Debacle terugdraaiende teller biedt ook kansen
De visie van NelectrA
Een wijs professor beschreef ooit de economische taak van de overheid als: ‘bedrijven zekerheid geven dat ze op lange termijn kunnen rekenen op een stabiel klimaat om te investeren en verder te groeien.’ Helaas bewijst de saga rond de zonnepanelen dat onze overheid soms net het tegenovergestelde doet. Het debacle met de terugdraaiende teller is de - hopelijk laatste - exponent van dat wanbeleid.

Ook bij federatie Nelectra keken ze met stijgende verbazing naar deze historie.

Volgens directie-adviseur en juridisch specialiste Fallon Declerck werden de kiemen voor de huidige situatie al jaren geleden gelegd: “In de beginjaren zorgde het subsidiesysteem met groenestroomcertificaten voor een sterke overdimensionering van de pv-systemen, ook bij de huishoudelijke installaties. Dat zorgde voor een grote druk op het elektriciteitsnet, dat niet voorzien was op die grote toestroom. Het is verbazend dat de wetgever in de loop der jaren nooit een systeem uitgewerkt heeft om eigen verbruik te stimuleren en injectie op het net af te remmen. Dat men dat nagelaten heeft, is overigens ook een van de redenen waarom de elektriciteitsfactuur vandaag zo duur is.“
De installatiesector heeft voortdurend aan de alarmbel getrokken
“De installatiesector heeft de voorbije jaren voortdurend aan de alarmbel getrokken, maar er kwam te weinig gehoor. Er zijn wel overlegmomenten geweest met de overheid, maar die hadden maar beperkte impact. Er werd gewoon té weinig geluisterd naar de mensen die in de praktijk staan. We lanceren dan ook een oproep om ons nauwer en proactief te betrekken bij het beleid, en niet als het al te laat is.”
Liever beleid op lange termijn
“De overheid mag niet terug in de val trappen van kortetermijnoplossingen. We hebben het eerder al gezien met de verwarming op accumulatiekachels, wat in de jaren ’90 volop gepromoot werd. Wie die toen plaatste, zit vandaag met de gebakken peren. Voor wie zonnepanelen heeft laten installeren, zien we dat de overheid nu snel de situatie wil rechttrekken met een compensatiepremie maar dat is voor ons geen goed idee. De sector is veel beter af met een langetermijnvisie.”
We willen niet dat de geschiedenis zich blijft herhalen

Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra, vreest voor een ad hoc beleid: “Een goed beleid is duurzaam op lange termijn. We willen geen herhaling van deze situatie. Als ik nu zie dat er volop ballonnetjes opgelaten worden over thuisbatterijen als dé oplossing, dan zou ik toch wensen dat we dat eerst kritisch tegen het licht houden: de normen vastleggen, zorgen dat de veiligheid op punt staat en vooral bepalen waar men heen wil op de lange termijn. Gebeurt dat niet, dan loop je risico om terug in dezelfde val te trappen en kweek je weerzin bij de mensen. Hetzelfde gebeurde al met accumulatoren, later met zonnepanelen en nu met de digitale meter. We willen niet dat de geschiedenis zich blijft herhalen.”
Oplossingen door installateurs?
Voor de installatiebedrijven zorgt de situatie voor wrevel, maar Camphyn ziet ook kansen: ”Wie actief is in de sector, wist al langer dat de terugdraaiende teller een probleem kon opleveren. Wij hebben onze leden intensief gesensibiliseerd over deze situatie. Degelijke, bonafide installateurs hebben dit ook zo gecommuniceerd; we verwachten dan ook niet dat deze bedrijven veel klachten zullen krijgen. Bedrijven die dit niet hebben doorgegeven aan hun klanten kunnen daar misschien wél mee geconfronteerd worden, zeker bij het type klanten dat zonnepanelen omwille van financiële redenen plaatste.”

Installateur moet vertrouwenspersoon worden
“Ik wil een lans breken voor de installateur als vertrouwenspersoon voor zijn klant. Mensen worden vandaag geconfronteerd met talloze technieken en bijhorende wetgeving. Zij willen degelijk advies inwinnen en de installateur is daar geknipt voor. Wees dus niet louter een verkoper, maar probeer uw klanten te helpen.”
Declerck: “Als elektricien kan u helpen om het financieel nadeel van de klant in deze saga zoveel als mogelijk te beperken. Analyseer samen met de klant zijn installatie, bekijk diens grote verbruikers en zijn verbruikspatroon. Bereken wat het hen kan opleveren; zelfs enkele gerichte tips kunnen al een verschil maken. Ook een energiebeheersysteem kan een interessante investering zijn. In de media is vooral gefocust op wat er wegviel, maar niet op alternatieven om dat verlies goed te maken. Elektriciens kunnen die oplossingen aanreiken.”
Camphyn besluit: “Voor de elektrische installateur is een belangrijke rol weggelegd in de toekomst, vooral als vertrouwenspersoon en communicator. Enkel zo kan de weerstand tegen nieuwe technologie verminderd worden. Vertrouwen opbouwen duurt jaren, maar afbreken slechts seconden.”