VLAKKE LICHTSTRATEN

De vlakke lichtstraat is een klassieke oplossing. Al in de 19e eeuw werden industriële panden voorzien van beglaasde shed- of lessenaarsdaken. Ook vandaag hebben dergelijke daken nog een bepaalde allure, al worden ze tegenwoordig meer in woningen en kantoorgebouwen toegepast dan in de industriebouw zelf. Wegens de relatief hogere prijs van dergelijke lichtstraten, blijven hun toepassingen in de industriebouw namelijk in hoofdzaak beperkt tot prestigeprojecten en renovaties van bestaande sheddaken.
Tegenover de hoge investeringskost staan echter de nodige voordelen. Zo bieden vlakke, beglaasde lichtstraten een duurzame oplossing met goede thermische prestaties - tal van systemen behalen reeds een Uw-waarde van 1,0 W/m²K - én een breed gamma van functionele en esthetische mogelijkheden.

van het buitenste glasblad, die de warmte gaat weren
nog voor die in de spouw kan komen
GLAS
Vlakke lichtstraten worden doorgaans uitgevoerd in glas en de meeste fabrikanten voorzien standaard een dubbele beglazing. Alternatieven zoals een driedubbele beglazing met een extra lage Ug-waarde (0,5 à 0,9 W/m²K) of een beglazing met betere zonnebescherming zijn ook mogelijk.
Omdat het hier om dakramen gaat, gelden echter wel de nodige veiligheidseisen: de binnenste glasplaat moet een gelaagd glasblad zijn met een correcte dikte.
LICHTINVAL
Een standaard glazen lichtstraat heeft een uitstekende lichtdoorlaatbaarheid, die overigens over de hele levensduur van het glas behouden blijft. Dat biedt de nodige voordelen, maar schept ook de nodige uitdagingen op het vlak van verblinding en oververhitting. Die kunnen ofwel in het ontwerp, ofwel in de uitvoering worden aangepakt. Sheddaken en vlakke lichtstraten worden namelijk al van oudsher naar het noorden georiënteerd, om zo een onrechtstreekse en gelijkmatige lichtinval te bekomen. Voor zadeldaken of anders georiënteerde daken kan een aangepaste beglazing dan weer een oplossing bieden; hittewerende beglazing heeft een coating aan de binnenkant van het buitenste glasblad, die de warmte gaat weren nog voor die in de spouw kan komen.
Daarnaast is zonwering wel mogelijk, al is dat niet altijd de beste oplossing: je moet die namelijk op het kader plaatsen waardoor je wat inboet aan lichttoetreding. Bovendien moet die gestuurd worden met een motor, die weer en wind moet doorstaan. Dat kun je oplossen met binnenzonwering maar dat is niet optimaal omdat de hitte dan al doorheen het glas is gekomen.
of als een aaneenschakeling van aparte modules
TYPES
In de vlakke, glazen lichtstraten wordt er een onderscheid gemaakt tussen lessenaarsdaken, zadeldaken en sheddaken.
Lessenaarsdaken bestaan uit een enkel, beglaasd dakschild dat onder een beperkte hoek geplaatst wordt. Afhankelijk van de fabrikant kan die hoek tussen 5° en 60° liggen.
Bij een zadeldak leunen twee beglaasde dakschilden tegen elkaar. Zij kunnen, opnieuw afhankelijk van de fabrikant, onder een hoek van 15° à 45° geplaatst worden en sommige uitvoeringen zijn zelfdragend.
Het sheddak, ten slotte, bestaat uit twee ongelijke schilden, waarbij het meest steile, en doorgaans noordgerichte, dakschild beglaasd is. Het beglaasde dakschild staat daarbij onder een hoek van 30° à 90°.
In alle gevallen worden de beglaasde dakschilden opgebouwd uit een raamkader voor verschillende ruiten of als een aaneenschakeling van aparte modules, elk bestaande uit een beglazing in profiel. Deze modules kunnen industrieel geproduceerd worden, in vaste afmetingen, of op maat gemaakt worden.
De lengte van de lichtstraat is in principe onbeperkt
AFMETINGEN
De lengte van de lichtstraat is in principe onbeperkt. Aangezien er vaak lengtes van tientallen meters worden gerealiseerd, moet men zich wel goed vergewissen van de thermische uitzettingscoëfficiënt van de materialen, in het bijzonder de profielen. Over het algemeen wordt hiervoor tussen de verschillende profielen een uitzettingsvoeg voorzien.
Ook bij de breedtes of overspanningen is heel wat mogelijk, al liggen de theoretische mogelijkheden verder dan wat praktisch haalbaar is. Overbruggingen tot 4 m zijn goed haalbaar. Indien men groter wil gaan, kunnen ruiten achter elkaar gekoppeld worden. Bij grotere overspanningen wordt het duurder op het vlak van plaatsing en van garanties; hoe groter het glasblad, hoe groter de kost bij eventuele schade. Waar het kan, wordt de lichtstraat dan ook onderverdeeld in kleinere glaspanelen met hanteerbare maten.
Met dank aan Dynamic Daylight Services, Lamilux, Luxlight en Skylux
