WAAROM VENTILEREN IN EEN PRODUCTIEBEDRIJF
Ventilatiesystemen trekken dag in dag uit de nodige porties verse lucht binnen in productiehallen en dragen daarmee in de eerste plaats bij tot het basiscomfort van de werknemer. Op heel wat plaatsen spelen ze echter eveneens een rol in de bescherming van personeel, producten, processen en/of machines door deze te behoeden voor schadelijke stoffen. Een doordacht gekozen en geplaatst ventilatiesysteem helpt dan om allerlei kosten op te vangen die zouden ontstaan bij het verwaarlozen van de ventilatie.
gebrekkige ventilatie kan duur uitvallen
Ventilatoren an sich maken deel uit van een brede waaier van industriële toepassingen: pneumatisch materiaaltransport, sorteren van producten in een productstroom, droogprocessen, beluchting, zuurstofvoorziening in hoogovens, koeling van componenten … Een van de meest wijdverspreide toepassingen is klimaatregeling – de V in HVAC. In dit artikel gaan we voornamelijk in op de meest basale functie van ventilatie: het garanderen van een optimale luchtkwaliteit.
Minder productief personeel
In een slecht geventileerde productieruimte kan wie er te lang verblijft, last krijgen van onpasselijkheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen …
Bepaalde productieprocesfasen brengen bovendien kwalijk geurende, irriterende en/of giftige gassen, rook of dampen, of fijn stof in de lucht. Bij onvoldoende ventilatie kan het personeel bij aanhoudende blootstelling last krijgen van problemen met de luchtwegen (irritatie, ademhalingsproblemen), allergieën …
Mogelijke gevolgen zijn minder prestaties, of zelfs het wegblijven van de werkvloer, iets wat op relatief grote schaal en langere termijn kan gaan wegen op onder meer de werksfeer en de productiviteit. Ook de rol van ventilatie binnen klimaatregeling speelt hier mee – want is ook die gebrekkig – dan zal te koude, te warme of te droge of vochtige lucht de werknemer extra belasten.
Bepaalde productieprocesfasen brengen bovendien kwalijk geurende, irriterende en/of giftige gassen, rook of dampen, of fijn stof in de lucht
Productverlies
Bepaalde sectoren moeten jaarlijks enorme bedragen uitgeven aan productverlies ten gevolge van slechte ventilatie. In de voedingsindustrie voorkomt een gefiltreerde ventilatie een besmetting van voeding met luchtgedragen contaminanten (micro-organismen, allergenen), wat niet alleen tot productverlies zou kunnen leiden, maar bij een falende productcontrole ook tot imagoschade.
Elektronicabedrijven werken met minuscule maar cruciale nanotechnologische componenten waarop kleine stofjes een killerimpact kunnen hebben. Het feit dat stroomgeleidende componenten stof aantrekken, maakt het hen er niet bepaald makkelijker op …
Alle processen waarin dergelijke kritische componenten aan de lucht worden blootgesteld, vinden dan ook plaats in zogeheten cleanrooms, waar de strengste eisen gelden op het vlak van luchtzuiverheid.
Ook de farma-, luchtvaart- en in toenemende mate de voedingsindustrie installeren deze ruimten met het oog op een piekfijne productkwaliteit.
Schade aan uitrusting
Bepaalde luchtgedragen stoffen in de productiehal kunnen een nefaste invloed hebben op de uitrusting (corrosie, slijtage door abrasieve stoffen ...), wat extra onderhoudskosten betekent. Een probleem met verstrekkender gevolgen vormen stofexplosies. Die kunnen in principe overal plaatsvinden in productieruimtes die poeders verwerken, of die door middel van zeven, zagen, boren … of andere bewerkingen materialen in fijn verdeelde vorm in de lucht brengen. Metaal, plastiek, chemische producten, voedingsproducten (meel, poedersuiker) … zijn nagenoeg alle brandbaar in fijn verdeelde vorm. Hoewel de hoeveelheid stof de voornaamste factor is, katalyseren hogere temperaturen en een lage luchtvochtigheid de ontploffing. Ook hier is dus zowel de luchtzuiverende als klimaatregelende functie van ventilatie van belang.