Klimatisatie van gebouwenPremium

Koelen en verwarmen met VRV/VRF in niet-residentiële toepassingen

VRVDe mogelijkheden, opbouw, plaatsing en opstart van VRV- en VRF-systemen

In kantoorgebouwen, banken, winkelcentra of hotels kan er in verschillende ruimtes of zones een andere warmte- of koudevraag bestaan. Wie in de zomer achter een glaspartij zit waar de zon 's middags op brandt zal het warmer hebben dan wie aan de noordkant van het gebouw aan de slag is. Fabrikanten hebben deze uitdaging beantwoord met systemen die door te variëren met het volume aan koudemiddel snel en efficiënt kunnen reageren om in elke zone de gewenste temperatuur te bereiken. Een nadere kennismaking met deze VRV- of VRF-systemen.

Opkomst van VRV- en VRF-systemen

VRV staat voor Variable Refrigerant Volume, VRF voor Variable Refrigerant Flow. In beide gevallen gaat het om hetzelfde type systeem, enkel de fabrikant verschilt. Toen Daikin het concept in 1982 introduceerde nam het een patent op de originele benaming. Alle andere fabrikanten spreken dus van een VRF-systeem. VRV of VRF-systemen werden ontwikkeld om een antwoord te bieden op de gebreken waar klassieke watergebaseerde comfort­oplossingen tegenaan liepen. Omdat er in de klassieke systemen gewerkt wordt met een buffervat, gaat er veel tijd verloren in het omschakelen tussen koeling en verwarming. Bovendien maken deze systemen gebruik van fossiele brandstof en vergt de installatie de nodige aandacht door het gewicht van de ijswatergroep en de isolatie van de waterleidingen. Een oplossing die snel de juiste temperatuur kan creëren door zich continu aan te passen aan de veranderende om­gevingsfactoren (zon, extra bezetting, projecties …) stond dan ook hoog op het verlanglijstje, zeker in grote gebouwen met veel ruimtes.

WerkingsprincipeWerkingsprincipe van VRV- en VRF-systemen

Om dit te realiseren werkt een VRV- of VRF-systeem weliswaar met dezelfde binnentoestellen, maar zonder waterkring. In plaats van water wordt er nu koelmiddel verpompt. Zoals de naam van het systeem dus aangeeft varieert het debiet van het koelmiddel in de binnenunits.

OpbouwOpbouw van een VRV- of VRF-systeem

VRV- of VRF-systemen kunnen ingedeeld worden op basis van functionaliteit in een tweepijpsysteem of een driepijpsysteem. In een tweepijpsysteem wordt er gewerkt met een warmtepomp die de buitenunit vormt. Van daaruit vertrekken er twee koeltechnische leidingen, een vloeistofleiding- en een gasleiding, met aftakking naar elk binnentoestel. Met deze variant moet er eigenlijk een keuze gemaakt worden tussen koelen of verwarmen. Met een driepijpsysteem ligt dat anders. Er wordt gewerkt met twee gasleidingen waarvan één op hoge druk (hoge temperatuur) en één op lage druk (lage temperatuur). Elke leiding bevat het koelmiddel in slechts één fase waardoor de karakteristieken (temperatuur, fase, druk) van het koelmiddel ten volle behouden blijven.

PlaatsingAandachtspunten bij de plaatsing en opstart

De installatie van een VRV- of VRF-systeem begint met de plaatsing van de binnenunits. Deze moeten gedimensioneerd zijn in functie van de ruimte en de intensiteit van gebruik.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door vav

Gerelateerde artikels

Hoe koelt u te warme slaapkamers?

Om de temperatuur in slaapruimtes tijdens zomerse dagen onder controle te houden, zijn er verschillende oplossingen. welke zijn de meest gekozen opties en waar dient u als installateur rekening mee te houden?

Is koelen met ventilatiesystemen het overwegen waard?

Zolang de koeleisen van de klant niet te hoog liggen, kan koelen met ventilatiesysteem d een oplossing bieden. ventilatiesysteem kan zowel voor passieve als actieve koeling zorgen, zonder veel ingrijpende aanpassingen van jouw kant.

Verwarmen en koelen via luchtgroepen

Koeling in luchtgroepen is niet altijd vanzelfsprekend. als de koelingsbehoefte te groot is, of als er per zone een te sterk verschillende vraag naar afkoeling is, wordt ervoor gekozen het koelsysteem niet in de luchtgroep te integreren. is dat niet het geval, dan is koeling in luchtgroepen een aanrader, voor zowel residentiële als niet-residentiële projecten. de luchtgroep combineert meerdere thermische aspecten in één installatie en wordt beheerd door één sturingssysteem. het systeem is dus plaatsbesparend, de operating costs liggen laag en het onderhoud is miniem.

Bijzonder zuinige koeling verovert de markt

Daar waar airconditioning vroeger nog als luxeproduct werd gezien, kijken weinigen vandaag nog vreemd op wanneer bewoners ervoor kiezen om hun woning te koelen. residentiële airconditioning kent een ongeziene groei. fabrikanten spreken niet van een groei van enkele procenten, sommigen hebben het over een verdubbeling in verkoop en meer. de grotere koelvraag wakkert echter de bezorgdheid aan dat de verwarmingsbesparing in goed geïsoleerde woningen wordt tenietgedaan door te koelen. onterecht zo blijkt. niet alleen is de koelvraag beperkter in tijd en benodigd vermogen, de toestellen om mee te koelen zijn ook bijzonder zuinig geworden. een seizoen koelen kan je al voor 1 euro per m² per jaar.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine