VEILIGHEID BIJ HET GEBRUIK VAN EEN GLASLIFT

Er zijn heel wat voorschriften op het vlak van veiligheid. Regel nummer één is dat er nooit onder de last gestaan mag worden. Die last mag daarnaast niet zwaarder zijn dan de voorgeschreven capaciteit, waar een lastbegrenzer of loadsensor voor ingebouwd wordt. Dit is een eindsloopschakelaar die alle bewegingen stopt wanneer de last te zwaar is. De darmen die naar de vacuümzuigers lopen worden vervolgens steeds nagekeken op scheuren, knelpunten en obstructies zodat de zuignappen optimaal werken. Bij de toestellen die op batterij werken is een geluidssignaal voorzien dat de bestuurder erop moet wijzen dat de batterij op een laag niveau staat en hij het best stopt of een veilige omgeving opzoekt. Bij sommige liften is nog een tweede, luider geluidssignaal voorzien dat wijst op het falen van het toestel, waaropde operator de omgeving moet evacueren. Het stuur is meestal voorzien van een rode noodstopknop. Ten slotte is bij sommige toestellen een veiligheid ingebouwd die ervoor zorgt dat het toestel automatisch in de tegengestelde richting beweegt wanneer het ergens tegenbotst bij het achteruitrijden.
Andere voorschriften
In de wetgeving staat dat de richtlijnen van de constructeur gevolgd moeten worden. Er zijn met andere woorden geen verplichtingen op het vlak van kledij bij het gebruiken van een glaslift. Het wordt echter aangeraden veiligheidsschoenen, een helm, een bril en veilige werkhandschoenen te dragen. Er zijn daarnaast nog andere voorschriften die weinig met het gebruik van de toestellen te maken hebben. Zo zijn sommige toestellen enkel te gebruiken bij temperaturen tussen 0 en 40° C. Het glas moet proper, stofvrij en droog zijn voor het aan de zuigers bevestigd wordt, anders zou het kunnen loskomen. De hoogte waarop het toestel gebruikt wordt, speelt ook een rol. In België is dat misschien minder van belang, maar er wordt met een vacuümsysteem gewerkt en op hoogte is er minder garantie dat de zuigers nog voldoende vacuüm zullen trekken als de atmosfeer niet meer dezelfde is.
DUBBELE VALBEVEILIGING
De belangrijkste normering die er is op het vlak van glasmanipulatie is dat er een dubbele valbeveiliging moet zijn. De vacuümzuigers van een glaslift zijn voorzien van een dubbel circuit. Het systeem werkt met twee afzonderlijke pompen die met een optimale kracht heffen en drukverlies vermijden. Ze zitten kruiselings zodat ze elkaar kunnen opvangen wanneer één van de twee het begeeft. Wanneer een systeem slechts één circuit heeft, moet een tweede valbeveiliging worden voorzien. Daarvoor kan bijvoorbeeld een extra lint, touw of tweede kraan gebruikt worden, waardoor het glas vaak minder makkelijk te manipuleren is. Daarnaast moeten de glasrobots conform zijn aan de Europese richtlijnen, denk aan de EN 280 machinenormering, en dus CE-gekeurd zijn. De toestellen worden door een extern organisme in dienst gesteld, zoals het BTV of het OCB, en worden op regelmatige basis gecontroleerd, getest en gekeurd. Ten slotte is een opleiding wettelijk verplicht om het toestel te mogen bedienen.