Grootschalige veiligheidsupdate bij Agrifirm-Quartes
Eleantis rekent op Schmersal voor uitdagend project
Veevoederbedrijf Agrifirm-Quartes in Grobbendonk staat bekend om zijn snelle en kwalitatieve productie, vaak op maat van de klant. Om tot 750 ton per dag te produceren moeten heel wat machines efficiënt en veilig aangestuurd worden. Om up-to-date te blijven, schakelde men Eleantis in om alle veiligheidsfuncties te evalueren en indien nodig te vervangen. Qua hardware vertrouwt de integrator voor dit soort taken steeds op Schmersal.

Veevoeder bij de vleet
Agrifirm-Quartes levert kwaliteitsvoer aan veehouders in België en Noord-Frankrijk. De productie draait steeds op volle toeren en moet dus betrouwbaar zijn. Veiligheid is echter even belangrijk: er worden heel wat zware machines gebruikt in Grobbendonk, die enorm veel vermogen genereren en dus niet altijd toegankelijk kunnen en mogen zijn.
Hiervoor gebruikte men de gekende oplossingen: veiligheidssloten en -sturingen. Deze hard- en software was echter verouderd geraakt doorheen de jaren, waarin de veiligheidsnormen alleen maar aangescherpt werden. "We moesten mee met de tijd en een belangrijk onderdeel hiervan was de veiligheid. Hiervoor zijn we naar onze langdurige partner Eleantis gestapt. Zij kennen de fabriek door en door", vertelt Frank Grieten, plantmanager in Grobbendonk, ons.
Geen half werk

Heel wat uitdagingen
Voor Eleantis, industriële integrator, was het een uitdagend project, vooral door de grote schaal. "Heel de fabriek moest geëvalueerd worden. Waar moet er een veiligheidsslot komen? Volgens welke procedure moet dit slot geopend worden? Hoe kunnen we zeker zijn dat de machines volledig tot stilstand zijn gekomen, zodat het onderhoud veilig kan verlopen? Hoe gaan we te werk in ATEX-zones? Een bijzonder geval was een perslijn waarin geregeld een matrijs moet vervangen worden. Hiervoor moet de machine eerst tot stilstand worden gebracht, om ze dan een stukje gecontroleerd te laten bewegen alvorens ze weer op te starten. Al deze zaken vereisen hun eigen oplossingen", evalueert Yves Gijbels, algemeen & technisch directeur bij Eleantis.
Voor dergelijke projecten heeft Eleantis voor de hardware een vaste partner: Schmersal. Zij voorzien hierbij niet alleen de nodige apparatuur, maar ondersteunen integratoren ook bij de praktische implementatie ervan. Bij het tec.nicum – de serviceafdeling van Schmersal – denkt men mee om de geschikte oplossing te vinden, en om deze efficiënt te realiseren ter plekke. Het resultaat is dan ook langdurige samenwerkingen met heel wat integratoren, die op zoek zijn naar meer dan enkel topproducten. Een uitdagend project met onvoorziene obstakels is eerder de norm dan de uitzondering bij het tec.nicum.
Coördineren en implementeren
"Concreet hebben we heel wat hardware vervangen. Dit deden we zeer doordacht, om zo weinig mogelijk hinder te creëren. Dat betekende lange dagen en vaak ook weekendwerk. Door op voorhand al veel kabels te leggen en gedetailleerd te coördineren met de productie, hebben we voor een minimum aan stilstand gezorgd. Op het vlak van sturingen is er ook veel veranderd, waarbij de PLC voor de veiligheid nu communiceert met de algemene PLC voor de automatisering. Het resultaat is een veel veiliger en overzichtelijker systeem, dat nu alle veiligheidselementen samenbrengt. Bij een potentieel gevaarlijke handeling krijgt men duidelijke stappen te zien en moeten er de nodige goedkeuringen plaatsvinden vanuit SCADA, waar men steeds een melding krijgt", gaat Yves verder.
Waar men vroeger per ongeluk nog onveilige handelingen kon uitvoeren, is dit nu niet meer mogelijk. Onder meer door het gebruik van RFID, zijn gevaarlijke zones afgeschermd met state-of-the-artsloten en ook machines kunnen niet zomaar opengemaakt worden. Om gecontroleerde stilstand van de grote hamermolens te garanderen, is er een stilstandsbewaking aangebracht in de veiligheidssturing. Meer nog dan conformiteit met de huidige regels levert dit een veilige en aangename plek om te werken op.

Moeilijke omstandigheden
"We zijn bijzonder tevreden over hoe dit project verlopen is, vooral gezien de omstandigheden waarin we moesten werken. Het was middenin de chipcrisis en de supply chain was nog hevig verstoord. Daardoor moesten we proactief naar oplossingen zoeken en ons flexibel opstellen. Dat we zo'n ambitieus project in die context hebben weten te realiseren, is zeker iets om trots op te zijn", vult Wim Van den Hove, safety consultant bij Schmersal, aan.
Bij Yves klinkt eenzelfde geluid: "Ik heb regelmatig Wim gebeld omdat we snel een andere oplossing moesten vinden. Daarbij heeft Schmersal zich zeer behulpzaam en creatief getoond, zonder de compatibiliteit naar de toekomst toe in het gedrang te brengen." Frank is alvast zeer tevreden met het resultaat: "Voor toekomstige aanpassingen komen we sowieso weer naar Eleantis. Het resultaat mag er telkens zijn: het is niet alleen veiliger maar bovenal erg werkbaar."