ArchitectuurPremium

Architecten snakken naar nieuw wettelijk kader

Grote meerderheid van architecten op NAV-congres
stelt onverenigbaarheden duidelijk in vraag

NAV congres
foto: Tim Van Wichelen

Meer dan 9 op de 10 aanwezige architecten (94%) op het congres van NAV vond dat de architectenwet van 1939 herschreven moet worden. Vooral de onverenigbaarheid van hun beroep met dat van aannemer of handelaar is veel architecten een doorn in het oog. Daarnaast zijn architecten best tevreden met hun loon, maar hopen ze toch op een aangepast wettelijk kader om hun taken, verantwoordelijkheden én verloning beter met elkaar in verhouding te brengen. Voor 85% van de architecten is zelfs het contractueel overlaten van de werfcontrole en de bijhorende aansprakelijkheid aan een andere partij bespreekbaar. “Een duidelijke roep om verandering”, aldus NAV-voorzitter Kati Lamens. “We roepen de Orde van Architecten nu op om samen met NAV een voorstel tot wetswijziging klaar te stomen.”

Danny Vanassche
Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo (foto: Tim Van Wichelen)

 Onlangs schreven enkele kranten dat architecten makkelijk en groot geld verdienen, zoals notarissen. Uit onderzoek blijkt echter dat de realiteit helemaal anders is. Architecten moeten spartelen om het hoofd boven water te houden. Maar de wetgeving rond het beroep van notaris heeft dan ook een verregaande modernisering doorgemaakt, terwijl architecten nog steeds werken in een wettelijk kader dat stamt uit de jaren 1920. Deze en andere drempels voor de sector werden gefileerd tijdens het tweejaarlijkse congres van sectorfederatie NAV. Op donderdag 7 juni brachten onder meer Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo; Mart Willekens (UGent); ir.-arch. Peter Leroy (Stramien), en mr. Christophe Lenders (GSJ Advocaten) hun visie. NAV gaf de 340 deelnemers ook zelf de kans om hun stem te laten horen via live polling in de zaal. Wim De Vilder praatte alles aan elkaar. 

 

Loon naar werk? 

NAV CongresHet congres vertrok van de vaststelling dat de bouwwereld razendsnel evolueert. Onder de vleugels van de architect komen steeds meer regelgeving en altijd maar ruimere deelexpertises. Het marktaandeel van professionele opdrachtgevers blijft groeien en ook de doorbraak van BIM op grote schaal is nog slechts een kwestie van tijd. Architecten bekleden in dat geheel een unieke positie, want ze zijn de enigen die al deze elementen op een onafhankelijke en geïntegreerde manier aan elkaar kunnen verbinden.

Ondanks deze unieke positie hebben architecten het niet onder de markt. Uit een poll bij zo’n 180 aanwezige architecten blijkt dat een derde (34%) niet tevreden is over de verloning. Zes op de tien is wél tevreden, maar vindt het loon niet in verhouding staan tot de verantwoordelijkheden. Amper 6% bestempelt zichzelf als ronduit tevreden. 

 

Duidelijke roep om verandering

NAV congres
foto: Tim Van Wichelen

Remedies? 94% van de architecten wil een nieuwe architectenwet: de helft (51%) wil dat die enkel de onverenigbaarheid met het beroep van aannemer uit de weg ruimt, 38% wil naast de onverenigbaarheid ook het monopolie geactualiseerd zien. De werfcontrole en de bijhorende aansprakelijkheid contractueel aan een andere partij overlaten? Dat is bespreekbaar voor 85% van de architecten – iets meer dan de helft vindt wel dat deze andere partij niettemin een architect moet zijn. Andere verwachtingen die ze aan een nieuwe wet stellen zijn: meer vrijheid om gediversifieerd te ondernemen en een betere regeling van gedeeltelijke opdrachten, o.a. met betrekking tot verantwoordelijkheden.

Kati Lamens
NAV-voorzitter Kati Lamens (foto: Tim Van Wichelen)

 “De resultaten laten niets aan de verbeelding over”, aldus NAV-voorzitter Kati Lamens. “De architect wil verandering. Niet verwonderlijk ook: onze wet is geschreven in de jaren ’20 van de vorige eeuw, toen de bouwwereld er hélemaal anders uitzag. Als architecten willen we wel verder onafhankelijk blijven werken, maar anderzijds willen we ook meer commerciële bewegingsvrijheid hebben. Veel van onze kennis draagt bij tot de optimalisatie van projecten, maar we kunnen niet delen in de financiële winst die dat oplevert. Dat moet dringend veranderen. We gaan nu met NAV aan de slag om die visie uit te schrijven in concrete voorstellen. Gezien de roep om verandering zo duidelijk is, zal de Orde niet anders kunnen dan volgen. We hopen dan ook op hun medewerking.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

“architecten moeten solidair zijn en te lage erelonen weigeren”

De orde van architecten - vlaamse raad vindt het hoogtijd voor actie, reactie en erkenning. het beroep van architect staat immers van alle kanten onder druk. om deze boodschap kracht bij te zetten organiseerde ze op 24 april de inspiratiedag 'de architect in (r)evolutie'. samen met een 200-tal architecten, politici, projectontwikkelaars en academici werd tijdens drie debatten gereflecteerd over de toekomst van het beroep.

Nano architecten wil opdrachtgevers ontzorgen

Andy gijbels, de drijvende kracht achter nano architecten, is een architect met een gezonde dosis ondernemerszin. servicegerichtheid en ontzorgen van de opdrachtgever zijn het handelsmerk van het zonhovense kantoor. met die eigenzinnige aanpak ...

Interview: b-architecten

Als wat je te zeggen hebt, niet mooier is dan de stilte, zwijg dan.' dit is het uitgangspunt van b-architecten in al zijn ontwerpen, of het nu gaat om een scenografie voor een theatervoorstelling of een masterplan voor een stadsontwikkeling. “onze ontwerpen drukken vaak meerdere decennia hun stempel op een plek. ze mogen dus niet in de weg staan. om daartoe te komen, gaan we altijd op zoek naar de essentie van de vraag. dat betekent ook de vraagstelling in vraag durven te stellen", motiveert sven grooten de visie van b-architecten.

Buntinx - pyncket architecten

Buntinx - pyncket architecten laat zich niet in één noemer of begrip typeren. het jonge team is van heel wat markten thuis en hun projecten vallen niet meteen in een stijlgroep te klasseren. als er al een rode draad in de aanpak van het kantoor zit, dan is het zoeken naar evenwichten in alle aspecten van architectuur en het bieden van meerwaarde uit kruisbestuiving. "we willen uit iedere opdracht het maximale halen, zonder de economische rentabiliteit uit het oog te verliezen."

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine