RECONSTRUCTIE
Dat brengt ons tot de reconstructie. Stel, er is ingebroken in een herenhuis en een glasraam is voor de helft vernield, met glas dat te erg versplinterd is om het opnieuw te gebruiken.
Op zoek naar het ontwerp
Dan is de eerste hoop: heeft de klant foto’s van het glasraam? Indien dat het geval is, kan de glazenier het raam op basis daarvan reconstrueren. Indien niet, zoekt hij ander werk van dezelfde maker, waarvan de glazenier de stijl kan kopiëren. Blijkt dit onvindbaar, dan volgt de vakman de stijl uit dezelfde periode. Via dit geschiedkundig onderzoek probeert de glazenier zo getrouw mogelijk het oorspronkelijke ontwerp te benaderen. Eerst op een technische tekening, die hij aan de klant voorlegt, ter goedkeuring.
Reconstrueren
Vervolgens gaat de glazenier op zoek naar het juiste glas. Bestond het glasraam uit geblazen antiek glas? Dan wordt het meestal nog altijd gemaakt, in kleine ateliers, zoals vroeger. Werd er industrieel glas gebruikt? In dat geval is de zoektocht – misschien verrassend – moeilijker. Zo’n glas werd immers vaak maar een bepaalde periode gemaakt, in glasfabrieken, waarna het uit de hand werd genomen. Indien het vandaag niet meer te vinden is, zoekt de glazenier een zo goed mogelijk alternatief glas. Daarna ‘vult’ de glazenier de technische tekening in. Hij snijdt de glasstukken op maat, zet ze in lood, brandschildert, soldeert de loodlijnen, bouwt het geheel in dubbelglas in of plaatst het met mastiek/stopverf. Grotendeels volgens hetzelfde proces waarmee hij glasramen restaureert, dus.