Welke lijm gebruiken om parket te plaatsen?
Vier lijmsystemen om alle soorten parket eenvoudig en veilig te verlijmen
Voor het verlijmen van parket zijn er verschillende oplossingen voorhanden. De meest geschikte lijm hangt in de eerste plaats af van het type parket, de ondergrond en de werkomstandigheden. Bij massief parket komt er dan ook nog eens de houtsoort en de slankheid van de planken bij. Daarnaast speelt ook de persoonlijke voorkeur van de verwerker een rol bij de keuze voor een bepaald type lijm. Eens de lijmsoort gekozen is, zijn er meestal nog specifieke voorbereidingen en primers nodig. We kunnen dus spreken van echte lijmsystemen.

Vier soorten parketlijmen
Om parket eenvoudig en veilig te verlijmen zijn er vier soorten lijmsystemen op de markt: alcohollijmen, dispersielijmen, polyurethaanlijmen en SMP/hybride-lijmen. Deze laatste groep is zonder meer de belangrijkste.
Alcohollijmen
Voor smalle, korte parketstroken op absorberende ondergronden (cementdekvloeren, beton) of op houten vloeren wordt er soms gewerkt met lijmen op basis van alcohol. Alcohollijmen kunnen perfect gebruikt worden in de juiste omstandigheden, maar ze hebben wel een aantal nadelen. Zo is er geurhinder, aangezien deze lijmen solventgebaseerd zijn. Soms treedt er ook vervorming van de lijmrillen op, wat zorgt voor grotere risico's bij oneffenheden. En tot slot zijn deze lijmen sterk temperatuurafhankelijk en hebben ze een korte open tijd waardoor er snel gewerkt moet worden.

Dispersielijmen
In een dispersielijm – of de klassieke witte houtlijm – worden de lijmdeeltjes als druppeltjes gelijkmatig verspreid over een vloeistof. Na verloop van tijd verdampt de vloeistof of wordt ze door de omgeving geabsorbeerd, waardoor enkel de vaste lijmdeeltjes overblijven. Dispersielijmen worden vaak gebruikt voor de plaatsing van mozaïekparket en smalle, korte parketstroken op absorberende en niet-absorberende ondergronden. Dispersielijmen zijn budgetvriendelijk maar niet geschikt voor alle ondergronden of plaatsingstechnieken en zeker niet aanbevolen bij brede en lange planken.

Polyurethaanlijmen
Een tweecomponenten-PU-lijm kan in theorie voor zowat alle soorten parket worden gebruikt. Nadeel is wel dat deze lijm een hoge belasting veroorzaakt op de ondergrond omwille van de harde uitgeharde lijmfilm. De twee componenten van deze lijm moeten vóór gebruik ook zorgvuldig gemengd worden. Het mengsel kan daarna gebruikt worden voor het verlijmen van parket op beton of cementdekvloer (chape) zonder ondervloer. Dit type lijm zorgt voor een blijvende licht-elastische verlijming van de parketvloer. PU-lijmen hebben over het algemeen een korte open tijd waardoor er snel gewerkt moet worden.
SMP/hybride-lijmen
Een MS-polymeerlijm voor parket is een eencomponentlijm op basis van hybride polymeren. Dit type lijm is zonder twijfel het gemakkelijkst te gebruiken en levert ook de beste resultaten op. SMP/hybride-lijmen zijn de meest universele parketlijmen en kunnen worden gebruikt voor het rechtstreeks elastisch verlijmen van zowel samengesteld als massief parket uit diverse houtsoorten op cementgebonden of houten ondervloeren. Met deze lijmen kan men ook parket lijmen op tegels of andere niet absorberende ontvette en zeepvrije ondergronden, zoals natuursteen of glas. MS-polymeerlijmen geven een blijvend elastische hechting, zelfs bij lijmen op vloerverwarming. Deze lijmen zijn minder geschikt voor parketdelen van klein formaat.

Lijmen in specifieke situaties
Zwevende plaatsing
Bij een zwevende plaatsing van parket ligt de vloer los op de ondergrond en wordt er normaliter niet verlijmd. De parketdelen worden gewoonweg in elkaar geklikt. In enkele gevallen wordt er wel een dispersielijm gebruikt in de tand- en groefverbinding.
Op een trap
Voor het verlijmen van parket op een trap gelden dezelfde regels als op een traditionele ondergrond. Er zijn ook geen specifieke 'traplijmen'. De trap wordt uitgewerkt met dezelfde lijm als degene die men gebruikt om het parket te plaatsen in de ruimte waarin de trap zich bevindt.
Bij het gebruik van harde hybride rups/cordonlijmen is het wel mogelijk het parket op de trap te nivelleren tot 5 mm. Bij gebruik van klassieke lijmen is dit maar beperkt mogelijk tot 2 mm.
Op vloerverwarming
De meest geschikte oplossing voor parket op vloerverwarming zijn de SMP/hybride-lijmen. Daarnaast is het vooral belangrijk dat de vloerverwarming correct wordt geïnstalleerd, waarbij de oppervlaktetemperatuur van de chape max. 28 °C bedraagt.

Bij hoge belasting
Bij hoge belasting kan er het best geopteerd worden voor een tweecomponenten-PU-lijm of een hard-elastische dan wel schuifvaste SMP-lijm. Alvorens de vloer te betreden, dient er ook een minimale wachttijd gerespecteerd te worden na het verlijmen.
Bij brede en lange planken
Voor het verlijmen van brede en lange planken wordt er het best gewerkt met een SMP/hybride-lijm met een snelle doorharding en een taai-elastische lijmfilm na uitharding.
Op bestaande tegels
Om parket te verlijmen op bestaande tegels moeten de tegels eerst goed ontvet worden. Vervolgens worden er krassen in gemaakt om het contactoppervlak te vergroten en dus de hechting met de vloer te verbeteren. Idealiter wordt er daarna gewerkt met een SMP/hybride-lijmsysteem.

Op een oneffen ondergrond
Verlijmen op een oneffen ondergrond is niet mogelijk. De ondergrond dient sowieso effen gemaakt te worden. Een klein beetje speling is echter wel mogelijk, doch niet aan te raden. Het uitvlakken of egaliseren van de vloer is eventueel mogelijk met een egalineprimer en mortel. Ook met een SMP/hybride-lijm kan een oneffen ondergrond wat "uitgevlakt" worden. Dit lukt minder goed met een tweecomponenten-PU-lijm en helemaal niet met een dispersielijm.
Op een vochtige ondergrond
Hierover heerst soms misvatting. De SMP/hybride-lijmen zijn op zich best vochtbestendig, maar parket nooit … Er dient dus altijd een vochtscherm of vochtwerend product aangebracht te worden alvorens er verlijmd kan worden.
10 TIPS VOOR EEN PERFECTE PLAATSING
1. Werk bij een temperatuur van 15–25 °C en een relatieve vochtigheid van 45–60%.
2. De muren, plafonds en andere vloeren moeten droog zijn. Het metsel- en plakwerk mogen max. 5% vocht bevatten. Tegelwerk moet droog en opgevoegd zijn. Het schilderwerk moet droog zijn.
3. Laat het parket 24–48 u. in de ruimte van verlijming acclimatiseren. De verpakkingen van het parket niet openen of verwijderen.
4. Zorg er voor dat de ondergrond/werkvloer voldoende vlak, zuiver, stabiel, vormvast en scheurvrij is.
5. Let ook op het maximale vochtgehalte in de ondergrond alvorens de lijmwerkzaamheden aan te vatten. Dit maximale vochtgehalte is afhankelijk van de ondervloer en de eventuele aanwezigheid van vloerverwarming.
6. Wacht niet te lang om de vloer in de lijm te leggen. Het risico bestaat anders dat er reeds een velletje aanwezig is op de lijm en er geen hechting meer zal zijn. Let dus goed op de droogtijd van de lijm.
7. Werk steeds met de juiste materialen en met kwalitatieve producten.
8. Let op of er wel of geen weekmakers in de lijmen aanwezig zijn.
9. Leg parket steeds 1 tot 1,5 centimeter van de wand, want parket "leeft" en moet zich dus kunnen "zetten".
10. Check ook op voorhand of de lijmresten makkelijk verwijderbaar zijn.