Vlaanderen versnelt uitrol snellaadinfrastructuur langs snelwegen
Tegen eind 2025 zullen bestuurders in Vlaanderen nooit meer dan 25 kilometer hoeven rijden om een (ultra)snellaadpunt langs of vlak bij een autosnelweg te vinden. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bevestigt dat er dan op 133 locaties laadfaciliteiten beschikbaar zullen zijn. Daarmee komt Vlaanderen niet alleen zijn eigen doelstellingen na, maar ook de Europese norm die een minimale dekking van één snellader om de 60 kilometer voorschrijft.

Versnelde uitrol via concessiemodel
Momenteel zijn er 108 actieve laadlocaties aan of in de buurt van snelwegen, onder andere op carpoolparkings en dienstenzones. In samenwerking met concessiehouders worden daar de komende jaren nog 25 sites aan toegevoegd. Die private partners staan niet enkel in voor de plaatsing, maar nemen ook het beheer, onderhoud en de volledige investering voor hun rekening. De overheid stelt de gronden ter beschikking en creëert het wettelijke en technische kader.
“Dit publiek-private model laat toe om aan hoog tempo laadinfrastructuur te realiseren, zonder de budgettaire last volledig bij de overheid te leggen”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder. “Het is een essentiële hefboom om de elektrificatie van het wagenpark te ondersteunen.”
Ook e-trucks en e-bussen krijgen laadcapaciteit
Naast personenwagens komen er tegen eind 2027 op minstens 13 locaties ook aangepaste laadoplossingen voor elektrische vrachtwagens en bussen. In Peutie gingen de eerste twee trucklaadpunten begin dit jaar al in gebruik. De overige locaties worden ofwel geïntegreerd in de renovatie van bestaande snelwegparkings, of gerealiseerd via specifieke oproepen van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
De geplande sites bevinden zich op strategische verkeersassen, waaronder:
- Everberg (E40, beide richtingen)
- Walshoutem (E40, richting Brussel)
- Marke (E17, beide richtingen)
- Ranst (E34, beide richtingen)
- Hoegaarden (E40, richting Luik)
- Boutersem (E40, richting Brussel)
- Gentbrugge (E17, beide richtingen)
Vlaanderen als logistieke draaischijf
De uitbreiding naar laadinfrastructuur voor zwaar vervoer is geen toevallige zet. Vlaanderen speelt een centrale rol in het Europese goederenverkeer en moet ook op dat vlak voorbereid zijn op een emissievrije toekomst. Door de laadinfrastructuur langs autosnelwegen te versterken, biedt men ook logistieke spelers de nodige zekerheid en flexibiliteit in hun verduurzamingstraject.
Met deze aanpak positioneert Vlaanderen zich als een proactieve speler in de energietransitie van het wegverkeer, zowel voor personenmobiliteit als voor professioneel transport.