Ruimtevaart in de klas
Unieke nascholing voor leerkrachten secundair onderwijs
Leerkrachten secundair onderwijs die hun lessen willen verrijken met STEM-projecten rond ruimtevaart, krijgen op dinsdag 29 april 2025 de kans om deel te nemen aan een inspirerende nascholing aan de Universiteit Antwerpen (ESERO-vorming via CNO). Tijdens deze sessie maken ze kennis met vier uitdagende educatieve projecten die leerlingen op een interactieve manier betrekken bij actuele ontwikkelingen in de ruimtevaart.
Enthousiasmeren voor ruimtevaart
De nascholing wordt georganiseerd na het succes van een eerdere editie en biedt concrete handvatten voor leerkrachten, ook als zij zelf geen ruimtevaartachtergrond hebben. Deelnemers krijgen tools en ondersteuning om hun leerlingen enthousiast te maken over ruimtevaart, een domein dat volop in beweging is. Van maanmissies tot wetenschappelijke experimenten in de stratosfeer – ruimtevaart wordt steeds toegankelijker, ook in het klaslokaal.
Vier ruimtevaartprojecten voor de klas
Tijdens de sessie worden vier educatieve projecten toegelicht:
- CanSat: Leerlingen bouwen en lanceren een mini-satelliet ter grootte van een frisdrankblikje met behulp van een raket.
- ASGARD: Een kans om een eigen wetenschappelijk experiment naar de rand van de ruimte te sturen met een stratosfeerballon.
- Climate Detectives: Leerlingen doen klimaatonderzoek met satellietdata en werken samen met een beroepswetenschapper.
- Astro Pi: Programmeer een experiment in Python dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd door een astronaut aan boord van het ISS.
Leerkrachten krijgen stapsgewijze begeleiding en toegang tot lesmateriaal, advies en een helpdesk voor verdere ondersteuning.
Praktische informatie
Doelgroep: Leerkrachten secundair onderwijs
Datum: Dinsdag 29 april 2025
Tijdstip: 13u30 - 16u30
Locatie: Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (Mechelseplein), lokaal 203 (tweede verdieping)
Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van CNO. De organisatoren kijken ernaar uit om samen met leerkrachten ruimtevaart dichter bij de leerlingen te brengen.