Nieuw likje verf voor alu en pvc: hoe ga je te werk

Schilderen is een uitstekende optie op voorwaarde dat de basisconstructie van het aluminium of pvc-schrijnwerk nog in orde is. Kwaliteitssystemen verduurzamen deze materialen met gemiddeld 10 jaar. Donkere kleuren zijn eerder toe aan een nieuw likje verf aangezien ze sneller degraderen onder invloed van de zon en de klimatologische condities. Een goede ondergrondvoorbereiding garandeert een perfect resultaat. Vervolgens wordt het best gekozen voor een één- of tweecomponent primersysteem en afwerking met een klassieke solventgedragen lak.
SCHILDEREN VOORDELIGER DAN NIEUWE FRAMES
Duurzame oplossing

Schrijnwerk dat zwaar beschadigd is, wordt beter volledig vervangen. Maar gaat het om een intacte basisconstructie en is alleen de kleur dof geworden, dan loont het zeker de moeite raam-, deur- en poortframes te verfraaien met een laagje verf. Schilderen is weliswaar niet goedkoop – ook omdat er vaak met stellingen gewerkt wordt - maar aan nieuwe exemplaren zijn toch hogere kosten verbonden. Door het schrijnwerk te schilderen, verduurzaamt het oppervlak met pakweg 6-12 jaar als u consequent om de 4 jaar de verflagen inspecteert en lokaal herstelt. Doordat de ondergrond niet poreus is zoals hout, is het verfsysteem op aluminium en/of pvc minder snel onderhevig aan degradatie.
Gevoelig voor verkleuring
Op het vlak van verkleuring is het verschil tussen pvc en aluminium zeer klein geworden. Verkleuring wordt in mindere mate bepaald door de materiaalsoort, maar eerder door de kleur. Aluminium is dikwijls min of meer zilverkleurig en zal dus in veel gevallen een hogere reflectie of lagere absorptie hebben dan pvc. Aluminium en pvc in lichte kleuren zijn qua degradatie wel aan elkaar gewaagd, maar pvc in donkere kleuren zal eerder degraderen of gevoeliger zijn voor verkleuring en glansverlies dan aluminium. Verder speelt de oriëntatie een rol. De zijde die het langst onderhevig is aan zonlicht, verandert het snelst. Ramen die noordoost gericht zijn, krijgen de middagzon vanuit het zuiden wanneer deze het sterkst is. Ook de regenkant krijgt het hard te verduren.

Is alleen de kleur dof geworden, dan loont het zeker de moeite om raam-, deur- en poortframes te verfraaien met een laagje verf
ALUMINIUM EN PVC ONDERGRONDVOORBEREIDING
Silicone verwijderen
Siliconen zijn zeer vervelend aangezien de meeste soorten niet overschilderbaar zijn en bij contact zelfs de verf contamineren. De beste oplossing is de siliconenkit te verwijderen, de vrijgekomen delen grondig te ontvetten en daarna nog eens na te wassen met water met een beetje azijn. Daarna dienen de siliconen te vervangen worden door een type kit die zich wel vlot laat overschilderen. Anderzijds bestaan er ook additieven die kunnen worden toegevoegd aan de grondlaag om toch hechting te verkrijgen op siliconen. Deze additieven bestaan voor watergedragen en solventgedragen grondlagen.
Corrosie aanpakken
Aluminium bevat geen ijzer of staal, dus het roest niet. Toch komt corrosie voor wanneer het materiaal wordt blootgesteld aan vocht, chemicaliën en zuurstof. Ook andere omstandigheden bevorderen corrosie, zoals vuil en de legeringselementen die werden toegevoegd om betere materiaaleigenschappen te verkrijgen. Verwijderen kan door schuren, voorzichtig draadborstelen of met behulp van een aluminiumoxidestripper.

Schade herstellen
Afhankelijk van de aard van de schade, zoals bijvoorbeeld oppervlakkige krassen, kan een vette lakplamuur volstaan. Breng daarvoor best eerst een hechtingsprimer aan. De maximale laagdikte is 1 mm. Voor grotere diktes werkt u in verscheidene lagen en respecteert u de nodige tussentijd, normaal gezien 1 laag per dag. Voor omvangrijke herstellingen gebruikt u liever tweecomponent epoxy reparatieproducten.
Geanodiseerd en gemoffeld aluminium
Kozijnen zijn vaak vervaardigd uit geanodiseerd aluminium. Dit materiaal heeft een blanke of metaalachtig gekleurde oxidelaag die hard en slijtvast is. Om geanodiseerd aluminium te schilderen dient u de toplaag grondig op te ruwen voor een goede hechting. Bij gemoffeld aluminium wordt de verflaag in het aluminium gebakken, waardoor deze niet loslaat. Gemoffeld aluminium is gemakkelijker te schilderen.

Ondergrond voorbereiden
Zowel bij pvc als aluminium verwijdert u de bestaande laklagen alleen wanneer ze erg beschadigd zijn, afbladderen of onvoldoende hechten. Verwijder ze met behulp van een afbijtmiddel dat de verflaag losmaakt zonder de ondergrond aan te tasten (opgepast op pvc!) en verfschrapers. Een andere oplossing is bijvoorbeeld luchtgommen. Iemand met de nodige ervaring kan op deze manier perfect de bestaande laklaag verwijderen. Reinig daarna met een aangepast product en een schuurspons en spoel grondig na met water. Laat goed drogen. Bij een intacte verflaag verwijdert u stof en vuil van het oppervlak en schuurt u de verf grondig op met schuurpapier korrel 150-180. Ontstof nadien en ontvet het oppervlak met een geschikt product. Spoel na en laat drogen. De ondergrond dient voldoende coherent te zijn, wat voor pvc of alu meestal geen probleem is.
KEUZE PRIMER- EN VERFSYSTEEM
Voldoende dekkracht

Een goede lak zit perfect verankerd op de ondergrond. Hiervoor zorgt een hechtingsprimer; de afwerklagen dienen de spanningen die het materiaal ondergaat te volgen. De verflaag is vlot reinigbaar, blijft voor een voldoende lange periode kleurvast en behoudt zijn glansgraad. De bestaande kleur bepaalt grotendeels de dekkracht van de nieuwe tint. Zo dekt zwart vlot chocoladebruin, maar vergt het op wit mogelijk een extra laag. De lakken van de nieuwe generatie hebben hiervoor voldoende dekkracht. Voor buitentoepassingen worden trouwens meestal solventgedragen lakken gebruikt. Het vaste stofgehalte hiervan schommelt rond de 65%, wat bijna 2 keer zo hoog is als bij een watergedragen lak. Soms wordt geadviseerd om te primeren met een grijze kleur. Dit optimaliseert de dekkracht van de eindlaag. Helle eindlagen zoals kanariegeel en paarsblauwe tinten zijn eerder af te raden; ze dekken niet alleen minder goed, ze zijn gevoeliger voor uv-licht en worden sneller dof.
ééncomponent
Binnen dit systeem zijn er hechtprimers geschikt voor pvc en aluminium die u vervolgens perfect overschildert met klassieke solventgedragen alkydlakken. U kan bijvoorbeeld de garagepoort afwerken met dezelfde lak die voor het houtwerk gebruikt is, zodat het aluminium of de pvc exact dezelfde kleur en glans krijgen. Dergelijke primers zijn namelijk acrylaten in oplossing. Het voordeel is dat deze zelfs zonder ze licht te matteren toch een perfecte hechting geven in combinatie met een klassieke alkydlak. Wilt u afwerken met een watergedragen lak, dan moet u de hechtingsprimer licht matteren, grondig ontstoffen en bij voorkeur ontvetten met een universele ontvetter. Bij de ééncomponent solventgedragen producten zijn er ook éénpotsystemen voor pvc en aluminium, al genieten deze misschien niet de voorkeur. Een grondige verankering op de drager bepaalt immers mee de levensduur, en de spanningen op profielen valt niet te verwaarlozen, zeker bij diepe tinten.
Tweecomponenten
Zowel onbehandeld pvc als onbehandeld aluminium kunnen mits de nodige voorbereiding worden afgewerkt met tweecomponenten polyurethaan coatings. In het geval van aluminium met een moffelcoating, poedercoating of een ander type lak waarvan de samenstelling niet gekend is, is het raadzaam om eerst een watergedragen tweecomponenten epoxy hechtprimer aan te brengen. Een dergelijk product is immers perfect compatibel met elk type lak. Enige vereiste is wel dat de bestaande lak een goede aanhechting heeft, wat met een simpele hechtingstest kan gecontroleerd worden, bij voorkeur een cross cut of ruitjesproef. Een tweecomponenten watergedragen epoxy hechtprimer kan dan - na te worden ontvet, gematteerd, ontstoft en bij voorkeur vlak voor applicatie nog eens ontvet - afgewerkt worden met een klassieke solventgedragen lak of met een tweecomponenten polyurethaancoating.

Het is mogelijk om de goten af te werken met dezelfde lak als het houtwerk zodat alles exact dezelfde kleur krijgt
AANDACHTSPUNTEN
Optimale weersomstandigheden
Belangrijk is dat de werken worden uitgevoerd bij drogend weer, ongeveer tussen eind maart tot eind september, afhankelijk van de voorspelde weersomstandigheden. Gunstige temperaturen liggen tussen de 10 en 20 °C bij een relatieve luchtvochtigheid die bij voorkeur niet boven de 65% gaat. Een hittegolf is zeker nefast. Het is opletten voor ochtend- en avonddauw, dan ligt de vochtigheid dicht bij de 100%. Om een normale filmvorming te garanderen is de ondergrond- en omgevingstemperatuur zowel bij water- als solventgedragen producten bij voorkeur minstens 10 °C tijdens het hele drogingsproces. Ook regent het tijdens het drogen best niet op de verffilm.
De laklaag
Bij de tweecomponentenproducten is het belangrijk om de potlife te respecteren. Dat is de tijd waarbinnen u na het mengen met de verharder het product dient te verwerken. Vermijd verder te werken in volle zon; bescherm ook indien mogelijk de frames tegen volle zon tijdens de doorhardingsperiode.
Met dank aan: Akzo Nobel, Caparol, Paintfactory, Rustoleum, Vistapaint, Copagro
