RegenwatersystemenPremium

ONDERHOUD REGENWATERSYSTEMEN

Een regenwatersysteem dat slecht of zelfs helemaal niet wordt onderhouden, kan heel wat negatieve gevolgen met zich meebrengen. Het is daarom aangewezen om de verschillende onderdelen van de installatie op tijd en stond te onderhouden.

filter
Door de glazen bokaal te verwijderen, kan de particulier de fijnfilters gemakkelijk zelf vervangen

WAAROM BELANGRIJK?

Wanneer het regenwatersysteem slecht of zelfs helemaal niet wordt onderhouden, brengt dat voor de eind­gebruiker heel wat negatieve gevolgen met zich mee. Wanneer de filters niet meer goed werken, zal het water immers stinken en verkleuren. Mogelijks zullen ook de huishoudelijke apparaten die zijn aangesloten op regenwater (bijvoorbeeld de wasmachine) worden aangetast omdat er slib zal aanhechten in het toestel. En wanneer de mechanische voorfilters onvoldoende worden gereinigd, zal er veel water verloren gaan omdat het richting riolering zal stromen.

Een tijdige controle van de installatie garandeert niet alleen de kwaliteit van het water, het kan er ook voor zorgen dat slijtage aan een bepaald (klein) onderdeel tijdig wordt op­gemerkt. Het probleem kan dan worden op­gelost voor het groter wordt en er dus meer (grotere en duurdere) onderdelen zullen moeten worden vervangen.

WELKE INGREPEN?

voorfilter
De mechanische voorfilter moet regelmatig gereinigd worden

Om ervoor te zorgen dat het regenwatersysteem steeds optimaal kan worden benut, is het noodzakelijk om de installatie op tijd en stond te onderhouden. Hoe en op welke termijn dat onderhoud dient te gebeuren, verschilt echter per onderdeel:

  • De mechanische voorfilter moet regelmatig gecontroleerd worden, voornamelijk tijdens de lente (wanneer er bloesems aan de bomen hangen) en de herfst (bij het vallen van de bladeren). Wanneer de voorfilter wordt geïnspecteerd, is het aangewezen om die ook manueel te reinigen. De particulier kan dat eenvoudig zelf doen door de filterplaat af te spoelen met water. Bij grotere gebouwen wordt de voorfilter meestal gereinigd met behulp van automatische sproeisystemen.
  • De fijnfilters, zoals de actieve koolstof- en sedimentfilter, raken na verloop van tijd verzadigd, wat kan worden opgemerkt als er drukverlies optreedt en als het water opnieuw een andere geur en kleur heeft. Daarom moeten deze filters geregeld worden vervangen. Afhankelijk van de fabrikant is dat driemaandelijks, zesmaandelijks of jaarlijks. Ook dat kan de particulier zelf doen, want bij de filters hangt een sleutel waarmee de glazen bokalen van de filters gemakkelijk kunnen worden geopend. Tijdens het vervangen kan de regenwaterleiding worden afgesloten dankzij afsluitkranen die zich voor en na de filter bevinden.
  • De pomp wordt volgens fabrikanten best jaarlijks aan een onderhoud onderworpen.
  • De regenwaterput zelf moet zelden worden gereinigd, zeker als de installatie is voorzien van een goede voorfilter. Het is wel aan­gewezen om het geheel om de drie à vijf jaar te controleren. Daarvoor moet niet per se een externe firma worden ingeschakeld. De eindklant kan dat opnieuw zelf doen, maar uit veiligheidsoverwegingen raden fabrikanten wel aan om dat steeds met twee personen te doen.

PRODUCTINNOVATIES

Het onderhoud van het regenwatersysteem moet nu nog grotendeels manueel gebeuren, maar fabrikanten zetten wel steeds meer in op productinnovaties die het onderhoud gemakkelijker moeten maken. Een voorbeeld daarvan is een automatische, tijdgestuurde filtersproeier. Die zorgt ervoor dat op vast ingestelde tijdstippen een magneetklep wordt geopend. De pomp ondervindt daardoor een drukval en zal regenwater persen richting de regenwaterfilter, waardoor het oppervlak daarvan wordt schoongespoten.

VERSPILLING VERMIJDEN

Lekken opmerken

Een eerste defect in het systeem dat kan leiden tot verspilling is uiteraard een lek. Een klassiek voorbeeld daarvan is een lekkend toilet. Naast waterverspilling zorgt dat er ook voor dat de pomp voortdurend zal aan- en afslaan om het tekort aan spoelwater aan te vullen. Daardoor gaat de pomp sneller verslijten. Om een lek tijdig op te merken, is vandaag de dag echter nog steeds een manuele controle nodig. Fabrikanten gaan er wel van uit dat de controle in de toekomst vanop afstand zal kunnen gebeuren, bijvoorbeeld door middel van meters en/of grafieken die het gemiddelde verbruik weergeven.

Problemen met bijvulling

Een automatische bijvulling heeft als doel het gebruikscomfort van de regenwaterput in droge periodes te vrijwaren, maar een slechte afstelling kan ervoor zorgen dat daarvoor al eens onnodig veel stadswater gebruikt wordt. Om ervoor te zorgen dat de regenwaterput niet met te veel stadswater wordt aangevuld, is het daarom bijvoorbeeld mogelijk om de bijvulling enkel te laten doorgaan bij de aanwezigheid van personen (wanneer er dus manuele controle kan gebeuren). Daarnaast zijn er debietmeters op de markt die het watervolume berekenen en de bijvulling afsluiten wanneer een bepaald niveau is bereikt. Sommige fabrikanten stellen daarnaast complete systemen met automatische omschakeling op stadswater voor. In dat geval wordt – indien er vraag is – stadswater gepompt via een kleine interne buffertank. Van zodra er opnieuw regenwater is, kan er weer worden omgeschakeld. Zo wordt vermeden dat de put onnodig wordt bijgevuld.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine