BeslagPremium

Keuzecriteria bij beslag voor glazen schuifdeuren

Bij het beslag voor glazen deuren is het beslag voor glazen schuifdeuren een categorie op zich. Deze deuren hebben immers heel andere karakteristieken.

Beslag voor glazen schuifdeuren is een categorie op zich

Schuifbeweging

Het beslag voor glazen schuifdeuren kan gezien worden als een alternatief voor houten deuren, wanneer transparantie en ruimtelijkheid een rol spelen. Het belangrijkste verschil is dat het glas hier geklemd wordt in de loopwagens.

Brandwerende ramen verdienen meer aandacht
11 artikels
Alles over beglazingenOntdek ons digitaal magazine over beglazingen
Lees magazinechevron_right

In tegenstelling tot bijvoorbeeld scharnieren wordt hier niet gewerkt met verticale glasklemming maar wordt de glasplaat horizontaal in de rolklemwagens opgehangen (al dan niet met een boring in het glas), waarin de schuifdeur zich langs een rail bovenaan voortbeweegt.

Bij beslag voor glazen schuifdeuren werk je met twee glasklemmen, die zo breed mogelijk staan, voor de stabiliteit van de schuifbeweging.

Een U-vormige deurgeleider onderaan zorgt dat het deurpaneel netjes op z’n plaats gehouden wordt.

Er zijn ook beslagvarianten in de vorm van synchroon openende schuifdeuren of telescopische schuifdeuren (voor een bredere deuropening bij smalle doorgangsbreedtes), of om in te werken in een vals plafond.

Bij schuifdeuren wordt gewerkt met gehard (gelaagd) glas in diktes van 8 tot 13,52 mm. Door die geringere diktes is de ophangrail vaak smaller, waardoor de schuifdeur dichter bij de wand zal hangen. Hou hier wel rekening met een eventuele plint. Er zijn op de markt ook al loopwagens, die geschikt zijn voor gelaagd gehard glas, beschikbaar.

Vandaag is minimalisme de standaard geworden (© Minusco Benelux)
Vandaag is minimalisme de standaard geworden (© Minusco Benelux)

Schuifdeursysteem

Het beslag bestaat uit een loopprofiel, met eventuele muurbeugels en afdekprofielen. De kopse kanten zijn afgewerkt met afsluitstukken of afdekkappen.

Er wordt gewerkt met loopwagens waarvan de wielen uit kunststof zijn vervaardigd, met het oog op duurzaamheid en geluiddemping.

Loopprofiel

Een schuifdeursysteem bestaat steeds uit een loopprofiel, met mogelijke muurbeugels en afdekprofielen. In het profiel bevinden zich twee rollen en twee stoppers. Elke rol met stopper kan vervangen worden door een soft-closemodule, een dempingsmechanisme dat de deur afremt en zacht in de eindpositie trekt - zowel bij het openen als het sluiten.

Het loopprofiel is doorgaans vervaardigd uit aluminium, de rollen zijn gelagerde kunststof wielen, net als de stoppers, al komen die ook in aluminium voor. De vloergeleiding is gemaakt uit een combinatie van verscheidene materialen - metaal en kunststof - om het glas bij het schuiven niet te beschadigen en om wrijvingsgeluiden zo goed mogelijk te dempen.

Traditioneel wordt een glasklem gebruikt die zich onderaan het loopprofiel bevindt, maar door de zin naar minimalisme zijn er ook toepassingen ontwikkeld waarbij de glasklem verborgen wordt in het loopprofiel. Dit is intussen de standaard geworden.
Het systeem kan ook volledig in het plafond geïntegreerd worden, waardoor je enkel nog de glazen panelen ziet.
Daarnaast heb je ook types met een industriële look waarbij alles zichtbaar is.

© dormakaba
© dormakaba

Draagkracht

Het maximale gewicht van de schuifdeur wordt bepaald door de glasklem en eventueel ook de soft-close module. Standaard kan die deuren tot 120 kg aan, al zijn er ook types die 150 kg kunnen dragen. Hier moet je dus wel rekening mee houden bij het bepalen van de breedte, hoogte of dikte van het glaspaneel. Het gewicht speelt ook een rol bij de juiste keuze van je rail.

Bovendien heb je ook de maximale profiellengte, die mee de deurbreedte bepaalt. Indien die deurbreedte de maximale waarden zou overschrijven, moet je twee profielen na elkaar plaatsen en rijden de rollen over een klein randje. Dat kun je wel eens horen en kan bovendien zorgen voor een lichte schade op de wieltjes en wordt dus niet aangeraden.

The Art of Living magazine, Jurrit van der Waal
© Jurrit van der Waal

Plaatsing

Eerst en vooral wordt aangeraden om de handleiding erbij te nemen. Elk merk en elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken en eventuele schade kan niet weggewerkt worden.

Het glazen paneel wordt ontvet op de plaatsen waar de glasklem komt; daarna wordt die glasklem met een momentsleutel op het blad gespannen, volgens de aangegeven kracht.

Daarna wordt het paneel in de rollen gezet. De regeling van de correcte hoogte gebeurt in de rolwagens. Bij de modernere en de meer minimalistische uitvoering worden die rechtstreeks in de looprail gehangen; de hoogteregeling zit hier ook in vervat.
De stoppers (of de soft-close) worden daarna afgeregeld ter bepaling van de juiste stoppositie van de deur.

Aangezien je steeds met meerdere bevestigingen werkt, kun je er bij die hoogteregeling ook meteen voor zorgen dat de schuifdeur waterpas hangt, op voorwaarde uiteraard dat je rail ook waterpas hangt.
Indien nodig is er ook een 'anti-jump'-regeling, opdat de loopwagen niet van de rail kan schieten.

Na de montage worden de nodige zones verborgen achter een afdekprofiel en/of afsluitstukken.

Bij glas moet je uiteraard de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen; zo verplaats je de panelen altijd rechtstaand en mag je die niet laten steunen op harde ondergronden.
Elk contact met het beslag is ook altijd gedempt via een zacht tussenstuk.

Met dank aan ANYWAYdoors, ARLU, dormakaba, Minusco Benelux en Xinnix

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine