Steeds meer vraag naar wellness in de badkamer
mogelijkheden en aandachtspunten
De rol van de badkamer in huis is de laatste jaren sterk veranderd. Voor veel mensen is ze geëvolueerd van een louter functionele ruimte naar een wellnessruimte voor rust en ontspanning, weg van de drukte en de vele prikkels die dagelijks op ons afkomen.

In een bubbelbad, massagedouche, stoombad of infraroodcabine kan men ongestoord genieten en tot rust komen. Voor mensen die een compactere badkamer hebben of over een kleiner budget beschikken, bestaan er mogelijkheden om van een klassiek bad of douche een wellnessplek te maken. Zorg dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden op het vlak van wellnessbaden en -douches. Zo profileert u zichzelf als een vakman en wint u het vertrouwen van uw klanten.
WELLNESS IN EIGEN HUIS
Het investeren in een wellnessbad of -douche in de eigen badkamer heeft verschillende voordelen. De klant kan op elk moment én in alle privacy genieten van ontspanning, zonder naar een wellnesscentrum of spa te moeten gaan. Dat spaart tijd en geld uit. Naast het verminderen van stress hebben wellnesstoestellen nog andere positieve effecten op de gezondheid.

Zo kan een bubbelbad spierspanning verlichten, draagt een stoomcabine bij tot het openen van de luchtwegen en is een infrarooddouche heilzaam voor de spieren en gewrichten. Bovendien kan de aanwezigheid van een privéwellness een woning extra aantrekkelijk maken voor potentiële kopers, mocht de eigenaar in de toekomst besluiten om de woonst te verkopen.

WELLNESSBADEN
Lucht- en watermassage
Languit in een lekker warm bad liggen, is op zich al heerlijk. Wie graag nog een tikkeltje meer wil, kan tot rust komen in een luxueus massagebad. Er bestaan lucht- en watermassagebaden. Luchtmassage gebeurt via een aantal injectoren op de bodem en/of de rugzijde van het bad.
De lucht wordt ingeblazen met een kracht die de gebruiker zelf kan regelen, waardoor er een enorme hoeveelheid luchtbelletjes ontstaat die een ontspannende werking hebben. Dit type baden worden bubbelbaden genoemd.
Bij watermassage masseren krachtige hydrojets de rug en de voeten met een stroom van water en lucht, wat een diepgaandere massage geeft. Deze baden noemt men jacuzzi’s of whirlpools. De hydrojets zijn regelbaar en kunnen op bepaalde zones gericht worden: rug, dijen …

Bij de meeste fabrikanten worden de baden volledig geleverd met een duidelijke handleiding, wat de plaatsing vergemakkelijkt
Installatie en onderhoud
De installatie van een bubbelbad of jacuzzi vereist de juiste wateraansluitingen, elektrische toevoer en voldoende structurele ondersteuning voor het extra gewicht. Als u zelf niet kunt berekenen of de vloer het gewicht kan dragen, schakelt u best een expert in.
Bij de meeste fabrikanten worden de baden volledig geleverd met een duidelijke handleiding, wat de plaatsing vergemakkelijkt. Regelmatige reiniging van de jets, leidingen en andere interne onderdelen is een must om schimmel of ophoping van vuil en zeepresten te voorkomen. De klant kan dit zelf doen; het is aan u als installateur om hem of haar erop te wijzen.

Trends in wellnessbaden
Aangezien er bij baden minder mogelijkheden zijn voor waterbesparing dan bij douches – een goed gevuld bad met warm water is nu eenmaal een noodzaak om ervan te kunnen genieten – besteden de fabrikanten steeds meer aandacht aan de energie-efficiëntie van hun toestellen.
Denk aan motoren met een lager verbruik zonder dat de baden daardoor aan kracht en beleving moeten inboeten. In een modern massagebad kan de klant doorgaans kiezen uit verschillende intervals en programma’s, wat het gebruiksgemak aanzienlijk verhoogt.

We zien ook veel slimme bedieningssystemen die gepersonaliseerde wellnesservaringen mogelijk maken. Klanten die het plaatje volledig af willen maken, kunnen kiezen voor aanvullende sfeerverlichting.
Wellness in een klassiek bad
Doordat badkamers steeds compacter worden, kiezen veel mensen voor een (inloop)douche in plaats van een bad.
Wie toch over voldoende ruimte beschikt, opteert vaak voor een vrijstaand bad.
Denk aan een bad op pootjes: dit heeft een luxueuze uitstraling, wat een leuk contrast geeft met een strakke inloopdouche.
Voor klanten die niet over de nodige ruimte of voldoende budget beschikken of die een vrijstaand bad esthetischer vinden dan een wellnessbad, is dit uiteraard ook een uitstekende manier om te relaxen in eigen huis.
WELLNESSDOUCHES
Ook een douche kan zorgen voor een echte wellnessbeleving in de badkamer, bijvoorbeeld bij mensen die geen plaats hebben voor een bad. Er bestaan verschillende soorten wellnessdouches:
Stoomdouche

Een stoomdouche of stoomcabine, ook hammam of Turks stoombad genoemd, is een afgesloten ruimte met een stoomgenerator en luchtafvoer. De stoomgenerator creëert een luchtvochtigheid van 99% en een temperatuur tussen 45 en 55 °C in de cabine.
Door het inademen van deze warme en vochtige lucht gaat het bloed sneller circuleren. Dit leidt tot transpiratie, wat een zuiverend effect op het lichaam heeft.
Een stoomdouche doet wonderen voor mensen met luchtwegproblemen of allergieën, en het laat stress letterlijk en figuurlijk volledig verdampen. De stoomcabine kan ook als klassieke douche gebruikt worden.
Massagedouche
Dit is een douche uitgebreid met enkele jets die in de wand zijn ingebouwd en water op het lichaam spuiten van kop tot teen, wat zeer ontspannend werkt. Men kan ook kiezen voor een kant-en-klare massagecabine, uitgerust met een douchekop en meerdere hydromassage-waterjets.
Er bestaan ook combinaties met stoom voor een dubbel wellnesseffect. Een massagedouche kan ook als klassieke douche gebruikt worden.
Zonnedouche
Zonlicht hebben we allemaal nodig om goed te functioneren. Het licht in een zonnedouche of infrarooddouche bootst het effect van de zon na en verzorgt het lichaam op 2 manieren.
Ten eerste draagt het laag gedoseerde uv-licht bij tot de natuurlijke aanmaak van vitamine D, wat de weerstand een boost geeft zonder dat dit gepaard gaat met de schadelijke invloed van te veel zon.
Daarnaast zorgt het verwarmend infrarood voor ontspanning van het lichaam en een verbeterde bloedsomloop, wat goed is bij spier- en gewrichtspijn. Ook voor een zonnedouche geldt dat men ze kan gebruiken als klassieke douche.

Klassieke douche
Net zoals bij de baden kan men ook van de klassieke douche in de badkamer een luxedouche maken. Met een moderne, grote sproeikop kunnen namelijk al heel wat weldadige effecten bereikt worden.
Een regendouche met volle waterstralen, een regendouche in combinatie met een handdouche (wat ook praktisch is om bijvoorbeeld lang haar goed te kunnen uitspoelen) en een praktische handdouche met een variatie aan stralen (bv. massage, rain) bieden de ideale mix van beleving en gebruiksgemak.
Men kan ook kiezen voor enkele infraroodopbouwpanelen, in plaats van een volledige infraroodcabine te plaatsen. Dit zijn stuk voor stuk eenvoudig te installeren en budgetvriendelijke upgrades naar meer douchecomfort.
Er is ook een tendens naar steeds grotere douches tot 1.600 mm en zelfs 1.800 mm, voor extra bewegingsvrijheid en comfort. Voor elk wat wils dus om heerlijk te ontspannen in de douche.
Trends in wellnessdouches
Als gevolg van de stijgende energieprijzen wordt er steeds meer aandacht besteed aan waterbesparing. Veel fabrikanten zijn hier actief mee bezig in de douchekoppen. Een regendouche met een waterverbruik dat niet veel verschilt van de klassieke handdouche is hierdoor perfect mogelijk.
Wie de energie- en milieukost wil beperken, neemt best een douche die zo kort mogelijk duurt
Er bestaan ook stoomcabines die het gebruikte water recupereren om energie- en waterbesparend te werken. Toch is duurzamer douchen vooral een kwestie van gewoonte. Een wellnessdouche nodigt natuurlijk uit om er zo lang mogelijk van te blijven genieten.
Maar wie de energie- en milieukost wil beperken, neemt best een douche die zo kort mogelijk duurt. Dat bespaart sowieso het meest energie en water van al.

TIPS VOOR DE INSTALLATEUR
Zorg voor een correcte plaatsing
Voor u als installateur verschilt de plaatsing van wellnessbaden en -douches technisch gezien niet zoveel van klassieke baden en douches.
Laat u indien nodig bijstaan door één of meerdere andere vakmannen (of de fabrikant) om een vlotte en correcte plaatsing van de douche en het bad te garanderen op alle vlakken (bv. elektriciteits- en wateraansluitingen, voegen …).
Op die manier kan de klant optimaal van het comfort van de badkamer genieten.

Denk mee met uw klant
Iedereen is anders. Het al dan niet investeren in wellnesstoestellen voor in de badkamer is steeds een persoonlijke keuze van de klant die afhankelijk is van de individuele behoeften, het budget en de beschikbare ruimte in de badkamer.
Houd er rekening mee dat een wellnessbad of douche hoofzakelijk weggelegd is voor klanten met een iets hoger budget; het is een ‘extraatje’ dat niet iedereen zich kan veroorloven. Daarom is het cruciaal dat u meedenkt met de klant, zodat u de juiste oplossing kunt bieden binnen het budget en de ruimte.
Zet uw expertise als vakman in de kijker en geef advies om het vertrouwen van de klant te winnen. Want u weet: tevreden klanten vinden later makkelijker de weg naar u terug.
Met medewerking van Desco, Van Marcke, Villeroy & Boch