Kleidakpannen blijven populairste keuze voor hellend dak
De juiste keuzes in kleidakpannen maken
Een hellend dak blijft voor de Belg de kers op de taart die zijn woning is. Voor de dakbedekking blijven de typische kleidakpannen het nog steeds uitstekend doen. Deze pannen hebben zichzelf als het ware telkens opnieuw uitgevonden door mee te evolueren met technieken en trends in de markt. Daardoor kunt u uw klant vandaag een brede waaier aan mogelijkheden aanbieden in kleidakpannen. Van strak en modern, tot warm en authentiek, voor elk wat wils, ook bij renovatie.

Situering
Kleidakpannen of keramische dakpannen zijn geen nieuwigheid op de markt, ze gaan al even mee en bestaan, what's in a name, uit gebakken klei. Deze ingetrapte open deur verklaart meteen waarom ze de laatste jaren aan een opmerkelijke revival bezig zijn. Klei is een natuurlijk product dat met de groeiende aandacht voor ecologie en duurzaamheid beter scoort dan beton. Kleidakpannen voegen daar nog een aantal bijkomende 'groene' eigenschappen aan toe. Het materiaal is namelijk van nature goed bestand tegen alle weersomstandigheden, waardoor ze weinig onderhoud vergen en een lange levensduur kennen (vijftig jaar en meer). Zeker wanneer er een extra laagje glazuur is meegebakken zodat vuil, mossen en algen zich niet makkelijk kunnen hechten aan de kleidakpan. De natuurlijke uitstraling en de charme die kleidakpannen hebben, dragen voorts bij aan een authentieke look, iets wat vandaag nog steeds enorm aanslaat bij consumenten. In België zijn kleidakpannen vandaag nog steeds de meest populaire dakbedekking. Ze scoren zowel bij renovatiewerken als in nieuwbouwprojecten. De grootste concurrent voor kleidakpannen zijn zoals aangehaald de betonpannen, die vooral ietsje beter zitten qua prijs.
Normering rond kleidakpannen
Keramische dakpannen moeten voldoen aan de Europese norm EN 1304. Voor de eigenlijke plaatsing kan worden verwezen naar de voorschriften van de fabrikanten, de normen NBN B 42-001 en NBN B 42-002, en de Technische Voorlichtingen van het WTCB, zijnde TV175, TV186 en TV240 (kleidakpannen). Met deze producten en deze manier van werken moet de consument verzekerd zijn van een kleidakpan, en dus een dak dat een lang leven beschoren is.
Bovendien hebben sommige fabrikanten nog een extra inspanning geleverd door hun kwaliteit te laten controleren door een externe instantie voor een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk. Een aanvullende keuring zoals DUBO-keur of Natureplus zegt bijvoorbeeld iets over de duurzaamheid van het product. Daarnaast zijn ook andere attesten zoals Benor, NF en Komo mogelijk voor kleidakpannen..
Uitvoeringen kleidakpannen
Een kleidakpan ziet er van nature natuurrood uit. Deze kleur dankt ze aan het oxiderend bakken dat de natuurlijke kleur van gebakken aarde naar boven brengt. Daarnaast kan men kleidakpannen gaan smoren, een specifieke behandeling waarbij de zuurstof net wordt onttrokken uit het bakproces. De kleidakpannen verkrijgen hierdoor een zeer typische blauwgrijze kleur. Er zijn nog andere oppervlaktebehandelingen mogelijk. Zo kan men verweren om de typische charme van eeuwenoude pannen naar boven te brengen. Deze authentieke look kan worden verkregen door de pannen nog voor ze worden gebakken een speciale bewerking te laten ondergaan.
Bij het engoberen wordt dan weer de droge ongebakken pan volledig of gedeeltelijk met een kleihoudende suspensie bespoten. Hieraan worden de geschikte kleurontwikkelende oxiden toegevoegd. De engobelaag zal tijdens het bakken in de pan sinteren.

Edel engoberen houdt het midden tussen engoberen en glazuur. Het wordt net als een traditionele engobe net voor het bakken op het dakpanoppervlak aangebracht als een waterige suspensie. Tijdens het daaropvolgende bakproces zal de edel engobe echter smelten en zich verankeren in de onderliggende dakpanmassa, wat een zachte satijnglans tevoorschijn brengt. Glazuren ten slotte, is het aanbrengen van een glashoudende suspensie op de droge ongebakken pan. Deze zal smelten tijdens het bakken en zich vasthechten in de pan tot een echte glaslaag. De harde, gladde en poriënvrije glaslaag biedt aan de pan een uitzonderlijke bescherming tegen de ontwikkeling van algen.
Plaatsing kleidakpannen
Veruit de meest gegolfde of niet-vlakke kleipannen worden recht onder elkaar geplaatst. Bij vlakke pannen zijn er daarentegen twee opties in trek. Ofwel worden de pannen in strakke kolommen onder elkaar geplaatst, ofwel in kruisverband. Voor een juiste plaatsing is het zoals gezegd belangrijk om de richtlijnen van de fabrikant te volgen. Ieder dak kent zogenaamde bouwknopen, de bijzondere aandachtspunten van het dak. Dit gaat dan vooral om de afwerking van nok en noordboom, de toepassing van dakdoorbrekingen, ventilatie, verankering, bescherming van de dakvoet en waterdichte aansluitingen. Ook voor de plaatsing van kleidakpannen vereisen deze extra aandacht.
Fabrikanten hebben een hele resem daksysteemcomponenten uitgedacht om te zorgen dat ook voor deze zones de plaatsing van een leien dakje kan lopen. De meest voorkomende fouten hebben vooral te maken met onvoldoende verankering van de dakpannen, wat ze tot een gevaar maakt wanneer er een storm door het land trekt. Daarnaast wordt er soms onvoldoende ventilatie voorzien, vooral aan de dakvoet of goot en aan de nok.