Gipskarton

Waterafstotende pleisters goede keuze voor occasioneel vochtige ruimtes

Aanbrengen identiek aan standaardgips

pleister
Waterafstotende pleisters bieden extra bescherming met behoud van de gladde afwerking

Klassieke gipspleisters en water zijn traditioneel onverenigbaar. Wanneer u vochtschade wil vermijden, bieden de nieuwe waterafstotende varianten echter een volwaardige oplossing. Dankzij de hoge waterbestendigheid – tot zo’n zes keer beter dan een gewone gipspleister – passen deze producten in badkamers, wasplaatsen en keukens, waar een hoge vochtigheidsgraad niet uitzonderlijk is. Bij normaal gebruik van deze ruimtes is een waterafstotende gipspleister zeker op zijn plaats. Voorbereiding, uitvoering en afwerking blijven hetzelfde als bij een standaardgips.

Waterafstotende gipspleister

Specifieke toeslagstoffen

Een waterafstotende variant speciaal voor natte woonruimtes is een eenlagige basis- en afwerkpleister in één. Deze is bijna 6 keer meer waterafstotend dan een standaardgipspleister. Deze producten bieden meer weerstand tegen spatwater en zijn daarom prima geschikt voor badkamers, keukens, toiletruimtes en garages. Ideaal voor wanden die achteraf niet of eventueel gedeeltelijk worden betegeld. Het is namelijk overbodig om deze wanden apart te bepleisteren. Waterafstotende gipspleisters bevatten specifieke toeslagstoffen in de massa die voor het waterafstotend effect zorgen. Deze toeslagstoffen zijn zeer duurzaam en behouden onder normale omstandigheden langdurig hun waterafstotende eigenschappen. Onder invloed van een constante vochtbelasting kan eventuele schade echter niet volledig worden uitgesloten, omdat het nog steeds een op gips gebaseerd product blijft. Fabrikanten voegen een (grijsgroene) kleurstof toe aan het product. Zo herkent u een waterafstotende pleister eenvoudigweg aan de aparte kleur.

Voordelen

Deze waterafstotende pleisters bieden de eigenaar van het pand extra bescherming ten opzichte van een standaardgipspleister, dit tegen een geringe meerprijs maar met behoud van de typische gladde afwerking. Voor de stukadoors zijn er tal van voordelen, waaronder de verwerking. Die is gelijkaardig aan een standaard eenlagig gipssysteem voor de voorbereiding en afwerking. Bovendien dient de spuit­machine niet volledig te worden gereinigd bij het gebruik van een andere soort gipspleister, wat een grote tijdsbesparing oplevert.

ALTERNATIEVEN VOOR WATERAFSTOTENDE PLEISTERS

  • Alternatieven zijn waterwerende en waterdichte cementpleisters. Een cementpleister is waarschijnlijk het meest geschikt voor permanent vochtige ruimtes. Vele andere materialen gaan op termijn vervormen of zelfs rotten. Deze producten zijn gemakkelijk te verspuiten met een continupomp.
  • Als de ondergrond niet geschikt blijkt voor bepleistering, kan worden gedacht aan alternatieven waarbij geen rechtstreeks contact is tussen (spuit-)pleister en ondergrond, zoals waterafstotende gipsplaten in combinatie met waterwerende lijmen en voegpleisters, verkrijgbaar in poedervorm of als kant-en-klare pasta.
  • Voor gebruik in ruimtes met een geringe tot hoge blootstelling aan vochtigheid is er de WAB (Wet Area Board) -gipsplaat. Dit is de ideale vocht- en schimmelwerende oplossing voor toepassingen in wand- en plafondsystemen in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ze is vooral bestemd voor gebruik in ruimtes zoals residentiële badkamers en natte ruimtes, zwembaden, industriële keukens enz. WAB-platen kunnen direct worden betegeld of geschilderd (in combinatie met een sealer). De plaat bestaat uit een vocht- en schimmelwerende kern en is bekleed met een oranje vocht- en schimmelwerend glasvlies. Dankzij haar zeer hoge weerstand tegen wind, vocht en temperatuurschommelingen is de WAB-plaat bovendien geschikt voor toepassingen in buiten­klimaat wanneer de plaatsingsinstructies strikt gevolgd worden. Deze gipsplaat is beschikbaar in diverse diktes, lengtes en kantvormen.
pleister
Alternatieven voor waterafstotende pleisters zijn waterwerende en waterdichte cementpleisters

Aanbrengen van waterafstotende gipspleister

Toepassingen

Voorbereiding, uitvoering en afwerking blijven hetzelfde als een standaardgips. Dit is het grote voordeel ten opzichte van cementpleisters. Waterafstotende producten hechten op alle gebruikelijke ondergronden, zowel steenachtige als beton, cellenbeton of snelbouwsteen. Ze zijn ook geschikt voor pleisterdragers, stucplaten en stucanet van gegalvaniseerde metaaldraad en geperforeerd karton. Dit is de perfecte drager met tal van mogelijkheden: bolronde of holronde vormen of eerder rechte en vlakke oppervlakken. Stucanet maakt de bepleistering van gewelven, schuine wanden en andere moeilijke oppervlakken een stuk gemakkelijker.

Ondergrond

De ondergrond moet droog, stabiel, stof-, vet- en vorstvrij zijn. Bij gladde of weinig absorberende ondergronden en bij sterk of onregelmatig zuigende ondergronden verbetert u de hechting met een specifieke primer.

pleister
Waterafstotende pleister in pasta voor het voegen van gipsplaten in vochtige ruimtes vergemakkelijkt het werk

Gladde afwerking of betegelen?

Waterafstotende gipspleister is makkelijk handmatig of met een spuitmachine aan te brengen, met een minimale laagdikte van 8 mm voor een gladde afwerking. Stel het waterdebiet van de machine zo in dat u een dunne specie krijgt die een probleemloze afwerking garandeert. Eens die machinaal of manueel aangebracht is, maakt u de pleisterlaag vlak met een rei. Mes vervolgens de pleister, zodat deze nog vlakker wordt. Als de pleister nog een beetje plakt, kan u sponzen en aansluitend polieren. De pleister niet extra bevochtigen. Wordt de pleister achter­af betegeld, dan is een minimale laagdikte van 10 mm vereist. In dat geval is het aan te raden om de pleister niet te sponzen of te polieren.

Laat de pleister met een grove structuur staan, klaar voor betegeling. In principe zijn er geen beperkingen voor de afwerking van een waterafstotende pleister. Alle types bekledingen die compatibel zijn met een standaardgipspleister, kunnen ook op een waterafstotende pleister worden aangebracht. Het maximum­gehalte restvocht is voor het aanbrengen van de afwerking een belangrijk aandachtspunt. Ter hoogte van zones die gekenmerkt worden door een directe en constante vochtbelasting, moet u eerst een geschikte afdichting voorzien. Voor alle la­tere bekledingen (verf, betegeling ...) wordt steeds een voorbehandeling aangeraden, zoals een geschikte primer. Waterafstotende pleisters zijn compatibel met alle primers voor gipspleister.

Aandachtspunten

  • De relatieve vochtigheid in de ruimte mag niet hoger zijn dan 90%.
  • De juiste klimatologische omstandigheden zijn cruciaal. De minimale verwerkingstemperatuur bedraagt 5 °C en hoogstens 30 °C. Na de pleisterwerken wordt de temperatuur in de ruimte gedurende ten minste drie dagen op minstens + 5 °C gehouden; nadien mag de temperatuur tot 0 °C dalen.
  • Ventileer constant en gebruik indien nodig een bouwdroger of ontvochtiger.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Gerelateerde artikels

Welk verfsysteem kiezen voor vochtige ruimtes?

De ene natte ondergrond is de andere niet. wanneer een vochtige (binnen- of buiten) muur moet worden geschilderd, is het dan ook cruciaal om na te gaan of de ruimte enkel tijdelijk vochtig is, of dat er een onderliggend vochtprobleem is. in dat laatste geval mag er namelijk niet zomaar geverfd worden, zeker omdat een droge onder­grond dé voorwaarde is om aan de schilderwerken te mogen be­ginnen. ook de primer en de verf zelf moeten aan verschillende vereisten voldoen. daarom legt dit artikel stap voor stap uit hoe vochtige ruimtes en buitenmuren het best worden geschilderd.

Slechte ondergrond? zo werk je glad af!

Pleisters, plamuren en voegmiddelen spelen een belangrijke rol in het succes van schilderwerk of muurbekleding. plafonds en muren moeten immers fijn gladgestreken zijn alvorens men de definitieve afwerking kan aanbrengen.

Decoratieve technieken op maat van vochtige ruimtes

Decoratieve technieken zijn veelgevraagd in vochtige ruimtes, zoals badkamers, zwembad- en wellnessruimtes. je kunt er dan ook alle kanten mee uit en oneindig veel decors creëren. de correcte toepassing van deze technieken is echter een specialisatie, die best uitgevoerd wordt door professionals die over de nodige vaardigheden en de juiste materialen beschikken. in dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke verf- en stuctechnieken voor vochtige ruimtes.

Waterbestendig laminaat: de slimme oplossing voor vochtige ruimtes

De badkamer is de meest voorkomende plaats voor een pijnlijke uitschuiver. de juiste vloer kiezen, is hier dus cruciaal. naast het visuele aspect, moet er rekening worden gehouden met slijtvastheid, onderhoudsgemak en waterresistentie. bovendien will

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine