VerwarminginstallatiesPremium

VERWARMEN MET STOOKOLIE 

Hoewel de stookolieketel het in de media soms hard te verduren krijgt, verwarmen nog steeds zo'n 3 miljoen Belgen hun woning met een stookolieketel. Om dat op een zo duurzaam en veilig mogelijke manier te doen, is onder andere een regelmatig onderhoud een cruciale pijler. Maar ook de sector blijft constant naar verbeteringen zoeken.

HOE HOU JE EEN STOOKOLIEKETEL IN TOPVORM?
EEN JUISTE VERBRANDINGSGASANALYSE
MODULERENDE STOOKOLIEKETELS
"STOOKOLIE VERDIENT PLAATS IN DUURZAME ENERGIEMIX"
HEEFT STOOKOLIE EEN KOOLSTOFARME TOEKOMST? 

Hoe hou je een stookolieketel in topvorm?

stookolie, onderhoud, ketelonderhoud

De wettelijke verplichting voor het onderhoud van stookolieketels ligt niet voor niets op een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar volstaat dat ook? Eén ding is alvast zeker: wie het beste uit een stookolieketel wil halen, moet verder kijken dan de ketel alleen.

EEN JUISTE VERBRANDINGSGASANALYSE

stookolie, ketelonderhoud, rookgasanalyse, verbrandingsgasanalyse

Een centraal en wettelijk verplicht onderdeel van elk ketelonderhoud is het meten van de verbrandings- en andere waarden. Dankzij elektronische meetinstrumenten een schijnbaar eenvoudige opdracht, die evenwel heel wat aandacht vraagt.

MODULERENDE STOOKOLIEKETELS

stookolieketel, stookolie

Een cv-ketel die moduleert, presteert beter. Lange tijd was moduleren het alleenrecht van gasketels, maar ondertussen gaan ook stookoliebranders naargelang van de warmtebehoefte harder of zachter kan branden.

"STOOKOLIE VERDIENT EEN PLAATS IN DUURZAME ENERGIEMIX"

informazout willem voets

Over stookolie en het stookolieketelverbod bestaan heel wat misverstanden. Het eind vorig jaar goedgekeurde Vlaams Energie en Klimaatplan 2021-2030 – plan, geen wet – is nochtans glashelder: voor performante stookolieketels blijft er zeker een plaats in de verwarmingsmix van de toekomst. Willem Voets, general manager bij Informazout, legt uit op welke manieren en pleit voor een genuanceerdere kijk op de energietransitie.

HEEFT STOOKOLIE EEN KOOLSTOFARME TOEKOMST? 

informazout

Een derde van de Belgen rekent vandaag nog op stookolie om zijn of haar woning te verwarmen. Vaak is die woning niet of moeilijk aansluitbaar op het aardgasnet, en is een warmtepomp technisch of financieel niet haalbaar. Kunnen koolstofarme vloeibare brandstoffen een uitkomst bieden om de gebouwenverwarming te verduurzamen?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door EVERGREEN

Meer weten over

Gerelateerde artikels

30% minder co2-uitstoot met r33

Een jaar lang werd r33, een koolstofarme brandstofmix, gebruikt in 15 verwarmingsinstallaties in woningen. de resultaten van de uitgevoerde controles waren positief: r33 is perfect bruikbaar in verwarmingsinstallaties van minder dan 20 jaar oud ...

Creg: “verwarmen met een warmtepomp minder voordelig dan verwarmen met fossiele brandstoffen”

De commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (creg) onderzocht of het verwarmen met een lucht-water warmtepomp al dan niet duurder is dan het verwarmen met fossiele brandstoffen over de periode 2018-2024. de conclusie: de kosten voor het verwarmen met een warmtepomp zijn hoger.

Van stookolietank tot regenwaterput

Van oude tanks ontmantelen tot nieuwe tanks plaatsen en alles daartussen: bij het west-vlaamse bedrijf tank-service gebeurt het maar heel zelden dat een klant op een ‘nee’ stoot. als een van de weinige bedrijven in belgië hebben ze nog een andere troef in handen: ongebruikte ondergrondse stookolietanks krijgen na een behandeling van tank-service een tweede leven als regenwatertank. zaakvoerder dirk robaey en vertegenwoordiger stephan cardon leggen uit hoe het familie­bedrijf al meer dan 35 jaar standhoudt.

Welke rol speelt waterstof in energietransitie?

Als we sommige ronkende krantenkoppen over waterstof van de voorbije jaren mogen geloven, dan is waterstof dé oplossing in de strijd tegen de klimaatverandering. we zouden ermee verwarmen, onze auto’s mee aandrijven … maar is dat wel het geval of is waterstof niet meer dan een niche? welke rol zal waterstof daadwerkelijk spelen in de energietransitie? een poging tot antwoord.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine