WegenbouwwerkenPremium

Moet er een overkoepelende organisatie aangeduid worden die die informatie kan valideren?

Rondetafel COPRO

Robby Cattoor (Infrabel): “Correcte gegevens zijn een gedeelde verantwoordelijkheid. Een bijkomende overkoepelende instantie is dan ook niet nodig. Een bouwheer moet definiëren welke input hij verwacht. Het lukt niet meer om info te verzamelen met eigen mensen en middelen. Het gevolg is dat je een beroep moet doen op derden of gebruikers die een waarde kunnen hebben voor je organisatie en systemen. De door hen aangeleverde data moet uiteraard gevalideerd worden. Uiteindelijk zou je geen personeel meer nodig mogen hebben om je data up-to-date te houden.”

Annick De Swaef (OCW): “We moeten allemaal waakzaam zijn voor de illusie van open data en perfecte data. Dat is gewoon niet hoe de realiteit zich zal ontwikkelen, zelfs niet met de meest performante technologieën. Er zullen altijd fouten bestaan. Sommige data zullen nooit open zijn of slechts in beperkte mate. Andere data zullen maar beperkt in de tijd bruikbaar zijn. We staan nog maar aan de start. Een diep debat is dus nodig over data, hoe die in te zamelen en met wie, wanneer en onder welke omstandigheden die te delen. Misschien zijn er ook wel veel data die we niet moeten capteren. Investeringen moeten immers voor iedereen beheersbaar blijven.”

Dirk Van Loo (COPRO): “Dat is ook het gevaar van digitalisering: iedereen denkt dat digitale data altijd correct zijn. En dat klopt niet. We moeten steeds kritisch met data blijven omgaan.”

Tom Roelants (AWV): “Mijn agentschap heeft veel tijd gestoken in de ontwikkeling van een OTL (object type library, nvdr.), een objectenbibliotheek. Daarin definieerden we welke objecten het geheel van onze assets uitmaken en wat we daarvan willen weten. De OTL vormt de basis, want als overheid hebben we een belangrijke rol te spelen in het uittekenen van een standaard. Als we niet dezelfde taal spreken, zullen we immers nooit goed kunnen communiceren. Maar even belangrijk is het BIM-protocol en het BIM-uitvoeringsplan die we opstelden, dat elke verantwoordelijkheid van alle partners bepaalt die bij elk bestek gevoegd wordt, zodat het niveau van detail voor iedereen duidelijk is. Soms is voor ons 2D-info immers meer dan voldoende. Maar soms is zelfs 3D nog niet goed genoeg. De sector is ook vragende partij om duidelijke afspraken op papier te hebben. Binnen de Vlaamse overheid is afgesproken dat ook de waterwegensector eenzelfde parcours doorloopt. Die kennis mag gerust gedeeld worden met gemeentelijke wegbeheerders en andere regio’s. De standaard moet zo wijdverspreid mogelijk gelden. Een Europese standaard zou pas echt ideaal zijn. Dat zou de bouwsector alleen maar ten goede komen.”

Robby Cattoor

“Omdat het niet meer lukt om info te verzamelen met eigen mensen en middelen, moet je een beroep doen op derden of gebruikers die een waarde kunnen hebben voor je organisatie en systemen. De door hen aangeleverde data moet uiteraard gevalideerd worden.”
- Robby Cattoor (Infrabel)



Dirk De Waele (Aquafin): “Ik ben het volledig eens met Tom. BIM staat nog in een vroeg stadium in de infrastructuursector. De bouwwereld staat misschien al verder, maar is meer versnipperd. In onze sector zitten we echter allemaal samen in hetzelfde bad. Eigen individuele standaarden zijn dus uit den boze. In eerste instantie is het belangrijk om vast te stellen welke data we willen delen. Als bijvoorbeeld een producent een slecht product vervaardigt, dan willen we dat als bouwheer weten, zodat we onze aannemers kunnen verbieden om daar nog langer mee te werken.”

Dirk Van Loo (COPRO): “Digitalisering zal ook de tracering van producten en grondstoffen vereenvoudigen. We hebben er alle belang bij om goed te weten wat we gebruiken en wat de herkomst ervan is. Die info kan bijvoorbeeld belangrijk zijn bij bepaalde calamiteiten. Maar vooral inzake circulaire economie is het nodig over dertig jaar te weten welke materialen en grondstoffen werden gebruikt voor welke bouwwerken. Enkel zo kunnen we aan hoogwaardig hergebruik doen. Beton breken en als funderingsmateriaal gebruiken, is laagwaardige recyclage. Beton breken en er opnieuw hetzelfde beton van maken, dat is pas circulaire economie. BIM zal hier een belangrijke rol spelen.”

Robby Cattoor (Infrabel): “Een grote voorwaarde is wel dat wanneer een ontwerp niet werd gevolgd door de aannemer, dat ook meegedeeld wordt. Samenwerking en communicatie zijn de sleutelwoorden. De ontwerp- en uitvoeringsmodellen moeten accuraat zijn en de werkelijkheid weerspiegelen.”

Annick De Swaef (OCW): “Net om die reden leggen we bij OCW de link tussen BIM en de circulaire economie.”Pierre Gilles (SPW): “Informatie vanop het terrein is heel belangrijk. Hoofdzetels weten niet alles. Als mensen op het terrein weten dat hun info cruciaal is, zullen ze zich betrokken voelen. Maar zij moeten de nodige ondersteuning en absolute voorrang krijgen. Zo niet krijg je informatie in je ivoren toren die zonder jouw medeweten vaak onjuist zal blijken te zijn.”

Rondetafel COPRO

Robby Cattoor (Infrabel): “De context van een organisatie ten opzichte van andere partners heeft ook grote impact op de accuraatheid van de digitalisering. Bij Infrabel is intern een traject bezig rond OTL en standaarden. Bijna alle processtappen in een levenscyclus doen we intern. Onze eigen medewerkers moeten er dus van overtuigd geraken om op een andere digitale manier te werken. Mensen op het terrein zullen een tablet moeten gebruiken in plaats van op een analoge manier te werken. Data zijn cruciaal, maar ook andere aspecten zoals sensibilisering van de mensen op het terrein, zijn belangrijk. Dat cocreatieve werken is een van de grootste uitdagingen binnen Infrabel.”

Tom Roelants (AWV): “Daar sluit ik me graag bij aan. In ons agentschap worden heel wat zaken uitbesteed. Daarom is het een grote zorg om ook de kleinere aannemers en studiebureaus mee te krijgen in dit verhaal. Zij hebben vaak niet de ruimte om zwaar in BIM te investeren. We zullen het allemaal samen moeten doen of de digitalisering zal slechts deels gebeuren. Als de kleinere spelers niet meekunnen, hebben we een probleem. Op een van onze infodagen rond BIM getuigde een grote aannemer dat fouten als gevolg van onvoldoende voorbereidingen hen heel wat kosten. Dankzij BIM kunnen fouten op voorhand en in de ontwerpfase eruit gehaald worden. Alleen daarin zit al een grote winst.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jan De Naeyer
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine