OpleidingenPremium

30e deelname Hotelschool Gent aan Horeca Expo is feesteditie

in gesprek met directeur luc DE Wispelaere 

Hotelschool Gent
Hotelschool Gent, een smaakvolle school in hartje Gent, is voor de 30e keer aanwezig op Horeca Expo

Van 19 t.e.m. 22 november 2023 is het opnieuw zover: Horeca Expo opent de deuren met een vernieuwend culinair aanbod in aanwezigheid van enkele gekende gezichten. Hotelschool Gent zal namelijk voor het tiende jaar op rij de puntjes op de i zetten in Bistro Puur, waar de leerlingen alle gerechten van de afgelopen tien jaar met veel overtuiging en smaak gaan klaarmaken. Maar dat is nog maar het begin: je kan ze ook spotten tijdens tal van recepties en wedstrijden die tijdens Horeca Expo georganiseerd worden. We gaan in gesprek met Luc De Wispelaere, directeur van Hotelschool Gent.

samenwerking met horeca expo

Wat is het belang voor de school en de leerlingen van deze samenwerking?

"Het grootste belang is netwerken, voor beide partijen. Voor leerlingen is dit belangrijk naar toekomstige stage- en werkplekken toe. De bedrijven die op Horeca Expo aanwezig zijn, gaan soms een verder engagement aan met deze leerlingen, bv. via de toewijzing van een stageplek of een job. Tevens is het een kans om in contact te komen met leveranciers van zowel food & beverages als horeca-uitrustingen. Verder is dit goed voor de naambekendheid van Hotelschool Gent. Hier kunnen leerlingen zich bewijzen. Ze komen in contact met grote sterrenchefs en treden hierdoor ook buiten de schoolmuren."

Welke jaren en richtingen worden hiervoor ingeschakeld van Hotelschool Gent?

"Het 5e, 6e en 7e jaar. Soms ook leerlingen van de 2e graad bij bepaalde randactiviteiten, zoals tijdens een receptie. De leerlingen van de afdeling bakkerij ondersteunen de Horeca Expo: op school bakken zij het dagelijks culinair brood voor in Bistro Puur en vervolgens ondersteunen ze bij de desserts."

bistro puur op Horeca Expo
Bistro Puur, een culinair initiatief van Hotelschool Gent op Horeca Expo

Hoe ziet de samenwerking eruit voor de komende editie? 

"Editie 2023 is een feesteditie voor Hotelschool Gent: voor het 10e jaar op rij baten we er onze culinaire Bistro Puur uit. Voor deze gelegenheid zal onze menukaart bestaan uit de best verkochte gerechten van de laatste 10 edities. Kortom: een op en top culinaire menukaart. Bistro Puur wordt uitgebaat van a tot z door onze leerlingen met ondersteuning van onze praktijkleerkrachten. Deze bistro is reeds jarenlang een heel groot succes op de beurs: de tafels zijn non-stop bezet en de klanten genieten van het vele lekkers."

"Naast Bistro Puur is Hotelschool Gent ook de hoofdactor voor het verzorgen van de talrijke randactiviteiten, zoals: openingsreceptie Horeca Expo, receptie van de Oost-Vlaamse jenevergilde, culinaire lunch voor de actoren van de Gentse horeca op de Dag van de Gentse horeca, ondersteuning bij de diverse culinaire wedstrijden …"

hotelschool gent
Studenten van Hotelschool Gent bereiden tijdens de vierdaagse Horeca Expo het menu van a tot z voor

opleiding in opmars

Hoe evolueert het aantal inschrijvingen in de school?

"De evolutie is zeer positief. Hotelschool Gent kent voor het 3e jaar op rij een stijging van het leerlingenaantal. Momenteel ongeveer 430 leerlingen, waarmee Hotelschool Gent één van de grootste hotelscholen van Vlaanderen is. In het schooljaar 2023–2024 is het 3e middelbaar arbeidsmarktfinaliteit (BSO) zowel voor afdeling Horeca als afdeling Bakkerij volledig volzet en zijn er wachtlijsten. Tevens merken we de laatste jaren een sterke stijging van het aantal 'zijinstromers': leerlingen die bij ons pas starten in het 4e of 5e middelbaar. We ondersteunen deze leerlingen extra met remediëringslessen praktijk, omdat elk culinair talent dient ondersteund te worden in zijn/haar competentieontwikkeling. Hotelschool Gent zet sinds enkele jaren in op 3 pijlers: culinair ondernemerschap, culinaire innovatie en culinaire creativiteit. Deze keuze slaat blijkbaar sterk aan bij de jongeren. De volgende jaren voorziet Hotelschool Gent telkens nog een stijging van het aantal leerlingen gezien de sterke instroom in de lagere leerjaren."

Men spreekt over een nijpend tekort aan goed geschoold personeel in de ruime voedingssector: kan dit probleem op termijn opgelost worden?

"Hotelschool Gent zal de volgende jaren elk jaar opnieuw meer gediplomeerde vaklui afleveren. Het is vervolgens aan de sector om de volgende stap te nemen: onze culinaire talenten warm onthalen en goed begeleiden op de werkvloer. Belangrijk is tevens dat de sector rekening houdt met een correcte werk-privébalans, professionele afwisseling en uitdagingen: onze jongeren hechten hier veel belang aan. Restaurants die hiermee rekening houden, zullen onze leerlingen in de sector kunnen houden."

Hoe promoot Hotelschool Gent de opleidingen naar jongeren die voor de keuze staan?

"Hotelschool Gent zet actief in op een positief beeld van de horecasector en op moderne communicatie via allerlei kanalen zoals sociale media, interactieve opendeurdagen, schoolbezoeken, promotiestands, deelname aan buurtevenementen, verzorgen van toonaangevende evenementen … Daarnaast zorgt Horeca Forma via verschillende campagnes voor een aantrekkelijk beeld van de horecasector."

hotelschool gent
Hotelschool Gent verzorgt ook talrijke randactiviteiten, zoals de openingsreceptie van Horeca Expo, de receptie van de Oost-Vlaamse jenevergilde, een culinaire lunch voor de actoren van de Gentse horeca op de Dag van de Gentse horeca en ondersteuning bij de diverse culinaire wedstrijden

Is er een aanpassing in de invulling van de opleiding m.b.t veranderende behoeftes?

"Hotelschool Gent speelt al jaren in op veranderende culinaire behoeftes in de maatschappij. We zijn zelf vaak pionier in het opnemen hiervan in ons curriculum. Vegetarisch koken is voor ons een automatisme en zit in elke opleiding. Iedere donderdag is het bij ons bijvoorbeeld altijd veggiedag voor de leerlingen. Daarnaast wordt er ingespeeld op de plantaardige keuken via workshops, de jaarlijkse speciale week in het didactisch restaurant, gastsprekers en dergelijke meer. Ook nieuwe grondstoffen komen aan bod, zoals koken met zeewier."

steunmaatregelen

Wat kan de horeca- en grootkeukensector doen om het onderwijs nog beter te ondersteunen?

hotelschool gent
Hotelschool Gent speelt al jaren in op veranderende culinaire behoeftes in de maatschappij

"Vanuit de overheid zouden er meer subsidies en financiële maatregelen getroffen moeten worden, omdat de aankoop van nieuwe materialen steeds grotere investeringen vergt en de aankoop van voedingsgrondstoffen elk jaar duurder en duurder wordt. Dit is een algemeen probleem voor iedere hotelschool. Een probleem dat op lange termijn niet houdbaar blijft zonder extra werkingsmiddelen. Hotelschool Gent haalt vandaag wel deels inkomsten binnen via de didactische restaurants, maar deze zijn ontoereikend om alle kosten te dekken."

Is er extra hulp nodig van de kant van de leveranciers van voedingsmachines en grondstoffen om opleidingen te verrijken?

"De samenwerkingen met leveranciers van voedingsmachines verlopen vlot, maar er zijn weinig mogelijkheden omtrent prijsreductie. Doordat leveranciers niet met naam vernoemd mogen worden, is er weinig mogelijkheid tot sponsorsamenwerkingen, wat ervoor zorgt dat scholen de volledige (of bijna de volledige) prijs moeten betalen bij iedere nieuwe aankoop van een apparaat", aldus Luc De Wispelaere.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Florianne Thys

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine