PleistersPremium

Wanneer een poeder?

Poeder

Samenstelling

Poeders hebben gips (binnen) of cement (buiten) als basis. Hierbij zijn additieven zoals cellulosederivaten en kunsthars toegevoegd die o.a. de kleefkracht, droogtijd, vochtwerendheid enz. bepalen.

Verwerking

Poeders worden op de werf met schoon en koud water gemengd. Dat gebeurt in een perfect propere recipiënt. Als er zich nog resten van een eerdere mengeling in bevinden, dan kan dit zorgen voor onzuiverheden bij het uitsmeren en de verwerkingstijd van de nieuwe mix negatief beïnvloeden. Bij het mengen wordt het poeder geleidelijk aan bij het water gevoegd. Niet omgekeerd, anders ontstaan er klonters. Hoe meer poeder, hoe taaier het mengsel. Hoe minder poeder, hoe dunner/ soepeler. Het mengen gebeurt bij voorkeur manueel of met een traagdraaiende roerstaaf om warmte-inbreng tegen te gaan. Warmte kan immers voor een versnelde uitharding en een verminderde verwerkingstijd zorgen. Na het mengen dient de mixtuur bij de meeste merken enkele minuten te rijpen vooraleer ze kan worden gebruikt.

Eigenschappen

De droging van poeders gebeurt zowel fysisch (via de lucht en de ondergrond) als chemisch. Door het mengen met water vindt er een che­mische reactie plaats. Hierdoor harden poeders niet alleen snel uit via de ondergrond en de lucht, maar ook in de kern. Als het product droog is aan de oppervlakte, is het dat ook in de massa. Dat maakt ze erg geschikt om aan te brengen in grote laagdiktes. Er kan ook snel druk op de aangebrachte laag worden uit­geoefend (al na een halfuur) en een nieuwe laag op worden aangebracht. Om die reden worden poeders vooral ingezet als:

Eigenschappen
Op poeders kan ook snel druk op de aangebrachte laag worden uit­geoefend (al na een halfuur) en een nieuwe laag op worden aangebracht.
  • een snelle uitharding is vereist
  • de barsten/gaten/oneffenheden diep zijn (enkele cm’s = vullen).

Minpunten van poeders zijn wel dat het aanmaken ervan tijd kost en het aangemaakte product snel moet worden verwerkt (meestal binnen het uur), net omdat de droogtijd zo kort is.

2-in-1

Al zijn er vandaag ook poeders op de markt met een langere open tijd (tot twee uur). Deze poeders worden ingezet als twee-in-één oplossingen, namelijk als vulmiddel en als plamuur. Het nadeel van deze twee-in-één oplossingen is de iets grotere krimp (door het grotere aandeel water in het poeder-watermengsel).

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door vav

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine