiefhuizen en lage-energiewoningen. Door daarenboven een bovenluik toe te passen (zie ook ‘accessoires’), kunnen deze isolatiewaardes zelfs nog verbeterd worden. De ruimte tussen de kast en de vloeropbouw kan ofwel opgeschuimd, ofwel met minerale wol opgevuld worden. Een nadeel van het opschuimen is echter dat de zoldertrap muurvast komt te zitten in de zoldervloer. Ook moet men opletten voor types schuim die te veel expanderen en de kast van de zoldertrap naar binnen kunnen verbuigen.
Luchtdichtheid
Zolderluiken zijn standaard voorzien van een aanslag met dichtingsband om de luchtdichte prestaties te verzekeren. Door het toepassen van een bovenluik (zie ook ‘accessoires’) kan de luchtdichtheid nog sterk verbeterd worden.
Brandwering
De luiken kunnen ook verkregen worden in een brandwerende uitvoering. De brandwering wordt gewaarborgd door het gebruik van minerale wol als isolatiemateriaal, samen met een metalen kast en afdeklatten. Bij een brand zet de afdichting sterk uit en ontstaat er een vuur- en rookdichte afdichting. De behaalde brandwerende prestaties zijn EI1 30 ofwel EI1 60. De brandwerende zoldertrappen worden steeds met een attest geleverd, dat op de websites van de fabrikanten gevonden kan worden. Het is zeer belangrijk om na te gaan in welke richting(en) de brandwering gegarandeerd wordt. Sommige modellen houden de verspreiding van vuur en rook tegen van beneden naar boven
en omgekeerd. Er zijn echter ook modellen die maar brandwering garanderen van beneden naar boven of vice versa. De brandwerende afwerking van de geplaatste zoldertrap moet gebeuren met daartoe geëigende materialen zoals brandwerende platen.
Beslag en bediening
Beslag
Alle beslag zit standaard geïntegreerd in de door de fabrikanten geleverde modellen. De scharnieren voor
het luik, de scharnieren voor het 'opplooien' van de trap en de geleiders voor het schuiven van de trap behoren allemaal tot het standaardbeslag. Het handvat voor het makkelijker beklimmen van de trap kan echter een optie zijn.
Bediening
De bediening van de luiken wordt voor de gebruiker vereenvoudigd en fysiek minder belastend gemaakt door het gebruik van trekveren of mechanismes met gasdrukveren (zie ook ‘accessoires’). Op de buitenlandse markt bestaan er volledig geautomatiseerde oplossingen, waarbij het volstaat om op een bedieningsknop te duwen, maar die worden niet op de Belgische markt verdeeld.