Decoratieve technieken op maat van vochtige ruimtes
Kies voor verf- en stucoplossingen die duurzaam, waterdicht en onderhoudsvriendelijk zijn
Decoratieve technieken zijn veelgevraagd in vochtige ruimtes, zoals badkamers, zwembad- en wellnessruimtes. Je kunt er dan ook alle kanten mee uit en oneindig veel decors creëren. De correcte toepassing van deze technieken is echter een specialisatie, die best uitgevoerd wordt door professionals die over de nodige vaardigheden en de juiste materialen beschikken. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke verf- en stuctechnieken voor vochtige ruimtes.

INVLOED OP DE AFWERKING
Ondergrondvoorbereiding

Een volledige technische opbouw volgens de voorschriften is cruciaal in alle technische toepassingen. Bovendien is de juiste ondergrondvoorbereiding – voorafgaand aan de toepassing van de decoratieve technieken – de sleutel voor een succesvolle afwerking én essentieel om een lange levensduur te garanderen. Zeker voor vochtige ruimtes is dit erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld maar aan het versterken van de ondersteuning met een glasvezelnet, het aanbrengen van verschillende afdichtingen of het plaatsen van een extra waterdicht doek onder de decoratieve techniek.
Externe factoren
Daarnaast hebben externe factoren zoals vocht, zeepresten, huidvetten, kalk, chloor, schoonmaakproducten, hogere temperaturen, ventilatie van de ruimte, en aanwezigheid van stoom / hete damp ook een invloed op de afwerking van de ruimte.

Afwerkingsvereisten
In een badkamer, zwembadruimte of wellnessruimte moet de afwerking aan een aantal vereisten voldoen. Werk bij voorkeur met een kwalitatieve primer die aanzwelling van het pleisterwerk verhindert. Voor muren die geen rechtstreeks contact hebben met spatwater in goed geventileerde vochtige ruimtes moet de afwerking waterbestendig, goed reinigbaar en tot op zekere hoogte bestand zijn tegen reinigingsmiddelen. Een kwalitatieve acrylaatverf of -vernis is hier aangewezen. Voor diezelfde muren in slecht geventileerde vochtige ruimtes zijn de vereisten strenger. Werk hier bij voorkeur met een tweecomponentenepoxyverf of ga voor waterbestendige decoratieve technieken, zoals steenimitatie, metallieke verf of cementstuc. Voor vloeren zonder risico op staand water en douches met een goede afwatering gebruik je geen gewone verf, maar waterbestendige, decoratieve stuc, afgewerkt met een waterbestendige en goed reinigbare vernis. Voor lavabo's en vloeren met risico op staand water gebruik je waterbestendige, decoratieve stuc, afgewerkt met een extreem waterbestendige vernis.
Vochtige ruimte versus natte cel
Er is een verschil tussen enerzijds vochtige ruimtes (badkamers, wellnessruimtes en ruimtes met zwembaden in) en anderzijds natte cellen (wanden en vloeren van douches, spatwanden en randen rondom het bad). In deze natte cellen moet er steeds een waterdichting voorzien worden onder de afwerking.

DECORATIEVE TECHNIEKEN
Verf versus stucwerk
Het grote verschil tussen decoratieve verf -en stuctechnieken zit vooral in de manier van aanbrengen. Decoratieve verftechnieken worden in dunne lagen aangebracht met een kwast of rol. Decoratieve stuctechnieken worden aangebracht met een stucmes in eerder dikke lagen.

De juiste keuze
In een vochtige ruimte kan je voor de droge muren en plafonds opteren voor effen kwalitatieve verf met een gesloten verffilm. Ook decoratieve verftechnieken (kalkverf, korrelverf, streepverf, metallieke verf, steenimitatie …) zijn geschikt, al moet je over bijvoorbeeld kalkverf wel een vernis zetten omdat deze verf veel te poreus is.
Verder kan je ook opteren voor decoratieve stuctechnieken, afgewerkt met een kwalitatieve vernis (kalkstuc, kleistuc, cementstuc …).
Op nattecelmuren gebruikt je effen verf (tweecomponentenepoxy) of decoratieve stuctechnieken (cementstuc + afwerking met vernis).
Op nattecelvloeren zonder risico op staand water gebruik je een decoratieve stuctechniek (cementstuc + afwerking met vernis) en op nattecelvloeren met risico op staand water kies je voor een decoratieve stuctechniek (cementstuc + afwerking met een extreem waterbestendige vernis).
Decoratieve technieken met poreuze lagen die niet afgesloten zijn met een filmvormende laag, zijn niet onderhoudbaar en dus niet geschikt.
De levensduur van decoratieve technieken in vochtige ruimtes bedraagt ongeveer 10 tot 20 jaar
lange levensduur
Correct onderhoud
De levensduur van decoratieve technieken in vochtige ruimtes bedraagt ongeveer 10 tot 20 jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van de juiste uitvoering van het werk, de zorgzaamheid van de eigenaar en het gebruik en de ventilatie van de ruimte.
Het is essentieel dat het onderhoud correct wordt uitgevoerd. Verf of een andere decoratieve techniek op de muur reinig je best regelmatig met een licht vochtige doek (of nylon borsteltje op korrelverf), eventueel gebruik je een neutrale detergent of een natuurzeep.
In de douche kan je ook gebruikmaken van geschikte antikalkmiddelen, al mag je deze nooit langer laten inwerken dan voorgeschreven. Bovendien kan het gebruik van antikalkproducten die te zuur zijn op lange termijn de beschermende vernis gevoelig maken. Net zoals bij natuursteen of marmer moet je dus ook hier de juiste schoonmaakmiddelen gebruiken. Fabrikanten bieden daarom vaak een technische fiche met onderhoudsaanbevelingen aan.

Herstelwerken
Om de levensduur van decoratieve technieken op vloeren en in douchecabines te verlengen, wordt er vaak om de 10 jaar een nieuwe laag vernis aangebracht, zeker op intensief belopen oppervlakken.
Ook een nieuwe laag wax of een onderhoudsvriendelijke combinatie van wax en een PU watergedragen tweecomponentenvernis kan extra bescherming bieden en bijdragen aan een langere levensduur.
Tot slot kan je om de paar jaar de kit vervangen. En bij slecht onderhoud kan je eventuele schimmelvorming of kalkaanslag verwijderen.