Hoe brandwerendheid van bouwelementen aantonen?
Omdat brandwerendheid een cruciaal aandachtspunt is voor aluminium schrijnwerk- en gevelconstructeurs, organiseerde de Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) op 2 februari 2021 een digitale thema-avond over dit onderwerp. Ir . Edwin Van Wesemael van ISIB (Instituut de Sécurité Incendie – Instituut voor Brandveiligheid) zette uiteen hoe de brandwerendheid van bouwelementen via de basisnormen dienen te worden aangetoond.
definitie van Brandwerendheid
Weerstand tegen brand is het vermogen van een bouwelement om gedurende een bepaalde termijn aan een aantal minimum eisen/prestaties te voldoen op het vlak van draagvermogen, vlamdichtheid en/of thermische isolatie zoals gespecifieerd in een gestandaardiseerde brandweerstandsproef. De Basisnormen voor de Preventie van Brand en Ontploffing (KB van 07/07/1994 gewijzigd door het KB van 12/07/2012) en een aantal andere wetteksten schrijven voor welk gedrag een bouwelement bij brand moet vertonen in functie van de kenmerken van het gebouw (hoogte, gebruikstype). Dit brandgedrag is gekwantificeerd door een Europees classificatiesysteem.
HET EUROPESE (EN BELGISCHE) CLASSIFICATIESYSTEEM
De Europese klassering van brandwerendheid vertrekt vanuit vier basiscriteria:
- R (draag- of stabiliteitscriterium): geeft het draagvermogen van de structurele elementen in een gebouw weer als ze gedurende een bepaalde tijd aan vuur worden blootgesteld;
- E (vlamdichtheid van een bouwelement): verwijst naar het verschijnen van openingen waarlangs rookgassen naar aanpalende compartimenten kunnen ontsnappen en zo de brand mogelijks verspreiden;
- I (thermische isolatie qua temperatuur): het vermogen van een scheidend element om de doorgang van warmte tegen te houden;
- W (thermische isolatie qua warmtestraling): straling gemeten vanop 1m afstand van het proefelement (moet kleiner dan 15 kW/m2 zijn).
De Europese klassering gebeurt door een combinatie van bovenstaande criteria op basis van de vereiste eigenschappen, aangevuld met de classificatietijd in minuten. EI60 is bijvoorbeeld ‘niet dragend, vlamdicht en isolerend gedurende 60 minuten’. Deuren vormen een speciaal element, waarbij men voor de klassering de (gecombineerde) criteria EI1, EI2, EW en E hanteert.
In Belgische wetgeving was de brandwerendheid eenvoudiger uitgedrukt, namelijk met Rf (résistance au feu) getest op basis van de NBN 713.020, waarbij gelijkaardige criteria werden beoordeeld. Deze Belgische norm was geldig tot 1 december 2016, en is nog steeds van toepassing voor gebouwen waarvoor de vergunning vóór die datum werd afgeleverd. Brandwerende deuren vormen eveneens een uitzondering waarvoor de Belgische norm geldig blijft tot 1 juli 2021.
Brandwerendheid aantonen via CE-markering
Het KB ‘Basisnormen’ van 2007 verwijst naar de CE-markering voor het aantonen van brandwerendheid. Er zijn enkele scenario's waarbij het mogelijk is aan te tonen dat het product de vereiste brandwerendheid bezit.
U leest er hier alles over!