RegenwatersystemenPremium

"Er is zeker nog toekomst voor stookolie"

Tank-Service geeft stookolietanks nieuw leven als regenwaterput

Van oude tanks ontmantelen tot nieuwe tanks plaatsen en alles daartussen: bij het West-Vlaamse bedrijf Tank-Service gebeurt het maar heel zelden dat een klant op een ‘nee’ stoot. Als een van de weinige bedrijven in België hebben ze nog een andere troef in handen: ongebruikte ondergrondse stookolietanks krijgen na een behandeling van Tank-Service een tweede leven als regenwatertank. Zaakvoerder Dirk Robaey en vertegenwoordiger Stephan Cardon leggen uit hoe het familie­bedrijf al meer dan 35 jaar standhoudt.

totaalpakket

dirk robaey tank-service
Dirk Robaey, zaakvoerder Tank-Service

Tank-Service werd opgericht door Dirk Robaey in 1984. "Tijdens mijn legerdienst ontmoette ik iemand wiens vader bij een oliemaatschappij werkte. Hij wist mij te vertellen dat ze iemand zochten om dichtheidscontroles te doen en kon me voor een jaar lang werk verzekeren, drie dagen per week. Zo ben ik in de sector gerold. In het begin werkte ik met slechts één zelfstandige onderaannemer, maar al snel nam ik een eerste technicus vast in dienst. En zo was de trein vertrokken."

"In het begin deden we enkel dichtheids­controles, vooral bij benzinestations. Als we een tank afkeurden, vroegen mensen of we hem eventueel konden herstellen. Gaandeweg zijn er zo steeds meer activiteiten bijgekomen: van herstellingswerken over neutralisatie tot nieuwe tanks plaatsen. Vandaag bieden we een totaalpakket aan. Enkel het ter plaatse oplappen van een tank doen we nu niet meer; we maken enkel nog een volledig nieuwe tank in de oude. Maar het komt maar zelden voor dat we nee moeten zeggen tegen een klant."

Bluswater

Op een gegeven moment, meer dan twintig jaar geleden, werden Dirk en zijn team gevraagd om in een van de grootste appartementsgebouwen van Antwerpen drie ondergrondse stookolietanks van elk 60.000 liter om te vormen naar opslagtanks voor bluswater. "Die klus verliep heel goed", zegt Dirk. "We stelden ons daarom de vraag: waarom niet hetzelfde doen voor regenwater? De procedure is toch dezelfde."

Hoofdactiviteiten

Vandaag, in 2020, is stookolietanks omvormen tot regenwaterputten een van de hoofdactiviteiten van Tank-Service. "Het af­gelopen jaar is de belangstelling enorm gestegen", zegt Dirk. "Het is dan ook de ideale oplossing voor een ongebruikte tank", zegt Stephan. "Laat je die tank neutraliseren, dan heb je er niets meer aan. Voor een kleine meerkost – de tank moet sowieso worden gereinigd – heb je er wél weer iets aan. Iemand die in een rijwoning woont, heeft niet echt de mogelijkheid om een betonnen regenwaterput te laten steken. Nu het klimaat opwarmt en het grondwaterpeil zakt, is extra opslag van water meer dan nuttig. Bovendien wordt het stadswater steeds duurder. Het is dus een investering die zichzelf snel terug­verdient."

Ervaring

Tank-Service wil in de toekomst nog meer in­zetten op de omvormingen. Vandaag zijn de mogelijkheden nog niet bekend bij het grote publiek en veel concurrentie heeft het bedrijf in Menen momenteel ook nog niet. Al zal dat volgens Dirk en Stephan in de nabije toekomst misschien wel veranderen. "Hopelijk niet, maar het kan natuurlijk wel", zegt Stephan. "Met onze ervaring van meer dan twintig jaar hebben we sowieso voorsprong op de concurrentie. Daar ben ik wel trots op", zegt Dirk.

"Dankzij onze ervaring van meer dan twintig jaar hebben we sowieso een voorsprong op de conculega’s"

Installateurs

Ook bij veel installateurs is het concept nog niet bekend. Tank-Service werkt nauw samen met installateurs om nieuwe klanten te werven – een particulier is immers, in bijna alle gevallen, een eenmalige klant. Bovendien is het voor een installateur een extra service die hij kan aanbieden aan z’n klant. "Het is een verhaal dat ik altijd meeneem naar mijn plaatsbezoeken en ik heb er alleen nog maar positieve reacties op gekregen", zegt Stephan. "Als we werk doorkrijgen van een installateur, behandelen we zijn klant uiteraard met het grootste respect", zegt Dirk. "Hij steekt zijn handen in het vuur voor ons. We hebben niet de pretentie om te zeggen dat het sowieso allemaal perfect verloopt, dat kán ook niet. Maar een probleem moet wel binnen de week opgelost zijn. Ik kan niet aan mijn weekend beginnen met een sluimerend probleem."

Uitdaging

Net door voortdurend problemen te moeten oplossen, houdt Dirk het naar eigen zeggen al meer dan 35 jaar vol. "Elke situatie is uniek en elke klant is dat ook. De uitdaging bestaat erin om telkens weer een geschikte oplossing te vinden. Dat maakt het leuk. Voor onze technici is het bijvoorbeeld ook uitdagender om een tank om te vormen dan om hem weg te knippen of te neutraliseren. Het is opbouwend werk. Aan het eind van de dag ben je ook moe, maar je hebt wel iets constructiefs gedaan."

Casco

Momenteel verloopt het omvormen van een tank een beetje volgens het cascoprincipe. "Om de leidingen correct aan te sluiten, moet er nog een beroep worden gedaan op de aannemer", zegt Stephan. "We denken er wel over na om alles van a tot z zelf te doen of in samenspraak met de installateur. Het kan alleszins niet de bedoeling zijn dat we zijn werk gaan afnemen."

Van stookolietank tot regenwaterput

Epoxy

"De omvorming verloopt altijd op dezelfde manier. Eerst wordt het mangatdeksel eraf gehaald en de vloeibare stookolie eruit gepompt. Eventuele ‘kilo’s’ stookolie wor­den manueel verwijderd. Daarna wordt de tank aan de binnenkant gereinigd en ontvet. Zo kan de technicus beslissen of de tank nog behandeld kan worden of niet. Is dat het geval, dan wordt de tank inwendig gezandstraald en meteen daarna wordt een epoxylaag aangebracht, zodat er geen condens kan ontstaan. Na een week uitharden, kan er water of opnieuw stookolie in de tank worden gegoten. In het geval van een regenwaterput moeten enkel nog de leidingen worden aangelegd."

Geen verloren kost

tank-service

"Als de tank niet meer behandeld kan worden, bijvoorbeeld omdat er een te groot lek in zit, dan zijn de voorgaande stappen nog geen verloren kost. De tank moet sowieso worden gereinigd om hem buiten gebruik te stellen."

Bovengronds vs. ondergronds

"Qua werkwijze is er nagenoeg geen verschil tussen een ondergrondse en een bovengrondse stookolietank. Technisch gezien, is een bovengrondse tank minder interessant: is het dak namelijk niet hoger dan de tank, dan moet je met een pomp werken om het regenwater op de juiste bestemming te krijgen."

Saneringen

Dirk heeft doorheen zijn lange staat van dienst al heel wat stookolietanks voorbij zien komen, sommige al in betere staat dan andere. "We kunnen alle verhalen van hoe erg sommige tanks eraan toe zijn, niet in één dag vertellen. Regelmatig gebeurt het ook dat er een ‘verborgen’ of ‘vergeten’ tank wordt ontdekt bij verbouwingen of bij een verkoop. Meestal is die er niet al te best aan toe, om het nog zacht uit te drukken. Als er gaten in die tank zitten en het grondwaterpeil komt op het niveau van het lek, dan loopt dat water in die tank. Als dat gecontamineerde water dan in een riool of beek terechtkomt, zijn de gevolgen niet te overzien. De kosten voor een sanering zijn immens. Dat zijn drama’s."

5 voor 12

"Het is dus onze taak om de mensen te waarschuwen als het 5 voor 12 is. Uit de verplichte keuring kan je niet altijd afleiden dat de tank in perfecte staat is. Dat is immers maar een momentopname. Veel hangt ook af van wanneer en hoe de tank is geplaatst: tanks van de jaren 80 gaan bijvoorbeeld zeker 5 à 10 jaar minder lang mee dan tanks uit de jaren 70. Bovendien werden sommige tanks vroeger gewoon in de put gegooid, bij wijze van spreken. Dat helpt de levensduur natuurlijk ook niet vooruit. En dan zijn er nog de externe invloeden: zwerfstroom is bijvoorbeeld een groot probleem."

Verwaarlozing

Het gebeurt volgens Dirk en Stephan nog te vaak dat een tank verwaarloosd wordt, met alle gevolgen van dien. "Veel mensen hebben de neiging om de neutralisatie van hun oude tank opzij te schuiven, maar het moet uiteindelijk toch gebeuren. Net daarom is het ideaal als je van je ondergrondse tank een regen­waterput kunt maken voor een kleine meerkost. Of, als je bovengrondse keldertank volledig verwijderd wordt, dat je de vrijgekomen ruimte kan benutten voor een wijnkelder of sauna. De mogelijkheden zijn eindeloos."tank-service

Familiaal karakter

Dirk leidt de zaak samen met zijn vrouw Liesbet Vancayseele. Acht vaste technici zijn dagelijks in de weer bij de klanten van Tank-Service. Op kantoor zorgen drie bedienden en twee vertegenwoordigers ervoor dat alles op wieltjes loopt. Stephan, die er in september 2019 aan de slag ging, prijst vooral het familiale karakter van Tank-Service. "Hier zijn service en kwaliteit echt nog prioriteit. In veel grote bedrijven is dat aspect verdwenen en gaat het altijd maar over de cijfers."

Blik op de toekomst

Het Tank-Serviceteam beseft maar al te goed dat de huidige manier van verwarmen met stookolie geen al te lang leven meer beschoren is.

Toch zien ze de toekomst niet somber in. "In Vlaanderen alleen zouden er volgens ramingen nog 400.000 stookolietanks onder de grond zitten", zegt Dirk. "En er zijn nog 4 miljoen Belgen die hun huis verwarmen met stookolie. Voor onze generatie is er dus zeker nog genoeg werk."

Nog geen alternatieven genoeg

Bovendien is er volgens Stephan nog een lange weg te gaan voor stookolie volledig geschrapt kan worden als verwarmings­brandstof. "Er zijn vandaag nog onvoldoende alternatieven. Nieuwe technologieën zijn vaak nog te duur en vergen in de meeste gevallen een totaalrenovatie om optimaal te kunnen renderen. Voor veel mensen is dat simpelweg niet mogelijk."

"De overheid wil alle fossiele brandstoffen de wereld uit door ze te verbieden, maar denkt niet verder na over de alternatieven"

Gebrek aan duidelijkheid

Er is daarnaast ook een gebrek aan duidelijkheid, vindt Stephan. "Volgens de Vlaamse regering mogen er vanaf 2021 geen stookolietoestellen meer worden geplaatst bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties. Maar finaal is het de federale regering die daarover beslist. Hoe kunnen mensen nu weten wat ze moeten doen?

Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij de dieselwagens. De uitstoot en het verbruik van een stookolieketel zijn de laatste jaren ook drastisch gedaald. De overheid wil alle fossiele brandstoffen de wereld uit door ze te verbieden, maar denkt niet verder na over de alternatieven."

Biologische brandstoffen

Zo’n alternatief kan volgens Stephan biologische brandstoffen zijn. "Als ik zie hoe dat werkt, dan hoop ik dat daarin flink zal worden geïnvesteerd. Ik geloof daar sterk in. Alleen is de prijs vandaag nog altijd veel te hoog en wordt er voor verwarmings­doeleinden nog te weinig op ingezet. Wij zijn er daardoor ook nog niet actief mee bezig, maar we hebben er zeker interesse in.

In feite werken wij elke dag voor het milieu door tanks buiten gebruik te stellen. En doordat we er in veel gevallen ook nog eens een regenwaterput van maken, worden we niet zo gestigmatiseerd omdat we nog dagelijks nieuwe tanks plaatsen."

"We beseffen zeker dat we steeds minder nieuwe tanks zullen moeten plaatsen en dat we in de toekomst misschien zullen moeten uitkijken naar andere activiteiten die in ons segment passen. Maar dat maakt het net extra uitdagend." 

tank-service
"Hier zijn service en kwaliteit echt nog prioriteit. In veel grote bedrijven is dat aspect verdwenen en gaat het altijd maar over de cijfers"
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Florus Tack

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine