Verwijderen van asbestPremium

3bouw uit Westerlo trekt jaarlijks zestig houtskeletwoningen op

“Een van de grootste voordelen van houtskeletbouw is de korte doorlooptijd”

3bouw
De drie zaakvoerders van 3bouw: Paul Wens (links), Jef Imants (midden) en Chris Imants (rechts)

Houtskeletbouw zit in de lift. Klanten hebben speciale interesse in de sterk geïsoleerde, lichte woningen die de warmte of koelte mooi binnenhouden, waardoor bespaard kan worden op technieken. En uiteraard spreekt een woning aan die op amper twaalf weken wordt opgetrokken. Voor de prijs hoeven klanten het niet te laten, want die ligt in dezelfde categorie als die van een traditionele woning. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een specialist als 3bouw uit Westerlo de eigen groei bewust afremt om een hoogstaande kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Aannemer had een interessant gesprek met de drie zaak­voerders: Chris en Jef Imants en Paul Wens.

Van loondienst naar zelfstandige

3bouw is er maar gekomen omdat Chris Imants en Paul Wens eenzelfde verleden deelden en beiden zin hadden om voor eigen rekening te gaan werken. “In 1978 startte ik bij bouw­bedrijf Plafittco van mijn oom”, aldus Chris Imants. “Dat bedrijf ging in 2000 in faling en dat was een ware schok voor mij. Zo van de ene dag op de andere op straat belanden, dat wou ik nooit meer meemaken. Ik kreeg echter al snel heel wat aanbiedingen en een aannemer overtuigde me om voor hem een houtskelet­bedrijf op te richten. Aanvankelijk ging dat erg goed, tot wanneer onze visies uit elkaar begonnen te lopen. Paul was toen mijn collega en worstelde met hetzelfde gevoel. Op dat moment is de idee gerijpt om op eigen benen te beginnen en zag 3bouw het levenslicht. Gelukkig was Paul er, want alleen had ik nooit het risico genomen om zelfstandige te worden. Maar het lukt wonderwel dankzij een gemeenschappelijke visie: topkwaliteit op kleine schaal. Dat is ons devies.”

Kleinschalige kwaliteit

“Die kleine schaal was aanvankelijk de bedoeling, maar vandaag zitten we toch al snel aan een zestigtal woningen per jaar”, vult Paul Wens aan. “Toch begon het allemaal heel kleinschalig. Chris en ik kochten in het begin elk om beurt een stuk grond en zetten daar een houtskeletgebouw op neer dat naderhand werd verkocht. Door op die manier te werken, ondervonden we dat het uitstekend tussen ons klikte. Als je met elkaar in zee gaat, is een vertrouwen van 99% niet voldoende. Je moet elkaar voor de volle 100% vertrouwen en kunnen ver­trouwen.

3bouwIn het begin deden Chris en ik alles. Al snel kwamen er twee werknemers en een vertegenwoordiger bij. Vandaag werken onze beide zonen ook al bij 3bouw. De volgende generatie staat dus al klaar, maar we willen zeker geen stappen overslaan.

In totaal beschikken we over 29 werknemers, aangevuld met drie verkopers die werken op zelfstandige basis. De groei kwam er stap voor stap en door constant te zoeken naar nieuwe mensen. Nieuwe werkkrachten komen hier vooral terecht via stages of op voorspraak van onze eigen medewerkers. We zijn constant op zoek naar nieuw personeel, al ervaren we het niet als een acuut probleem. Nieuwe mensen impliceren nieuwe opportuniteiten. Vind je die even niet, dan blijven ook die opportuniteiten even in de koelkast. Bovendien werken we met heel wat vaste onderaannemers. Als we op een bepaald moment echt te weinig volk zouden hebben, kunnen ook zij een handje toesteken.”

Eén aanspreekpunt

Na verloop van tijd kwam ook Jef, de zoon van Chris, mee in de zaak. “We werken met 3bouw projecten af van a tot z. De essentiële werkzaamheden voeren we uit met eigen personeel, met name de funderingswerken, het houtskelet en de binnenafwerking. Voor de rest wordt gewerkt met vaste onderaannemers. Onze klanten zijn vooral particulieren en komen hier hetzij rechtstreeks, hetzij via hun architect terecht. Daarnaast werken we ook samen met een aantal architecten die heel vertrouwd zijn met houtskeletbouw. Die zijn niet dik gezaaid maar daarin komt hopelijk verandering.

Vaak gaat het om particuliere klanten die al over een stuk grond beschikken. Zij contacteren ons via de website en krijgen een informatiepakket en een uitnodiging om onze kijkwoning te komen bezoeken. In de informatie zitten heel wat voorbeelden van bouwwerken met bijbehorende prijslijsten. Zo hebben ze meteen een idee over de budgetten waarmee ze rekening moeten houden. We bouwden een moderne en klassieke kijkwoning naast elkaar. Op die manier zien potentiële klanten wat er allemaal mogelijk is met houtskeletbouw. Na enkele versies van de offerte wordt een voorlopige overeenkomst getekend en gaan we aan de slag. We vinden het belangrijk dat onze klanten steeds over hetzelfde aanspreekpunt kunnen beschikken. De werfleider is van begin tot einde verantwoordelijk.”

3bouw
De essentiële werkzaamheden – met name de funderingswerken, het houtskelet en de binnenafwerking – voert 3bouw uit met eigen personeel

Doorlooptijd van 12 weken

Tussen het moment dat de werknemers van 3bouw op de werf aan de slag gaan en de finale oplevering ligt gemiddeld twaalf weken. Dat is bijzonder kort in de bouwsector. Voor een klassieke gemetselde woning moet toch al snel minstens een jaar worden gerekend. “Om een dergelijke korte doorlooptijd te kunnen garanderen, is een goed uitgekiende planning van levensbelang. Wij werken maatvast, wat impliceert dat we ramen al op voorhand kunnen bestellen en niet moeten wachten op een op­meting op de werf. Dat betekent sowieso al een winst van acht weken.

Zodra de fundering klaar is, hebben we een week nodig om de muren en het dak op te trekken. Dan heb je meteen een droge bouwplaats en kan je aan de technieken en binnenafwerking beginnen. Er is ook geen pleisterwerk of beton dat moet uitdrogen. Na oplevering kunnen de bouwheren direct beginnen met schilderen en verhuizen.”

Sterk geïsoleerd

De snelheid van bouwen is echter niet de enige reden waarom bouwheren kiezen voor hout­skeletbouw. “Gebouwen opgetrokken in houtskelet scoren sowieso een pak beter op het vlak van isolatie dan traditionele woningen”, stelt Paul Wens. “Onze buitenmuur is maar liefst 39 cm dik. Daarvan bestaat 24 cm uit isolatie. En het dak krijgt 24 cm isolatie. Op de vloer wordt 12 cm polyurethaan gespoten. Op die manier heeft de gebouwschil overal dezelfde isolatiewaarde.

Standaard stellen we aan onze klanten pvc-ramen voor, omdat die qua prijs/kwaliteit en isolatiewaarde het beste scoren. Onze woningen halen probleemloos een energiepeil tussen 0 en 20. De huidige norm ligt op E35. Vanaf 2021 wordt dat E30. Een ander belangrijk voordeel van houtskeletbouw is het lichte gewicht van de constructie, waardoor de fundering niet zo zwaar hoeft te zijn.”

3bouw
De buitenmuur van een gebouw opgetrokken door 3bouw is 39 cm dik. Daarvan bestaat 24 cm uit isolatie

Vergelijkbare prijs

Klanten zijn uiteraard niet alleen geïnteresseerd in het ecologische aspect van hun woning. Vaker wordt in eerste instantie naar de portemonnee gekeken. “Een woning in houtskelet is meestal even duur of net iets duurder dan een klassieke woning”, zegt Jef Imants. “Daartegenover staat dat onze klanten veel minder moeten investeren in hernieuwbare energie om de opgelegde normen te halen. Een volledig af­gewerkte woning met E20-peil zal in de traditionele versie meer kosten dan in de houtskeletversie. Ook qua levensduur zijn beide types woningen perfect vergelijkbaar. Ik groeide op in een houtskeletwoning en die ziet er nog altijd perfect uit. Er zijn weinig woningen van 30 jaar die er nog zo goed uitzien en zo goed geïsoleerd zijn.”

Geen ontevreden klanten

Bouwfirma’s gespecialiseerd in houtskeletbouw zijn sowieso al niet dik gezaaid. Toch probeert 3bouw zich ook op andere vlakken te onderscheiden. “Ik denk dat onze persoonlijke begeleiding van de klanten toch wel vrij uniek is in de bouwsector”, meent Jef Imants. “Ook op het vlak van prijs-kwaliteitverhouding zal er moeilijk een straffere partner dan 3bouw te vinden zijn. Ik vind het daarom ook heel belangrijk om te vermelden dat we gedurende al die jaren nog geen enkele ontevreden klant hebben gehad. We sturen potentiële of nieuwe klanten dan ook heel bewust naar onze bestaande klanten, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. We sturen ze naar werven, naar afgewerkte woningen … Die vormen elk op zich een verkoopargument. Veel aannemers schermen dat allemaal angstvallig af. Wij zijn daarentegen een open boek voor onze klanten. Daarom hebben we ook klanten die hier een contract komen tekenen, zonder eerst een definitieve gedetailleerde prijs ontvangen te hebben.”

3bouw
Op jaarbasis trekt 3bouw een zestigtal woningen op

Engagement van de klanten

Die aanpak loont. Het orderboekje van 3bouw zit gemiddeld voor een jaar op voorhand gevuld. “Ook op het vlak van planning spelen we open kaart met onze klanten”, aldus Paul Wens. “Iemand die hier binnenstapt en over twee maanden wil verhuizen, moeten we helaas teleurstellen. Ook als we een potentiële klant over de vloer krijgen met een plan dat echt voor een staal- of betonbouw getekend is, zullen we hem dat zeggen. Een voorbeeld vormen hypermoderne woningen met veel uit­kragende delen. Voor dergelijke woningen zou je al eerst een staalconstructie moeten bouwen om daar een houtskelet aan te bevestigen. Dan wordt het wel een duur grapje natuurlijk. We verlangen ook een bepaald engagement van onze klanten. Wie gewoon een plan doorstuurt met de vraag daarvoor een prijs in te steken, zullen we zelf contacteren om persoonlijk af te spreken. Mogelijke klanten moeten toch minstens eens de moeite doen om naar onze kijkwoningen te komen om de plannen face-to-face door te nemen. Op die manier vermijd je ook prijzen te berekenen voor klanten die hun plannen naar 40 aannemers doorsturen.”

Dampscherm cruciaal

Wie een woning in houtskelet wil optrekken, moet wel rekening houden met een aantal aandachtspunten. “We kunnen niet genoeg de nadruk leggen op isolatie”, stelt Paul Wens. “Ik zeg altijd aan onze werknemers dat wanneer één vierkante centimeter niet goed geïsoleerd is, er meteen een vierkante meter isolatie verloren gaat.

Ook een goed aangebracht dampscherm is cruciaal. Je wil het immers niet meemaken dat er condensatie in je isolatie komt. Dat zou de isolatiewaarde meteen tenietdoen. Alle wo­ningen die we optrekken, ondergaan een blowerdoortest om de luchtdichtheid ervan te meten. Onze scores zijn steeds voortreffelijk, weliswaar nog niet zoals bij een passief­gebouw, omdat dat de kosten te ver de hoogte zou injagen.”

3bouw
“We bouwden een moderne en klassieke kijkwoning naast elkaar. Op die manier zien potentiële klanten wat er allemaal mogelijk is met houtskeletbouw”

Geen koeling nodig

Chris Imants en Paul Wents zijn al decennialang aan de slag in de sector van houtskeletbouw en zagen al heel wat zaken evolueren. “In het begin werd houtskeletbouw altijd af­geschilderd als de goedkopere manier van bou­wen”, herinnert Paul Wens zich nog. “Toen wer­den muren van 9 cm dikte voorzien, zonder spouwisolatie. En dat was het. De isolatiediktes zijn dus sterk geëvolueerd. Maar ook de kwaliteit van de diverse producten is sterk verbeterd. De afwerkingsnormen zijn veel strenger ge­worden. En terecht, want onze klanten betalen veel geld voor hun woning.

De EPB-regelgeving had een sterke impact op onze business. Ventilatie bijvoorbeeld werd pas vanaf 2006 verplicht. Daarnaast verschillen sommige technieken die moeten voorzien worden in een houtskeletgebouw enerzijds en een traditionele woning anderzijds. Wij hebben bijvoorbeeld minder vermogen nodig om een woning op te warmen, waardoor onze klanten kunnen volstaan met een ketel met een lager vermogen. Extra koeling is eigenlijk niet nodig in onze woningen, op voorwaarde dat overdag de zon buitengehouden kan worden en er nachtventilatie aanwezig is. Ik spreek uit per­soonlijke ervaring. Ik woon zelf in een hout­skeletwoning en wil helemaal geen extra koeling, omdat die nergens voor nodig is.”

Kwaliteit blijft hoogste goed

Momenteel trekt 3bouw een zestigtal woningen op jaarbasis op. Daar moeten er voor Paul Wens niet te veel meer bijkomen. “We willen trouw blijven aan ons initiële motto: klein­schalige kwaliteit. Ik volg elke werf nog persoonlijk op. Het wordt ook gewaardeerd door de klanten dat ze rechtstreeks contact hebben met een van de zaakvoerders. We remmen een verdere groei dan ook bewust af.

3bouwUiteraard werken ook wij met pieken en dalen. En tijdens piekmomenten merken we zelf dat het steeds moeilijker wordt om alles onder controle te houden. Ik geloof dan ook nooit dat een bouwfirma die jaarlijks 200 woningen optrekt, dezelfde kwaliteit als de onze kan afleveren. Aangezien ikzelf alle projecten en werven opvolg, ligt de kwaliteitsmaatstaf overal even hoog. Kunnen we die kwaliteit niet langer garanderen, dan stopt het voor mij. En daar denken we hier allemaal zo over.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jan De Naeyer
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine