Juridisch adviesPremium

EFSA geeft groen licht voor consumptie insecten

EFSA heeft recent toestemming gegeven voor een aanvraag in verband met meelwormen
EFSA heeft recent toestemming gegeven voor een aanvraag in verband met meelwormen

 

De consumptie van insecten was voer voor discussies bij de goedkeuring van de nieuwe verordening 2015/2283 betreffende 'novel foods'. Onder invloed van de eerste verordening 258/97 verschilden de nationale interpretaties namelijk met betrekking tot de vraag of insecten al dan niet onder het toepassingsgebied van de verordening vielen (categorie ‘voedselingrediënten die uit dieren zijn geïsoleerd’), wanneer ze in hun geheel worden geconsumeerd.

duidelijkheid

Daarom had het Europees Parlement een expliciete considerans en zelfs een specifieke categorie in de nieuwe verordening laten toevoegen, om zo alle twijfel uit te sluiten. Of het nu volledige insecten of delen ervan betreft, ze vallen voortaan onder het toepassingsgebied van verordening 2015/2283 (van toepassing sinds 1 januari 2018) en moeten dus toegelaten worden voor ze op de Europese markt worden gebracht.

Of het nu volledige insecten of delen ervan betreft, ze moeten toegelaten worden voor ze op de Europese markt worden gebracht

Geen enkele exploitant had tot nu toe echter toestemming gekregen en de consumptie van insecten bleef verboden. Nationale debatten in verband met de reikwijdte van de overgangsmaatregelen van de nieuwe verordening (tussen lidstaten die de verkoop van een aantal volledige insecten hebben goedgekeurd en lidstaten die ze eenvoudigweg hebben verboden, zoals Frankrijk) blijven actueel.

Standpunt EFSA en EUROPESE COMMISSIE

Intussen zijn sinds 2018 een dertigtal aanvragen aan de Europese Commissie voorgelegd. Maar het standpunt van de EFSA liet op zich wachten. De EFSA kende deze vertraging toe aan het gebrek aan informatie die de aanvragers hadden verstrekt en verschuilde zich achter het feit dat ‘insecten complexe organismen zijn, wat de karakterisering van de samenstelling van voedingsmiddelen die van insecten zijn afgeleid, bemoeilijkt. Het is essentieel om hun microbiologie te begrijpen, ook rekening houdende met het feit dat elk insect wordt geconsumeerd’.

Naast de voedselveiligheid, roept bijvoorbeeld de bescherming van het milieu nog vragen op
Naast de voedselveiligheid, roept bijvoorbeeld de bescherming van het milieu nog vragen op

 

Uiteindelijk heeft de EFSA op 13 januari 2021 toestemming gegeven voor een aanvraag in verband met 'tenebrio molitor larva, yellow mealworm, insect powder'. Rest nu alleen nog te wachten op het verdict van de Europese Commissie, die in eerste instantie alleen maar de wetenschappelijke analyse van de EFSA kan goedkeuren, maar die op basis van andere overwegingen (bescherming van de consument en andere argumenten) echter kan weigeren om deze toestemming te verlenen.

Zo roept de kwestie van de bescherming van het milieu bijvoorbeeld vragen op: wat met een noodlottige invasie van miljoenen insecten die van hun productiereactoren zouden ontsnappen? De Commissie zal hier binnenkort op antwoorden. Het spreekt voor zich dat Agronutris, het bedrijf dat deze vraag stelde, ongeduldig wacht op de verduidelijking, waar de hele sector mee gebaat zal zijn. Laten we hopen dat we in 2021 insecten zullen kunnen consumeren.

Katia Merten-Lentz Juridisch advies
Katia Merten-Lentz is als advocaat-vennoot verbonden aan het kantoor Keller & Heckman. Ze adviseert bedrijven over de Europese en nationale wetgeving op het gebied van landbouw en voeding (veiligheid, etikettering, aansprakelijkheid, marketing, claims etc.). Keller & Heckman is een internationaal kantoor gespecialiseerd in voedings- en levensmiddelenrecht, aanwezig in Brussel, Parijs, San Francisco, Shanghai en Washington. Deze internationale aanwezigheid biedt Katia en haar team de mogelijkheid om klanten te begeleiden bij hun exportactiviteiten, zowel naar Azië als naar de Verenigde Staten.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Katia Merten-Lentz, met dank aan Caroline Commandeur

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Overschakelen op groen gas: wat, waar, waarom en hoe?

België heeft zich voorgenomen om tegen 2030 een daling van 35 % in de uitstoot van broeikasgassen te noteren voor niet-industriële sectoren. Zonne- en windenergie alleen zullen daarvoor niet volstaan. Er gaan dan ook heel wat stemmen op om ook groen gas als valabel alternatief in de energiemix mee te nemen. Dat zou het potentieel hebben om meer dan 80 % van de beoogde CO2-uitstoot te realiseren. Bovendien vergt het geen aanpassingen aan het net, noch aan de sanitaire toestellen in huis. Het beschikt immers over dezelfde eigenschappen als aardgas.

Hoe burO Groen al jaren de Vlaamse publieke ruimte vormgeeft

Sinds de oprichting in 2005 heeft Buro Groen onder leiding van Koen Rygole een indrukwekkende transformatie doorgemaakt. Waar de focus in het begin lag op private tuinen, blinkt de onderneming vandaag uit in het ontwerpen van ...

Energiebesparing niet enige drijfveer voor relighting

Hoeveel bedrijfsleiders kunnen het belang van licht correct inschatten? Weinig. Het licht brandt toch?, zo luidt de eerste reactie maar al te vaak.

Groen Licht Vlaanderen over verlichting

De boeiende wereld der verlichting verdient wellicht wat meer aandacht vanuit de installatiesector. Licht wordt vaak wat stiefmoederlijk behandeld: als het licht brandt, dan is het goed, zo lijkt de mentaliteit wel. Die benadering is niet langer houdbaar, want fouten loeren om de hoek. We haalden Catherine Lootens van Groen Licht Vlaanderen voor onze microfoon voor toelichting over deze materie.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

Projecto maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.