HOUTEN VLOEREN UITERST GESCHIKT ALS KANTOORVLOER
AANDACHTSPUNTEN BIJ TOEPASSING VAN HOUTACHTIGE VLOEREN IN KANTOORGEBOUWEN
Het spectrum van materialen voor toepassing als vloerbekleding in kantoorgebouwen is enorm. Binnen dit ruime aanbod winnen parketvloeren aan belang vanwege hun tijdloze karakter en warme uitstraling die een huiselijke sfeer op kantoor schept. Met het oog op een duurzaam resultaat moet er evenwel rekening gehouden worden met enkele voorschriften en de eigenschappen van de diverse materialen en uitvoeringen.
POPULARITEIT PARKETVLOEREN
Door de enorme waaier aan mogelijkheden kan u voor zowat alle denkbare projecten de geschikte houten of houtachtige vloer kiezen. Niet alle types houten vloeren kunnen echter in elk project worden toegepast. Toch wint de duurzame, slijtvaste parketvloer terecht aan populariteit.
WAAROM PARKET?
Hoge slijtweerstand
Parketvloeren staan erom gekend een hoge slijtweerstand te hebben. Dat is belangrijk, want de kwaliteit van uw houten vloer is afhankelijk van diens slijtlaag. Als uw parketvloer bijvoorbeeld een slijtlaag bezit van ongeveer 4 mm, dan kan u die in de toekomst tot zes keer opschuren. Dit garandeert vanzelfsprekend een lange levensduur. Daarnaast is vooral de keuze van de afwerking van de houten vloer uiterst belangrijk met betrekking tot de slijtweerstand van de vloer (zie verder).
Snelle plaatsingsmethodes
De meest populaire methode voor de plaatsing van parket is de verlijming. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij massief en meerlagig parket. Een van de pluspunten van verlijmde vloeren is het akoestische aspect. Een verlijmde vloer maakt een stuk minder contactgeluid dan een zwevende vloer. Een nadeel van verlijmen is dat de vloer niet makkelijk te verwijderen is zonder schade.
De tweede plaatsingsmethode, populair bij fineerparket, betreft de zwevende installatie die zeer eenvoudig te plaatsen en te onderhouden is. Door het gebruik van geschikte ondervloeren kunnen oneffenheden gemaskeerd en opstijgend vocht en geluiden tegengehouden worden.

Eenvoudig onderhoud
Een geoliede parketvloer vraagt een intensiever onderhoud dan een geverniste vloer. Voor geoliede parketten bestaan speciale onderhoudsschema's en producten op voorschrift van de fabrikant. Het is af te raden met zuiver water te dweilen, anders wordt de vloer oppervlakkig ontvet. Een regelmatig onderhoud met een voedend product houdt de vloer in optimale staat. Een geverniste vloer wordt het best gereinigd met een stofzuiger of met een licht vochtige doek. Alkalische reinigingsmiddelen, die onder meer ammoniak of soda bevatten, zijn uit den boze, omdat het vernis aangetast zou kunnen worden.
NORMERINGEN
Wettelijk gezien mag de CE-markering pas aangebracht worden door de fabrikant als deze een CE-conformiteitsverklaring heeft opgesteld. Daarin verklaart de fabrikant dat zijn product in overeenstemming is met de bouwproductrichtlijn en de van toepassing zijnde norm, voor houten vloeren EN 14342.
Daarnaast dient de fabrikant enkele claims te maken omtrent essentiële veiligheids- en gezondheidseigenschappen. De norm EN 14342 lijst deze eigenschappen op, meer bepaald: brandreactie, formaldehyde-emissie, aanwezigheid van PCP, thermische geleidbaarheid, buigsterkte, slipweerstand en biologische duurzaamheid. Bovendien beschrijft de norm de testmethode en de prestatieklassen die nu uniform zijn voor de volledige Europese Unie.
TYPES PARKET
Ideale parketsoorten voor kantoorruimtes zijn de duurzame en slijtvaste massieve parketsoorten zoals kops parket en lamellen op kant, maar ook fineerparket en meerlagig parket lenen zich tot een toepassing als kantoorvloer.
Kopshouten parket
Kopshouten parket heeft als voordelen dat het heel druk- en slijtvast is én een geluidsisolerende werking heeft. De geluidstrillingen worden geabsorbeerd in de houtvezels.
De open poriën aan de oppervlakte hebben echter ook als gevolg dat de houtvochtigheid zich gemakkelijker zal aanpassen aan de omgevingsvochtigheid, met krimpen en uitzetten tot gevolg.
Lamel op kant
Lamelparket op kant of industrieel parket bestaat uit blokken of matjes van een aantal met tape of een netje samengebonden lamellen. Door de opbouw uit kleine massiefhouten stroken is lamel op kant een zeer stabiele en sterke vloer voor plaatsen die intensief belopen worden. Na de verlijming op de chape moet dit parket nog enkele keren opgeschuurd worden tot men een vlak oppervlak krijgt. Zodra dit het gewenste resultaat geeft, dienen er ten slotte nog afwerklagen met olie of vernis opgezet te worden.
Fineerparket
Fineerparket heeft het warme uiterlijk van hout en combineert dat met de installatie- en onderhoudsvoordelen van laminaat. Het enige verschil is dat de toplaag geen imitatieprint is, maar echt hout. Onder de toplaag bevindt zich een onderlaag van mdf, hdf, vezelplaat of multiplex die uiteindelijk ook de sterkte van het fineerparket zal bepalen.
Door de dunne toplaag is de levensduur van fineerparket beperkter ten opzichte van massief parket. Fineerparket kan afgewerkt worden tijdens het vervaardigen van het parket, waardoor de tijd van de bewerking na installatie beperkt wordt.

Meerlagig parket
Meerlagig parket bestaat uit een onderlaag van naaldhout of multiplex. De tussenlaag bestaat uit dennenhout, berkenmultiplex, mdf of hdf. De bovenste laag is een massieve houten toplaag van minimaal 2 mm.
Door de meerdere lagen kruiselings op elkaar te bevestigen, wordt het uitzetten en krimpen geneutraliseerd. De meerdere lagen maken het parket zeer duurzaam, stevig en zeer geschikt.
AFWERKING
Alvorens de houten vloerbedekking af te werken, moet ze, afhankelijk van het lijmtype en de vloerbedekking zelf, enkele dagen rusten, zodat het oplosmiddel van de lijm kan verdampen. Olie of vernis wordt op de bouwplaats zelf aangebracht. In het geval van legklaar parket zoals fineer- of meerlagig parket kan dat al toegepast zijn in de fabricage.
Wanneer de vloer afgewerkt wordt, moet de luchttemperatuur minimaal 15 graden zijn en de luchtvochtigheid tussen 55 en 65% liggen. Een goede afwerking begint tenslotte met een stofvrije ondergrond.

Vernis
Parketvloeren in drukbelopen ruimtes worden in de meeste gevallen nog gevernist. De slijtweerstand is namelijk opmerkelijk hoger dan bij een geoliede vloer.
Een vernisafwerking bestaat uit meerdere lagen. De afwerking kan bestaan uit alle lagen van hetzelfde vernis of grondvernis in combinatie met afwerklagen.
De tweede optie krijgt de voorkeur als een korte droogtijd gewenst is. Voor het aanbrengen dient de vloer licht opgeschuurd te worden.
Olie
De olie wordt met een borstel of rol gelijkmatig dik aangebracht in de richting van de houtvezel. Na een korte indringingstijd wordt de olie machinaal ingewreven. Het aantal lagen olie is afhankelijk van de zuigkracht van het hout en de samenstelling van de olie. Afhankelijk van het gekozen product bedraagt de droogtijd 4 tot 24 uur. De verhardingstijd kan 3 tot 10 dagen duren.
Profielen
Voor grote oppervlaktes in parket moet er rekening gehouden worden met profielen. Deze kunnen een hoogteverschil of vloerovergang camoufleren, maar ook het praktische nut ervan mag niet onderschat worden. Parket is een natuurlijk product, waardoor de vloer reageert op warmte- of vochtigheidsschommelingen. Profielen, beschikbaar in zowel houtstructuren als aluminium, zorgen ervoor dat uitzettingsvoegen overbrugd worden.