TIJDELIJKE PAVILJOENEN, HUUR

Typisch aan deze soort systemen is het lichtvoetige concept waar ze zo bekend om staan. Elke voetstap of trilling voel je door de vloeren en wanden. Tegenwoordig zijn die ongemakken al goed verholpen. Ook lekken en schimmels worden dankzij moderne technieken en goede isolatie tegengegaan. Het verhuurpark is zeer gestandaardiseerd, er kan enkel gekozen worden voor de beschikbare units in het verhuurpark. Het is een huurproduct, dus er kunnen geen andere materialen of afmetingen worden geëist. Het voordeel van tijdelijke paviljoenen die maximaal twee jaar blijven staan, is dat ze aan veel minder regelgevingen moeten voldoen dan systemen die langer blijven staan. Het gaat hier om een vrij goedkoop en snel systeem. De materialen die gebruikt worden, zijn dan ook niet van de allerhoogste kwaliteit zoals bij een zwaar massief gebouw. Door de tijdelijkheid van dit soort systemen is het onnodig om in dure materialen te investeren.

SEMIPERMANENTE MODULAIRE BOUW
Hierbij gaat men investeren in een systeem dat qua opbouw vergelijkbaar is met permanente modulaire bouw, maar na maximaal tien jaar afgebroken dient te worden, waardoor het toch een tijdelijke invulling heeft. Deze systemen moeten aan alle technologische en technische voorwaarden voldoen. De grens tussen semipermanent en permanent is zeer klein, De prijs en kwaliteit zijn van een soortgelijk niveau.PERMANENTE 3D-BOUW
Zoals de benaming zelf wel verklaart, gaat het hier niet om een tijdelijk gebouw. Permanente modulaire systemen, ook wel driedimensionale modulaire bouw genoemd, worden in de fabriek verwerkt in weer- en winddichte omstandigheden. De modules worden in 3D en op maat op de werf geleverd en worden daar in elkaar gepuzzeld tot een geheel. Nadien wordt er binnenin gewerkt, waardoor de werf nooit stilligt wegens sneeuw, regen of koude. Naar duurzaamheid, kwaliteit en levensduur toe staan ze soms zelfs een stap verder dan de artisanaal gebouwde, traditionele schoolvleugels. Wanneer je de opbouw gaat vergelijken met traditionele gebouwen, kun je bijna geen verschil zien, omdat er met dezelfde soort materialen gewerkt wordt.
Opbouw
De basis wordt met warmgewalste, gelaste stalen liggers gefundeerd, waardoor de gebouwen ijzersterk zijn. Op sommige vlakken kunnen ze steviger zijn dan beton. De liggers worden driedimensionaal aan elkaar gelast tot stalen units. Deze worden in de fabriek bekleed met voornamelijk GKF-platen (gipskartonplaten met verhoogde brandwerendheid en slagvastheid). De binnenwanden bestaan dus uit gipskartonplaten. Op de bodem komt een volledig stalen vloeropbouw als dragende structuur. Op de werf wordt daar dan de eigenlijke vloer of chape op geplaatst. Daartussen komt een speciale isolatielaag die lucht- en contactgeluiden moet dempen. Er wordt niet gebouwd volgens een gegoten betonplaat per unit, omdat dat op termijn barstproblemen geeft. Wel wordt er een zwevende betonchapevloer over alle ruimtes heen gegoten. Dat zorgt tevens voor een traditionele uitstraling. Aan de buitenkant wordt een doorlopende gevel- en dakschil geplaatst. Ook binnentrappen worden verwerkt in massief beton. Uiteraard kan er met de architect worden overlegd welke materialen er moeten worden gebruikt, daar heeft hij alle vrijheid in. De bedoeling van permanente 3D-bouw is dat er op geen enkel moment gedetecteerd kan worden dat het gebouw niet traditioneel gebouwd is. Het gehele gebouw is flexibeler, vervangbaar, demonteerbaar en heeft een betere akoestiek en isolatiewaarden.

Houtbouw volgens een modulair concept
Naast stalen dragers kan er ook gekozen worden voor een modulair systeem in hout. Het systeem is te vergelijken met het principe van de traditionele houtskeletbouw. Hout kan een heel duurzame keuze zijn (tegenwoordig wordt hiervoor gecertificeerd hout gebruikt) en biedt veel voordelen op het vlak van comfort en gezondheid. Wanneer het gebouw na tientallen jaren moet worden afgebroken, kunnen alle elementen perfect worden gerecycleerd en hergebruikt.
Het voordeel van dit systeem is dat er zeer flexibel gewerkt kan worden. In tegenstelling tot bij de 3D-bouw worden hier houten wand-, dak- en vloerelementen gebruikt die op de werf worden geassembleerd. Daardoor kan er afgeweken worden van de standaard volumetrische grenzen. Het gebruik van hout in gebouwen heeft bovendien een positieve impact op de gezondheid van de gebruikers. Uit een studie van de VUB over circulair bouwen blijkt dat de luchtkwaliteit in gebouwen beter is wanneer er gebruikgemaakt wordt van hout in plaats van kunststoffen. Die laatste kunnen namelijk toxische deeltjes afscheiden.
Prijs
Het uiteindelijke kostenplaatje van de permanente 3D-bouw komt goedkoper uit dan bij de traditionele bouw. Dat is dus wanneer alle kosten samengeteld worden, waaronder de architectenkosten, studiekosten, vervangingskosten … De kosten na afwerking van het gebouw zijn vergelijkbaar met of zelfs goedkoper dan de traditionele bouw.
Uit een onafhankelijke studie blijkt ook dat de toekomstgerichte gebruikskosten, ongeveer over een periode van twintig jaar, 15% goedkoper zijn. Dat is te wijten aan de goedkopere verbouwingen, een kleiner energieverbruik en de stevigere en meer kwalitatieve opbouw.