VERMIJD BRANDGEVAAR BIJ CONSTRUCTIE HAARDMEUBEL
Omkasten van een haard betekent grote verantwoordelijkheid voor de interieurbouwer
De tijd dat de haard vrij in de ruimte stond of omboord werd met een schouw, ligt ver achter ons. Vandaag is het trendy de haard mee in te werken in het maatmeubel waarin ook de tv, de bar en zelfs de bibliotheek verwerkt zitten. In theorie geen probleem. De praktijk ligt echter wat complexer, want het vaak houten maatmeubel is niet compatibel met de warmte die de haard afgeeft. Een doordachte opbouw met brandwerend materiaal is dan ook nodig om problemen te vermijden.
AANPAK
De aanpak in uitvoering bij de bevraagde interieurbouwers loopt sterk gelijk. Ze vragen dat de haard geïnstalleerd is, voordat ze het maatmeubel plaatsen. De ene verwacht daarbij dat de brandwerende afkasting al geplaatst is door de haardleverancier, de andere neemt die zelf voor zijn rekening. Zelf houden de ontwerpers en interieurbouwers rekening met enkele aandachtspunten. Zo laten ze ruimte voor verluchting achter de haard, zorgen ze voor verluchting van de haardmantel en plaatsen ze een brandwerende bekleding of afkasting rond het rookgaskanaal.
De aanvoer van verbrandingslucht kan op twee manieren: ofwel direct uit de ruimte, ofwel via een buis uit een andere ruimte of vanbuiten. Om de warme luchtafvoer te verwezenlijken, moet er ook aanvoer van frisse lucht zijn. Die moet wel uit dezelfde ruimte komen, en liefst gescheiden van de verbrandingslucht.
AFWERKINGEN
Om volgens de regels van de kunst te werken, dient de haard aan iedere zijde die in de buurt van hout komt, bekleed te worden met een brandvertragende bekleding. Concreet gebruikt u een isolerend plaatmateriaal aan iedere zijde van de haard die op een houtachtig materiaal aansluit. In deze richtingen wilt u immers geen warmteverliezen.
Dezelfde aanpak geldt voor de haardvlakken waar u geen warmtetransmissie naar aangrenzende ruimtes wenst. De andere wanden kunt u omkasten met een warmtedoorlatende plaat. Tenzij u een aansluiting maakt met een houten kast of wanneer de eindklant een flatscreen boven de haard wil hangen. Die plaatsen kunt u bijvoorbeeld isoleren met een lagedensiteitsplaat met daarop vervolgens een plaatmateriaal of een pleisterafwerking om een esthetisch eindresultaat te krijgen. Wat de afwerking betreft, zijn er verschillende mogelijkheden. Platen met een hoge densiteit kunnen na het aanbrengen van een primer onmiddellijk geschilderd of behangen worden.
Platen met een lage densiteit hebben een ruwer oppervlak en vragen om een pleisterafwerking of een bekleding met een ander materiaal. Dat kan natuursteen, metaal of een houtachtig materiaal zijn.

AANDACHTSPUNTEN
Naast het bekleden van de haard zelf dient ook de nodige aandacht aan de randaspecten besteed te worden. Vooral de doorvoeren van de rookafvoerkanalen mogen niet over het hoofd gezien worden. Zeker wanneer ze door een houten vloer gaan, is het belangrijk ze goed te isoleren. Daarbij is er de keuze tussen een dubbelwandig geïsoleerd rookgaskanaal of het isoleren met een deken op basis van bio-oplosbare vezels. Rotswol is volgens specialisten af te raden, omdat het bindmiddel door de hitte zal verdampen. Dat brengt niet alleen geurhinder met zich mee, na verloop van tijd desintegreert de rotswol en is er van isolatie geen sprake meer. De haardenfabrikanten adviseren verder om rekening te houden met een mogelijke rookterugslag en assen bij het ontwerp van het maatmeubel.
Voorzie ook een elektriciteitsaanvoer, indien de gekozen oplossing met ventilatoren werkt, en een gasaanvoer wanneer het om een gashaard gaat. Toegangsluiken zijn in principe niet nodig, omdat alle interventies via de haard uitgevoerd kunnen worden.