BeslagPremium

Minimalistisch design voor maximale transparantie

Glasbeslag combineert functionaliteit met design

glasbeslag
Glazen deuren bestaan in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de gewenste functie en de ruimte waarin ze geïnstalleerd worden (© Arlu)

Glas wordt steeds vaker gebruikt in interieuroplossingen, maar achter die minimalistische uitstraling schuilt een wereld van technische aandachtspunten. Want hoe zorg je ervoor dat een zware glasplaat stevig én veilig bevestigd wordt, zonder het materiaal te beschadigen of in te boeten op esthetiek? Welke soorten glas zijn geschikt voor welke toepassingen? En hoe verschilt het beslag naargelang de functie – scharnier, taats of schuifdeur? In dit artikel duiken we dieper in die wereld van glazen binnendeuren: van materiaalkeuze en montage tot verschillende types beslag ...

Types glazen deuren

Glazen deuren bestaan in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de gewenste functie en de ruimte waarin ze geïnstalleerd worden. De meest voorkomende variant voor glazen binnendeuren is de dubbelwerkende deur (waarbij de glazen deur in beide richtingen kan worden geopend). Daarnaast zijn er ook de enkelwerkende deuren - die slechts één kant opdraaien - en schuifdeuren.

Soorten beslag

Het beslag waarmee deze deuren worden bevestigd, wordt meestal uitgevoerd in roestvrij staal (rvs) of geanodiseerd aluminium vanwege hun duurzaamheid en esthetiek. Afhankelijk van het project komen ook zamak of messing soms voor. Binnenin de klemschoen van het beslag zorgen rubberen of kunststof pakkingen – afgestemd op de glasdikte – voor een stevige, schadevrije verklemming van het glas.

Brandwerende ramen verdienen meer aandacht
11 artikels
Alles over beglazingenOntdek ons digitaal magazine over beglazingen
Lees magazinechevron_right

Klemmen

Omdat glas uiteraard niet zomaar geboord of geschroefd mag worden, wordt al in de ontwerpfase rekening gehouden met de manier van bevestigen. De glasplaat krijgt precieze uitfrezingen die overeenkomen met het beslag, waarin zich op dezelfde plaatsen schroefgaten bevinden. Dat beslag wordt langs beide zijden van het glas geplaatst en vervolgens met schroeven tegen elkaar geklemd. Zo ontstaat een stevige, mechanische verbinding zonder dat het glas onder spanning komt te staan.

Voor wie een minimalistische look verkiest, zijn er ook systemen waarbij het beslag volledig is weggewerkt in aluminium profielen. In dat geval zijn er na plaatsing geen schroeven, klemmen of andere technische onderdelen meer zichtbaar. Het resultaat is een strakke, afgewerkte glasdeur waarin functionaliteit en vormgeving naadloos samengaan.

Voor gewone glazen binnendeuren gaat de voorkeur uit naar gehard glas

Elk project is anders

Elke glazen toepassing vraagt een aanpak op maat. Daarom bestaan er ook verschillende soorten glasbeslag, afgestemd op diverse toepassingen. 

Scharnieren

Scharnierbeslag wordt aan de zijkant van het deurkader vastgeschroefd en via klemming haaks op het glas bevestigd. Sommige scharnieren zijn uitgerust met een ingebouwde snelheidsregeling, zodat de deur zacht en gecontroleerd opent en sluit. Bij toepassingen waar het belangrijk is dat de deur altijd volledig sluit – zoals bij toegangscontrole – is extra techniek nodig, zoals een deurpomp of hydraulische scharnieren.

Pivotdeuren

dormakaba pivotdeur
Een glazen deur moet perfect in het lood geplaatst worden – dat spreekt voor zich. Een juiste uitlijning voorkomt overmatige slijtage en verlengt de levensduur van het beslag (© dormakaba)

Bij taats- of pivotdeuren wordt het beslag aan de boven- en onderkant van de glasplaat bevestigd, middels een mechanische bevestiging. Afhankelijk van de situatie kan de deur enkel- of dubbelwerkend zijn – dat wil zeggen: ze opent in één of beide richtingen. Die keuze hangt vaak af van het type sluitwerk of van de aanwezigheid van een aanslagblokje.

Schuifdeuren

Het beslag bij schuifdeuren verschilt in se niet zoveel van ander beslag; ook hier wordt gewerkt met klemming op het glas. De werking en installatie zijn echter wel helemaal anders en wordt besproken in dit artikel.

Sluitwerk

Bij glazen deuren kan het sluitwerk op verschillende plaatsen worden aangebracht – klassiek in het midden van de glasplaat, maar ook aan de boven- of onderzijde.

Grepen worden doorgaans doorheen het glas mechanisch aan elkaar verbonden - al worden ze soms nog verlijmd bij bijvoorbeeld de afwezigheid van uitfrezingen in het glas.

De meest voorkomende oplossing is een klassieke kruk met een slotkast en sluitplaat. Toch zijn er ook andere varianten. Zo wordt bij winkeldeuren het slot vaak boven- of onderaan geplaatst, zodat de deur vlot open en dicht kan zonder hinder op ooghoogte.

Glas
Voor gewone glazen binnendeuren gaat de voorkeur uit naar gehard glas, omdat die een stuk sterker is dan gelaagd glas (© Anyway Doors)

Welk glas?

Bij glazen deuren of wanden wordt gebruik gemaakt van ofwel gehard ofwel gelaagd (gehard) glas, afhankelijk van de toepassing.

Voor gewone glazen binnendeuren gaat de voorkeur uit naar gehard glas, omdat die een stuk sterker is dan gelaagd glas. Daar staat tegenover dat gehard glas niet gebruikt kan worden voor buitendeuren zoals bij winkels. Dan biedt gelaagd glas een grotere (inbraak)veiligheid, vanwege de transparante veiligheidsfolie tussen de twee glasplaten.

Glasdikte

Standaard wordt een glasdikte gebruikt van 8 tot 13,52 mm, afhankelijk van de toepassing en afmetingen. Een glasplaat van 2 m hoog zal namelijk minder dik moeten zijn dan een glazen deur van bijvoorbeeld 2,60 m hoog. Glasdiktes tot 21,52 mm behoren dan ook tot de mogelijkheden.

Glasgewicht

Bij de keuze van beslag speelt het gewicht van de glasplaat een grote rol; uiteindelijk moet het beslag de glasplaat kunnen dragen, ook als die in beweging is. Het glasbeslag moet dan ook gewichten van 100 kg of meer kunnen torsen.

Glasbreedtes

Daarnaast moet je wel rekening houden met maximale breedtes van je glasplaat; in het geval van scharnieren speelt immers het hefboomeffect.

Esthetiek

kathedraalglas
Er is keuze voor decoratieve of gestructureerde glassoorten – zoals kathedraalglas – om extra privacy te creëren zonder in te boeten op natuurlijk licht (© Arlu)

Bij sommige systemen staat modulariteit centraal: het glas kan worden vervangen zonder schade aan muren, vloer of plafond. Dat biedt extra flexibiliteit, bijvoorbeeld bij renovaties of wanneer je het glasoppervlak een andere uitstraling wilt geven.

Zo kun je ook kiezen voor decoratieve of gestructureerde glassoorten – zoals kathedraalglas – om extra privacy te creëren zonder in te boeten op natuurlijk licht. Ten slotte laat een ruime keuze aan trendy kleuren toe om elk interieur een stijlvolle en persoonlijke toets te geven.

Voor alle veiligheid en comfort leg je de glasplaat op een glastafel

Montage van het beslag

Fabrikanten hebben ervoor gezorgd dat de montage van het beslag op de glasplaat zo gebruiksvriendelijk mogelijk is - denk aan de uitfrezingen in het glas op maat van het beslag. Omdat elk systeem zijn eigen specifieke montagestappen kent, is het altijd aangeraden om de montagehandleiding door te nemen.

Hieronder nemen we het voorbeeld van glasbeslag dat met schroeven wordt bevestigd:

Om zo comfortabel - en veilig - mogelijk te werken, wordt de glasplaat op beschermde schragen gelegd. Je begint met het ontvetten van de plekken waar het beslag tegen het glas komt te staan. 

Vervolgens plaats je één deel van het beslag tegen de glasplaat en druk je het voorzichtig aan. Een precieze uitlijning is daarbij cruciaal – het beslag moet exact op de juiste positie zitten voor een correcte en veilige montage.

Daarna schroef je beide delen van het beslag stevig aan elkaar vast. Volg hierbij nauwkeurig de instructies van de fabrikant, zodat de klemming op het glas gelijkmatig verdeeld is. De klemkracht stel je in met een momentsleutel, zodat je precies binnen de opgegeven waarden blijft. Zo voorkom je dat het glas barst of beschadigd raakt door te veel druk.

Voor een nette afwerking wordt vaak een afdekplaat meegeleverd die de schroefbevestigingen onzichtbaar maakt. Zo krijgt het geheel een strakke, verzorgde uitstraling.

arlu glazen binnendeuren
Bij de keuze van beslag speelt het gewicht van de glasplaat een grote rol; uiteindelijk moet het beslag de glasplaat kunnen dragen, ook als die in beweging is (© Arlu)

Aandachtspunten

Een glazen deur moet perfect in het lood geplaatst worden – dat spreekt voor zich. Een juiste uitlijning voorkomt overmatige slijtage en verlengt de levensduur van het beslag.

Gebruik je meerdere hydraulische scharnieren op één deur, dan is het belangrijk dat de sluitsnelheid van beide scharnieren exact gelijk is. Alleen zo verdeel je de krachten evenwichtig en voorkom je spanningen in het glas. Bij systemen met een deursluiter of vloerveer is dit eenvoudiger, omdat je slechts één mechanisme hoeft af te stellen.

Ook het aantal scharnieren speelt een rol. Bij gehard glas kan er tijdens het hardingsproces een lichte buiging ontstaan. Vooral bij hoge deuren kan een derde scharnier nuttig zijn om die kromming op te vangen en de deur stabieler te maken.

Met medewerking van ARLU, Anyway Doors en dormakaba

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine