Hoe BMB Bouwmaterialen in stilte een imperium aan het uitrollen is
BMB Bouwmaterialen is een vertrouwde naam binnen de professionele bouwsector, niet alleen in België, maar ook op Europees niveau. Met veertien vestigingen verspreid over Vlaanderen profileert het bedrijf zich als een ambitieuze speler die een evenwicht zoekt tussen een warme, familiale aanpak en de voordelen van een grootschalig Europees netwerk. Tijdens een exclusief interview in hun vestiging te Antwerpen gaf Manager Commercial Development Christophe van der Gucht een woordje uitleg over het reilen en zeilen van deze bouwgigant.
Lokaal verankerd, internationaal gesterkt
Oorspronkelijk ontstaan uit het samengaan van verschillende regionale familiebedrijven, staat BMB Bouwmaterialen sinds 2015 onder die naam ten dienste van zijn klanten. Dat lijkt recent, maar precies die familiale oorsprong zorgt ervoor dat BMB Bouwmaterialen meer dan 75 jaar expertise kan voorleggen. "Ons verhaal begon met de overname van een filiaal in Oud-Berchem. Niet veel later volgden Hoogstraten en Gierle. Wat dat betreft is de vestiging in Antwerpen een buitenbeetje, want die werd wel vanaf nul opgebouwd", vertelt van der Gucht. In de afgelopen jaren volgden nog overnames van onder andere Halschoor, Costermans, Heumatop, Van den Broeck, Bridts, Van der Gucht en De Bouwgroep.
Ondertussen telt BMB reeds 14 vestigingen verspreid over Vlaanderen. Toch lijkt het verhaal daar niet te stoppen. “Onze ambitie? Groeien naar 30 à 35 verkooppunten, zo mogelijk ook in Wallonië”, zegt hij ambitieus. Dergelijke expansies kunnen onder andere plaatsvinden met de steun van moedergroep Building Materials Europe (BME Group), een internationale speler die actief is in verschillende Europese landen en samen zo’n 5 miljard euro omzet draait. “Als onderdeel van een groter geheel hebben we aanzienlijke schaalvoordelen, meer stabiliteit en is er kennisdeling mogelijk op een hoger niveau.” BMB's visie is dan ook duidelijk: “De Belgische bouwmaterialenmarkt is nog altijd sterk versnipperd. Wij geloven dat er ruimte is voor consolidatie, op voorwaarde dat die lokaal relevant blijft."
"Er moet altijd ruimte zijn om in te spelen op de regionale eigenheid van een bepaalde streek"
Uniform waar nodig, uniek waar mogelijk
Het managen van veertien vestigingen, elk met hun eigen geschiedenis en lokale markt, vraagt om een zorgvuldige balans tussen uniformiteit en flexibiliteit. "Dat is inderdaad soms een spanningsveld", geeft Van der Gucht eerlijk toe. 'Enerzijds streeft BMB naar zoveel mogelijk harmonisatie, denk aan een consistente uitstraling en kwaliteitsbeleving. Anderzijds moet er ruimte zijn voor regionale accenten. Als er in een specifieke streek veel vraag is naar een bepaald product of een nicheoplossing, dan moet de lokale vestiging daarop kunnen inspelen met een aangepast assortiment of dienst. BMB stimuleert ook lokaal ondernemerschap. Succesvolle initiatieven op kleine schaal kunnen worden uitgerold over de hele groep, waardoor de collectieve expertise groeit en versterkt."
Eén aanspreekpunt voor de bouw
Tot zover het verhaal achter BMB. Minstens even belangrijk is de vraag: wat vindt men zoal in de schappen? "Onze specialisatie ligt voornamelijk in de klassieke ruwbouwmaterialen zoals gevelstenen en betonblokken. Maar we zijn ook sterk in daken, afbouw, hout, geventileerde gevelsystemen en tegels voor binnen en buiten. Het mooie hieraan", legt Van der Gucht uit, "is dat al die materialen in principe op één vrachtwagen geleverd kunnen worden. Dat is enorm handig voor aannemers of ontwikkelaars die bezig zijn met totaalprojecten. In essentie beogen we hét centrale aanspreekpunt te zijn voor de bouwwereld, van fundering tot de laatste tegel."
Sterke eigen merken
Naast het uitgebreide aanbod van bekende fabrikanten heeft BMB Bouwmaterialen strategisch geïnvesteerd in de ontwikkeling van haar eigen merken. "ProOne is een van onze paradepaardjes en bestaat uit een brede waaier aan bouwmaterialen, gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan lijm en voegen, schroeven, handschoenen, kitten, ijzerwaren, afdichtingsmiddelen, egaliseermiddelen… Kortom, een collectie van A tot Z die de dagelijkse praktijk van vakmannen stroomlijnt. Voor de afwerking van projecten is er Procasa, ons merk voor onder andere tegels en alle aanverwante materialen die nodig zijn om een ruimte tot in de puntjes af te werken."
De kracht achter ProOne en Procasa kan direct gekoppeld worden aan de schaalvoordelen van de internationale groepering. "Voor eigen merken zoals de onze is het vaak nodig om grote hoeveelheden in te kopen om de prijs aantrekkelijk te houden. In België zou dat op zichzelf nauwelijks haalbaar zijn, maar op Europees niveau behalen we wél de benodigde volumes. Daardoor garanderen we een constante beschikbaarheid van kwalitatieve materialen, die bovendien tegen concurrerende prijzen kunnen worden aangeboden."
Standvastig in een turbulente markt
Snelle ontwikkelingen en opeengestapelde uitdagingen (prijsschommelingen, duurzaamheidseisen, geopolitieke spanningen) doen al langer stof opwaaien in de bouwsector. Hoe staat BMB Bouwmaterialen tegenover deze beproevingen?
Prefab uit de niche
"De stijgende prijzen blijven uiteraard een uitdaging, maar ze vormen slechts één aspect van een veel grotere transformatie in de bouwsector", aldus Christophe. "Wat wij vooral zien, is een duidelijke trend richting verregaande professionalisering. Om betaalbaarheid te garanderen, moeten we immers doelmatiger bouwen. Ik verwacht dan ook een significante verschuiving naar prefab-oplossingen en gestandaardiseerde bouwprocessen. Deze methoden zijn al wijdverspreid in de appartementsbouw en zullen zich, naar mijn overtuiging, krachtig doorzetten in de woningbouw."
"Aannemers zoeken naar een partner die over meerdere vestigingen beschikt en diverse werven kan ontzorgen"
De groten worden nog groter
"Ook binnen de toeleveringsketen is een hogere mate van professionalisering een noodzakelijke en onvermijdelijke evolutie", voegt van der Gucht toe. "Concreet houdt dit in dat 'grote aannemers' verder zullen groeien, terwijl het voor het middensegment moeilijker wordt om zich te handhaven. De dominante spelers zoeken steeds vaker naar partners die op hetzelfde niveau kunnen opereren. Voor ons betekent dit enerzijds een kans om onze positie verder te versterken, en anderzijds een duidelijke noodzaak tot verdere consolidatie."
"Grote aannemers werken vaak gelijktijdig aan meerdere projecten op verschillende locaties", vervolgt hij. "In die context is het van levensbelang dat een partner over meerdere vestigingen beschikt en op diverse werven ondersteuning kan geven. Met slechts één vestiging zou je veel kilometers moeten afleggen om die ene klant te blijven bedienen, wat op lange termijn niet haalbaar is. Daarom zijn we ervan overtuigd dat deze trend zich verder zal doorzetten, en dat wij hier actief op moeten inspelen."