DRANKENKABINET
Je eigen homebar, daar droom je al lang van. Toch is er niet in elke woonkamer voldoende plaats voor een uit de kluiten gewassen barmeubel. Daarom deze oplossing: een compact drankenkabinet. Je kan er je voorraadje dranken in kwijt alsook enkele gepaste glazen.Dit kastje kan je zowel boven op je dressoir zetten of als extra bijzettafeltje gebruiken.
HOUT VOORBEREIDEN

Neem de houtstaat erbij en zaag alle onderdelen op maat (of ga met de houtstaat naar de houthandel). Wij kozen voor beuk: een stevige houtsoort met een neutrale uitstraling.
ONDER VERSTEK

Om de klep samen te stellen, zorgen we voor een verstek-verbinding. Zo zie je de minder mooie zijkant van de planken niet.Je moet dus de twee onderdelen schuin afzagen. Stel je tafelzaag daarvoor op 45° in.
Het 'onzichtbare' resultaat van een verstekverbinding hangt voor een groot stuk af van de zorg waarmee je de onderdelen samenlijmt.Leg de twee delen met de schuine zijde naar beneden.
Zorg ervoor dat ze mooi aansluiten, en tape ze vast.Leg dan een strook tape op de volledige lengte van de verbinding. Draai het geheel nu om en breng lijm aan. Vouw het geheel nu samen en span de delen samen met twee stroken tape. Maak de tape niet los voor de lijm hard is.
DEUVELEN

De onderdelen van het frame zet je vast met deuvels.Plaats een boorstop op je boortje. Meet daarvoor enkele millimeters meer dan de helft van de deuvellengte.Boor een gat in het ene deel, min of meer centraal.Met een deuvelpinnetje zet je de positie over op het tweede deel.Daar kan je nu de tip van je houtboor plaatsen. Boor het tweede gat. Maak opnieuw gebruik van de boorstop om de diepte te bepalen.Breng wat houtlijm aan in de boorgaten en klem de delen samen.
TIMMERWERK

We gaan timmeren. We gebruiken nagels om alle onderdelen aan elkaar te zetten. In deze dikke beukenplanken is dat niet evident. Daarom gaan we voorboren. Boor door een van de twee planken die je aan elkaar gaat zetten met een boortje van 2 mm. Dat boortje is dus even dik als de nagels zelf. Om goed te kunnen nagelen, let je erop dat de kop van je hamer perfect schoon is. Oneffenheden op de kop van de hamer zorgen ervoor dat je de spijkers krom slaat.
Maak eerst de zijwanden vast aan de onderzijde. Daarna maak je de rug daarop vast. Let er bij het plaatsen van de rug op dat de zijwanden netjes haaks op de bodem staan. Als je daarmee klaar bent, kan je de bovenzijde vastmaken,althans het niet-bewegende deel. Ten slotte fixeer je ook het vaste deel van de voorzijde.
IN HET FRAME

Timmer nu de kist in het frame. Je gaat opnieuw voorboren en nagelen. Werk van binnenuit. Waar je nu extra op moet letten, is dat je kist een stukje kleiner is dan je frame. De kist zit een halve centimeter meer naar binnen. Om de kist juist te positioneren, gebruik je latjes met de gepaste dikte. Schuif ze onder de kist.
HET PIANOSCHARNIER

Kort het pianoscharnier af. Gebruik uiteraard een metaalzaag.Klem de klep die je wil bevestigen, op haar plaats. Zorg voor schroefjes die voldoende diep vallen. De schroefkoppen mogen niet tegen elkaar zitten wanneer het scharnier gesloten is. Boor gaatjes voor. Deze gaatjes komen niet in het midden van de gaten in het pianoscharnier, maar ietsje dichter naar de scharnierkant. Bij het vastschroeven komt het scharnier dan perfect te zitten.
AFWERKING

Werk alle zichtbare nagelkopjes weg.Dat doe je met behulp van een doorslag. Zet de punt op je nagelkopje. Met een ferme tik van je hamer duw je het nageltje nog wat dieper in het hout.Daarna dicht je de putjes met wat houtplamuur.Doe meteen ook de rest van de voorbereiding: de laatste restjes schuren, alles ontstoffen en ontvetten.
Met neutrale parketolie kan je het hout van je meubelstuk tot leven wekken. Borstel voldoende olie op het hout. Laat de olie een twintigtal minuutjes intrekken en wrijf dan de overtollige olie weg.
Een perfecte afwerking zit hem in de details. Geef toe, het is maar een kleine moeite om onder je kastje enkele zachte pootjes te kleven. Ze beschermen zowel de vloer als het kastje en ze vangen een millimeter imperfectie op, zodat je kastje zeker stabiel staat.