Welke aspecten van een kmo automatiseren?

Heel wat oplossingen
Robots
In de hedendaagse hoogtechnologische maatschappij zijn er reeds heel wat oplossingen beschikbaar om een productieproces volledig te optimaliseren, zoals collaboratieve robots en mobiele industriële robots (MIR’s). Collaboratieve robots zijn klein, flexibel en snel inzetbaar en kunnen worden gebruikt om stukken te verplaatsen. MIR’s bewegen volledig automatisch over de werkvloer om de nodige onderdelen en materialen naar de juiste plaats te brengen.
Internet of Things (IoT)
De productie kan ook geoptimaliseerd worden door machines via een applicatie te verbinden met de smartphone of tablet. Zo kan niet alleen de productie worden geobserveerd, ook de software en hardware kunnen in de gaten worden gehouden. Dat maakt het eenvoudiger om in te schatten wanneer onderhoud moet worden ingepland en of er eventueel vervangonderdelen moeten worden besteld.
Niet voor kmo’s
Bovenstaande oplossingen zijn echter veelal te duur voor kmo’s. Bovendien is er ook nog de vraag hoe, wanneer een kmo dezelfde machines aanschaft als een groot bedrijf, men dan het verschil zal kunnen maken in flexibiliteit en kwaliteit. Daarom zijn er voor kleinere bedrijven andere oplossingen beschikbaar, waardoor ze toch kunnen opboksen tegen de concurrentie van grote bedrijven.

Welke aspecten automatiseren?
In de meeste schrijnwerkerijen is het zaag- en bewerkingscentrum reeds geautomatiseerd. Daarnaast zijn er echter ook nog heel wat andere mogelijkheden.
Automatisch platen- of profielmagazijn
Er zijn meerdere ingrepen waardoor de workflow kan worden geoptimaliseerd. Zo kan het platen- of profielmagazijn worden gekoppeld aan de verschillende machines uit de productie. Een automatische verdeelwagen stuurt de stukken dan naar de nodige bewerkingsmachine. Dezelfde verdeelwagen zorgt er dan ook voor dat de stukken na bewerking op de juiste plaats gestockeerd worden.
Een automatische verdeelwagen is echter geen noodzaak. Een systeem voor automatische belading en ontlading kan ook reeds voldoende zijn. De stukken worden dan gewoon verplaatst door de bediener van de bewerkingsmachine.
Automatische (kanten)lijmmachine
Ook een (kanten)lijmmachine kan volledig worden geautomatiseerd door middel van een barcode op het te bewerken paneel of profiel. Door de code te scannen, weet de machine welke verlijmingen dienen te gebeuren. Een belangrijk voordeel van dergelijke machinale (automatische) verlijming is dat er minder lijm wordt gebruikt. Op die manier wordt er niet alleen lijm en geld bespaard, er is ook minder tijd nodig om de overtollige lijm schoon te maken.
CNC-gestuurde (hoek)persen
Voor schrijnwerkerijen die ramen en deuren produceren kan het interessant zijn om te investeren in een CNC-gestuurde pers. Om de hoeken van een raam of deur te persen, hoeft de bediener enkel de gegevens in te voeren in de computer. Wanneer met een barcode gewerkt wordt, is zelfs die handeling niet meer nodig. Bij een CNC-gestuurde pers zijn de persmessen automatisch ingesteld, dus de bediener hoeft ze niet manueel te verwisselen.
Ergonomische werkplaatsen
Bovenstaande aanpassingen zorgen er ook voor dat de werkplek ergonomischer wordt, want het personeel moet zelf minder (of zelfs niet langer) stukken heffen en verplaatsen. Het kan echter lonen om nog extra tegemoet te komen aan het welzijn van uw medewerkers door bijvoorbeeld te investeren in aangepaste montagetafels.