Gratis zonnecoach voor bedrijven en scholen
De afgelopen jaren plaatste de stad Kortrijk al zonnepanelen op verschillende stadsgebouwen. Ook heel wat particuliere Kortrijkzanen en bedrijven investeerden in zonne-energie. Met een nieuw project wil Stad Kortrijk nu ook zelf bedrijven, scholen en organisaties extra ondersteunen.
De zonnecoach geeft gratis advies op maat en helpt om de stap naar duurzame energie te zetten. Deze dienstverlening is vooral gericht op ondernemingen met een grote dakoppervlakte en een elektriciteitsverbruik van minstens 50 MWh per jaar.
Ook organisaties die vanaf 30 juni 2025 moeten voldoen aan de Vlaamse PV-verplichting voor gebouwen met hoge elektriciteitsafname, kunnen rekenen op de hulp van de zonnecoach.
Wie is de zonnecoach?
De energieburgercoöperatie Vlaskracht werd via een openbare aanbesteding als zonnecoach aangesteld voor Stad Kortrijk. Vlaskracht beheert bijna 30 installaties, gefinancierd met een burgerkapitaal van 800 coöperanten.
Als partner van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) hebben ze recent een groot project in Menen afgerond, waar 1000 zonnepanelen werden geplaatst op vier locaties.
Hoe werkt het?
Het advies begint met een quickscan. Hierbij bekijkt de zonnecoach aan de hand van enkele vragen of het dak geschikt is voor zonnepanelen.
Deze dienstverlening is gericht op ondernemingen met een grote dakoppervlakte en een elektriciteitsverbruik van minstens 50 MWh per jaar.
Als het dak geschikt blijkt, krijgt men gratis hulp bij:
- Een inschatting van de geschiktheid van het dak
- Het bepalen van het optimale aantal zonnepanelen en de beste locatie
- Een kosten-batenanalyse
- De randvoorwaarden voor aansluiting op het elektriciteitsnet
- Technische (rand)voorwaarden
- Het zoeken van derdepartijfinanciering indien men zelf niet wil investeren
Via de quickscan kan je snel nagaan of je gebouw in aanmerking komt voor advies van de zonnecoach. Hierbij wordt voorrang gegeven aan bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van minstens 50 MWh.
Wie zelf geen interesse heeft om te investeren kan zijn dak ter beschikking te stellen voor een coöperatief PV-project met burgerkapitaal om zo van goedkope zonnestroom te genieten zonder eigen investering.