ComposietmateriaalPremium

Slimme inrichting van elektrische bestelwagens

Ook voor HEV's en BEV's zijn er oplossingen op maat

HEV slimme binneninrichtingHybride (HEV) en elektrische (BEV) voertuigen kunnen vrijwel op dezelfde manier worden ingericht als klassieke bestelwagens. De verschillende oplossingen en componenten zijn immers gemaakt van lichte materialen. Toch speelt het gewicht bij deze nieuwe voertuigen een grotere rol en is het zaak om de mee te sleuren massa zo beperkt mogelijk te houden. Hierdoor gaat de zoektocht naar lichtere oplossingen voort.

Steeds meer ingeburgerd

Hybride en elektrische voertuigen kunnen grotendeels op dezelfde manier worden ingericht als klassieke bestelwagens. De verschillende oplossingen en componenten – zoals de vloerplaat, vloerlades en wandbekleding – zijn immers gemaakt van lichte materialen (tegenwoordig vooral aluminium).

Het gewicht van de inrichting vormt dus geen onoverkomelijk probleem, maar is wel een factor om rekening mee te houden. Wie de overstap maakt naar een HEV of BEV, kan de inrichting uit de oude bestelwagen meenemen in het nieuwe voertuig, maar enkele aanpassingen zijn mogelijk nodig.

Hoe kiest u de perfecte dieplader op maat van uw activiteiten?
10 artikels
Alles over bouwvoertuigenOntdek ons digitaal magazine over bouwvoertuigen
Lees magazinechevron_right

Het gewicht beperken is dé uitdaging

Leveranciers van bestelwageninrichtingen gaven in de voorbije jaren aan dat de installatie in HEV's en BEV's in de praktijk eerder beperkt bleef. Dat kwam voornamelijk doordat hybride en elektrische voertuigen nog niet waren ingeburgerd om te gebruiken als bedrijfswagen. Voor het gros van de professionals was de actieradius van die voertuigen immers nog te beperkt.

HEV slimme binneninrichting 2

Hoewel dit nog steeds een euvel vormt, is het duidelijk dat elektrische voertuigen in de lift zitten als bestelwagen. Een logisch gevolg is dat fabrikanten van bestelwageninrichting zich nu ook steeds meer op deze voertuigen gaan richten. Een belangrijk speerpunt is hierbij het gewicht: zeker bij BEV's met hun zware batterijen is het zaak om het extra gewicht zo beperkt mogelijk te houden. Hoe minder gewicht, hoe groter de actieradius en hoe meer effectieve lading er kan worden meegenomen. Zowel de materialen als de constructietechnieken worden dus steeds lichter.

De Volkswagen ID Buzz Cargo
De Volkswagen ID. Buzz Cargo is fundamenteel ontworpen als BEV-bestelwagen, in dit geval met binnenuitrusting van Modul-System (Foto: Modul-System)

De eerste elektrische bestelwagens waren steeds 'conventionele' modellen die speciaal werden omgebouwd. Nu komen er echter bestelwagens op de markt die fundamenteel zijn ontworpen met het oog op elektrische aandrijving. Een gevolg is dat de binneninrichting beter is afgestemd op het voertuig en er geen aanpassingen achteraf zijn.

Massa en veiligheid

Minder gewicht is niet per se een noodzaak voor bestelwagens; stevigheid en veiligheid zijn dat wel. Maar minder massa betekent natuurlijk minder verbruik en minder slijtage. Men slaat ook twee vliegen in één klap met deze ontwikkeling: een lichtere inrichting is uiteraard even handig in bestelwagens met traditionele motoren.

Dé uitdaging is dus het combineren van een lager gewicht met op zijn minst dezelfde stevigheid. Verschillende fabrikanten slagen er nu al in om de binneninrichting 10 tot 15% lichter te maken dan vorige generaties. Stevigheid en veiligheid worden hierbij niet uit het oog verloren: innovatieve aluminium profielen zijn zo ontworpen om mee te buigen bij een aanrijding, zonder hun vorm te verliezen. Ze zijn bovendien bestand tegen sterke schokken.

Een interessante toepassing met het oog op gezondheid zijn de opklapbare legborden. Deze worden geïnstalleerd aan de zijwanden van het voertuig en kunnen op verschillende hoogtes geplaatst worden. Op deze manier moeten zwaardere ladingen niet per se op de grond gelegd worden en dus ook niet zo laag getild worden. Dit is beter voor de rug en bespaart ook tijd.

C-Lash systeem van Bott
Het C-Lash-systeem van Bott laat een veilige en flexibele vastzetting van de lading toe (Foto: Bott)

Eveneens cruciaal voor veilig transport is het vastzetten van de lading. Dit kan gebeuren met een universeel configureerbaar systeem, met spanriemen geïntegreerd in rekken en bovenste opbergbakken. Deze systemen zijn snel en veilig, vaak met één hand te bedienen. Er is ook het Airline-systeem, met extra sjorogen voor sjorbanden met speciale fittingen. Deze kunnen bevestigd worden aan de aluminium profielen van de inrichting.

Voor de wandbekleding wordt vaak aluminium of kunststof gebruikt. Dit laatste materiaal heeft als voordeel dat het slijtvast is en makkelijk te reinigen. Als laadvloer wordt multiplex van 12 mm dik gebruikt door heel wat fabrikanten. Belangrijk hier is de antisliplaag. Deze stevige ondergrond biedt niet alleen een stabiel oppervlak om op te laden en lossen, maar beschermt eveneens het batterijpakket. Wat vloeren betreft, bestaat er ook de optie van klikvloeren, wat perfect past binnen een modulair systeem.

De integratie van allerlei
De integratie van allerlei gespecialiseerde apparatuur en gereedschap is mogelijk (Foto: TavernierPro)

Ten slotte is een degelijke montage van de inrichting cruciaal. Indien dit niet gebeurt, vervoert u feitelijk een losliggende lading of kunnen bij het laden verscheidene componenten loskomen. Het is mogelijk om de binneninrichting vast te zetten met bouten en moeren, maar er zijn nu ook al fabrikanten die werken met lijm. Het voordeel hiervan is dat er niet moet geboord worden in het chassis, wat minder kans op roest geeft. Het nadeel is dat de binneninrichting vast komt te liggen en minder makkelijk kan worden veranderd.

Stevigheid en veiligheid blijven de prioriteiten

Een belangrijk verschil tussen traditionele en elektrische bestelwagens is de rol van de bodem in het installatieproces. Bij de traditionele voertuigen worden rekken en dergelijke vaak in de bodem verankerd. Aangezien bij een elektrische variant daar het batterijpakket zit, is dit niet mogelijk. Een alternatief is het verankeren in de aluminium of houten vloer, bijvoorbeeld met wokkelmoeren, maar sommige installateurs vinden dit een minder veilige optie. Ook hier staat de ontwikkeling echter niet stil en zoals gezegd zijn fabrikanten volop bezig met het op punt zetten van hun systemen en hun veilige toepassingen.

Het is daarom zaak bedrijven in de arm te nemen met een ruime ervaring in het vak, met gecertificeerde monteurs. Er zijn zelfs fabrikanten die standaard hun personeel op cursus sturen, om zo topkwaliteit te garanderen. Op deze manier bent u er zeker van dat voertuig en inrichting één veilig geheel vormen.

Volkswagen ID Buzz
De Volkswagen ID. Buzz Cargo met binnenuitrusting van Sortimo (Foto: Sortimo)

Maar ook flexibiliteit

Flexibiliteit is nog altijd even belangrijk. Je wil je voertuig uiteraard in zoveel mogelijk scenario's kunnen inzetten, zonder daarbij de volledige inrichting te moeten aanpassen. Zo zijn er bestelwagens die comfortabel een pallet kunnen vervoeren, door eindframes die ontworpen zijn om vanaf een bepaalde hoogte te worden opgehangen. Hierboven kunnen dan nog diverse opbergrekken worden aangebracht, voor verschillende laden en koffers.

Vaak werkt men met profielen die zorgen voor een snel en veilig vastzetten van de lading, waarbij flexibiliteit steeds centraal staat. Ook rails die gemonteerd worden aan de zijwanden of het plafond zijn een optie. Een dergelijk systeem vereenvoudigt het installeren van inrichtingssystemen en andere accessoires. Deze rails kunnen gecombineerd worden met een modulair systeem, dat dan snel gedemonteerd of opnieuw geïnstalleerd kan worden.

Dubbele laadvloer van Modul-system
Dubbele laadvloer Modul-Floor (Foto: Modul-System)

Er zijn ook innovaties in opbergmogelijkheden voor gereedschap. Diverse kunststoflades met verdelers en antislipmat zorgen ervoor dat de inhoud niet verschuift tijdens het rijden. Ook hier wordt vaak gebruikgemaakt van aluminium. Wat lades betreft, is het vaak mogelijk om de uitrusting van de inrichting op de vloer te verhogen. De ruimte onder de vloer wordt dan gebruikt om lades in te verwerken, die van buitenaf bereikbaar zijn. Op het vlak van veiligheid is dit systeem eveneens een troef, want de inhoud van deze lades is niet van buitenaf zichtbaar.

Wat flexibiliteit betreft, is het belangrijk om uw voertuig verstandig in te zetten. Neem niet méér lading mee dan nodig en zorg ervoor dat de bestelwagen efficiënt is ingericht voor uw meest frequente soort opdrachten. Er bestaan nu ook softwarepakketten waarmee het mogelijk is om alle onderdelen van de lading te scannen en te beheren. Zo weten werknemers te allen tijde wat ze in de bestelwagen meetorsen. Dit kan helpen om onnodige zaken achter te laten.

Werken aan en inrichten van HEV en BEV

Om een inrichting te installeren in een hybride of elektrische bestelwagen, moeten steeds de nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Daarbij gaat het niet alleen over aangepaste PBM zoals handschoenen. Voor België is in een Koninklijk Besluit immers ook vastgelegd dat iemand die werkt aan een HEV in het bezit moet zijn van een geldig sectoraal certificaat. De inrichting mag ook enkel gemonteerd worden bij de garage waar het voertuig werd gekocht.

Bestelwageninrichting van Aluca
Bestelwageninrichting van Aluca, met lades en werkbank (Foto: TavernierPro)

Niveau 1: HEV-gesensibiliseerde medewerker

Om te werken aan HEV is minimaal een certificaat niveau 1 – voor een HEV-gesensibiliseerde medewerker – vereist. Iemand die over dat certificaat beschikt, kent de gevaren en werking van de verschillende onderdelen, maar is niet bevoegd om er zelfstandig aan te werken. In de meeste gevallen is dat certificaat voldoende voor iemand die een bestelwagen gaat inrichten. Hij/zij weet dan namelijk waar de verschillende onderdelen zitten en waar hij/zij de boringen en bevestigingen zeker wel of zeker niet mag uitvoeren. Indien niet kan worden gegarandeerd dat de inrichter geen onderdelen zal beschadigen, moet het voertuig wel spanningsloos worden gemaakt.

Niveau 2: HEV-vakbekwame medewerker

Er kunnen zich echter ook situaties voordoen waarbij de inrichter onderdelen van het elektrisch of hybride voertuig moet demonteren. Daarvoor moet hij/zij de bestelwagen spanningsloos kunnen maken. Die bevoegdheid is enkel weggelegd voor iemand die beschikt over een certificaat niveau 2 – voor een HEV-vakbekwame medewerker.

De Volkswagen ID Buzz Cargo 2
De Volkswagen ID. Buzz Cargo met binnenuitrusting van Bott (Foto: Bott)

Met medewerking van Bott, Modul-System, Sortimo, TavernierPro

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Dr. Alexis Daveloose

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Elektriciteit: de aandrijving van de toekomst

De jacht op dieselwagens is ingezet, steeds meer stads- en gemeentebesturen maken hun centra emissievrij, en de productie van elektrisch aangedreven wagens komt in een stroomversnelling, ook die van'lichte vrachtvoertuigen' oftewel bestelwagens.

Brandstofkeuze voor bestelwagens

De transportsector is en blijft een energieafhankelijke sector, maar veel meer nog dan in andere industriële takken schept de energiewende er misverstand, verwarring en onzekerheid. hoe ziet de energetische toekomst van de transportsector eruit en welke aandrijfvorm zal de toekomstige bestelwagen kenmerken? wat is het meest voor de hand liggende duurzame en bovendien economisch 'haalbare' alternatief?

De slimme meter, er is geen ontkomen aan

“een prijskaartje van 2 miljard voor vlaanderen, 1,5 voor wallonië en 500 miljoen euro voor brussel, terwijl slechts een minderheid de vruchten kan plukken van de voordelen van een slimme meter." de kritiek op het voorstel om in elk huis slimme meters te voorzien, is niet mals. hoewel de uitgevoerde kosten-batenanalyses voor een volledige uitrol niet overtuigend positief bleken, blijft de optie van slimme meters toch openstaan. 

Methaanstoomreforming in een positief elektrisch veld

De invloed van een positief elektrisch veld op de katalytische activiteit van de nikkelkatalysator in de methaan stoom reform (msr) reactie kan een efficiëntieverbetering teweegbrengen. zo'n veld vermindert de roetvorming op de nikkelkatalysator, verlaagt de benodigde reactietemperatuur en vermindert benodigde overmaat stoom.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine