GietvloerenPremium

SOORTEN KUNSTHARSGIETVLOEREN

soortenEr bestaan drie soorten kunstharsgietvloeren, meer bepaald polyurethaan- (PU-), epoxy- en cementgebonden vloeren. Iedere soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken inzake mechanische en chemische resistentie, elasticiteit, uv-bestendigheid, enz.

POLYURETHAAN (PU-)HARS

PU-kunsthars vernet door een reactie met een uithardingsmiddel of door het in de lucht aanwezige vocht. De hars hardt uit onder invloed van warmte. De zachtere PU-kunstharsvloersystemen zijn het populairst voor residentiële toepassingen, onder meer dankzij het comfort dat ze bieden. De hardere varianten worden toegepast in in­dustriële gebouwen en in kantoor-, bijeenkomst- en handelsruimten. Daarnaast wordt PU ook gebruikt op terrassen en in parkings.

kunstharsgietvloerAltijd een toplaag nodig

Boven op een PU-harsvloer moet u steeds een of twee PU-toplagen aanbrengen, dit om de mechanische, chemische en uv-resistente eigenschappen van de vloer nog te versterken. Ofwel is de gietlaag niet uv-bestendig en komt daarboven een gekleurde uv-resistente toplaag. Ofwel is de gietlaag wel bestand tegen uv en komt daarboven een transparante, uv-resistente toplaag. Standaard heeft u de keuze tussen een water- en solventgebaseerde toplaag, met één of twee componenten. Watergebaseerd maakt momenteel iets meer de trend uit, maar is mechanisch wat minder sterk dan solventgebaseerd. Daarnaast bestaat er ook een solventvrije toplaag met één of twee componenten.

Mechanische en chemische resistentie

Mechanisch is PU-kunsthars zeker sterk genoeg voor de hierboven aangehaalde populaire toepassingen. Ook de chemische resistentie zit goed. Op dat vlak zal een watergedragen toplaag perfect volstaan in pakweg een rusthuis. Maar bijvoorbeeld in een chemisch labo, waar specifieke chemicaliën in concentratie voorkomen, is mogelijk een sterkere PU-toplaag aangewezen. Het best raadpleegt u de chemischeresistentielijsten van uw leverancier of neemt u contact met hem op.

Uv-bestendigheid

Over het algemeen is ook deze goed, zeker bij PU-hars op basis van alifatische isocyanaten. Ook interessant op esthetisch vlak: bij PU-harsvloeren zijn verschillende glansgraden mogelijk. De vloeren kunnen effen glad afgewerkt zijn, maar ook effen gestructureerd of zelfs met kwarts ingestrooid antislip en glanzend tot satijn. PU-kunstharsvloeren bestaan ook in betonlook.

kunstharsgietvloerTaai of zacht elastisch

Een PU-harsvloer is elastischer dan epoxy, waardoor u er zachter over loopt, met mogelijk akoestische demping. De warmtegeleiding van PU is ook beter dan die van epoxy. Dat alles maakt dat PU-harsvloeren comfortabeler zijn dan epoxyvloeren. Een taai elastische PU-hars vergt meer kracht om te rekken, maar heeft een mindere rek-tot-breuk. Bij de zacht elastische variant geldt het omgekeerde, daarom is deze beter aangewezen om voegen te overbruggen dan de taai elastische variant. Als die laatste over een te veel bewegende voeg wordt geplaatst, kan de vloer op termijn scheuren vertonen. Neem dilatatievoegen altijd over.

Vochtgevoelig tijdens de plaatsing

Opstijgend vocht kan osmose (blazen) veroorzaken. Dit kan meestal, afhankelijk van het vochtpercentage in de ondergrond, voorkomen worden door eerst een epoxydampscherm aan te brengen op de ondergrond, alvorens de PU-gietvloer te plaatsen. Is de ondergrond te vochtig, dan kunt u kiezen voor een dampopen epoxyvloer. Indien de ondergrond te vochtig is, is de hechting niet goed en vormt er zich mogelijk schuim op het PU. Komt er tijdens het plaatsen en de volledige uithardingstijd vocht op het PU, door te morsen of door een te hoge relatieve luchtvochtigheid, dan ontstaat er eveneens mogelijk schuim en een esthetische storing.

EPOXY-KUNSTHARSVLOER

Ook epoxy is een door opwarming hardende kunsthars. Epoxy wordt gekozen wegens de goede mechanische en chemische resistentie, samen met de niet al te hoge prijs. Epoxyhars is ook al sinds jaren de meest gebruikte optie voor industrieel zwaar belaste toepassingen, wegens zeer hard. Hoewel er ook hard PU bestaat, dat de hardheid van epoxy benadert.

Mogelijk geen toplaag nodig

Maar zelfs in vergelijking met hard PU haalt epoxy het vaak in industriegebouwen of grote projecten waarbij de prijs de doorslag geeft. Epoxy is nu eenmaal vaak goedkoper, omdat de oplossing in tegenstelling tot PU mogelijk geen toplaag vereist. Hoewel coatings en een toplaag dus wel kunnen, bijvoorbeeld wanneer uw klant een gietvloer met verfvlokken of met antislip wenst. Ook een toplaag in PU is mogelijk. Epoxy is dus niet altijd goedkoper, in vergelijking met een taai elastisch of een hard PU.

kunstharsgietvloerMechanische en chemische resistentie

De mechanische resistentie is goed, de che­mische mogelijk goed tot zeer goed. Sommige epoxyharsen hebben immers een gewijzigde chemische samenstelling, waardoor ze extra bestand zijn tegen een welbepaald zuur. Ook de druksterkte is groot, zelfs groter dan die van beton. Over het algemeen zijn PU-harsvloeren beter bestand tegen zuren en epoxyvloeren beter tegen basen. Maar dit is zeker niet altijd zo, bv. bij combinaties van PU en epoxy.

Niet uv-bestendig

Epoxy is niet goed bestand tegen uv, maar dit is meestal ook niet zo belangrijk. Indien toch, biedt opnieuw bijvoorbeeld een combinatie van epoxy met een PU-toplaag uitsluitsel.

Niet elastisch

Maar epoxy heeft wel een heel sterke houdkracht. Dit type kunstharsvloer heeft ook een hoge scheursterkte. Maar voegen moeten worden hernomen.

Eén standaardglans

In tegenstelling tot PU-harsvloeren vertoont epoxy standaard één bijna spiegelende glans. Stoort dit uw klant, dan kan dit opgelost worden met een matte epoxyafwerklaag of een PU-toplaag waarvan de glans aan te passen valt. Ook epoxyvloeren bestaan in een decoratieve betonlookvariant.

Dampopen

Bepaalde types epoxy zijn dampopen. Daarvoor kunt u kiezen wanneer de ondergrond onvoldoende droog is. Zo kan het vocht nadien nog ontsnappen, natuurlijk in een zekere mate. Is de ondergrond te vochtig, dan moet er eerst een vochtbarrière geplaatst worden.

CEMENTGEBONDEN GIETVLOER

Deze vloerafwerking bestaat voornamelijk uit cement, mineralen en water. Een dergelijke egalinevloer nivelleert zichzelf en wordt daarom vaak ingezet om een verweerde vloer te egaliseren, waarna er een andere vloerafwerking bovenop komt.

Mechanische en chemische resistentie

Mits er een PU-toplaag op wordt aangebracht. De egalisatie heeft een hoge druksterkte, zeker voldoende voor in residentiële en openbare ruimtes. In industriële omgevingen blijft mogelijk wel de grotere druksterkte van epoxy vereist. Een cementgebonden gietvloer is ook uv-bestendig.

cementgebonden gietvloerOok esthetische afwerking

Tegenwoordig bestaan er echter ook cementgebonden gietvloeren als esthetische afwerking, met bijvoorbeeld een extra matte PU-toplaag voor behoud van het minerale karakter, met toevoeging van kleurpigment ...

Niet elastisch

Ook deze gietvloer is niet elastisch, voegen in de ondergrond zijn dus te hernemen.

Poly­methylmethacrylaat (PMMA)

Poly­methylmethacrylaat (PMMA) is een gegoten duroplastische kunststof die voldoet aan hoge mecha­nische en chemische eisen. Bovendien is de reactie- en doorhardingstijd van het hars instelbaar en snel, waardoor er in korte tijd renovaties uitgevoerd kunnen worden en vloeren snel weer in gebruik genomen kunnen worden. Dit voordeel is met name in de industrie vaak van doorslag­gevende aard. In de niet-indus­triële bouw wordt die harssoort slechts zelden toegepast. Ook in gebouwen waarin er al gewerkt of gewoond wordt en er mensen aanwezig zijn, wordt dit soort systemen minder gebruikt, vooral gezien de indringende geur die tijdens de plaatsing vrijkomt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine