GevelbekledingPremium

GEPERSONALISEERDE HPL-PANELEN

Digital Print biedt uitgebreide mogelijkheden voor gepersonaliseerde gevelbekleding

Een van de markten waarin personalisatie via Digital Print steeds meer de standaard wordt, is die van het hogedruklaminaat of HPL. Dit materiaal laat zich relatief eenvoudig bedrukken, personalisatie is al mogelijk vanaf één enkel paneel in standaardformaat én het kan voor tal van doeleinden worden gebruikt, in zowel interieur als exterieur.

HPL Gevelpanelen in Antwerpen © Cuypers & Q architecten bv
Om een gepersonaliseerd HPL-product te maken, wordt de afbeelding naar keuze met behulp van een enorme inkjetprinter op het decorpapier geprint (Foto: Cuypers & Q Architecten bv)

PRODUCTIEPROCES

HPL bestaat uit verschillende lagen kraftpapier en een toplaag uit decorpapier, die met hars worden geïmpregneerd en onder hoge druk en hoge temperatuur worden samengeperst.

Om een gepersonaliseerd HPL-product te maken, wordt de afbeelding naar keuze met behulp van een enorme inkjetprinter op het decorpapier geprint, dat nadien op de klassieke manier in het eindproduct verwerkt wordt. In het printproces worden doorgaans uv-resistente en watergedragen inkten gebruikt.

Wat maakt aluminium zo gegeerd als gevelbekleding?
24 artikels
Alles over gevelbekledingenOntdek ons digitaal magazine over gevelbekledingen
Lees magazinechevron_right

KWALITEIT

Om in buitentoepassingen de duurzaamheid van de panelen en de afbeelding te garanderen, wordt in eerste instantie de plaatconfiguratie aangepast: er wordt gewerkt met speciaal (decor)papier en een aangepaste overlay, om zo een hogere uv-bestendigheid te realiseren. De duur waarover die uv-bestendigheid gegarandeerd wordt, is van de fabrikant afhankelijk.

BEELDMATERIAAL

Qua beeldmateriaal zijn de mogelijkheden van Digital Print schier eindeloos. Een haarscherpe foto, een eindeloos grafisch patroon, een 3D-render, een logo, of zelfs gewoon een kleurgradient of -vlak, het kan in principe allemaal. Men dient enkel een aantal aandachtspunten in rekening te brengen en de beelden op de juiste manier aan te leveren.

Qua beeldmateriaal zijn de mogelijkheden van Digital Print schier eindeloos (Foto Abet Laminati)
Qua beeldmateriaal zijn de mogelijkheden van Digital Print schier eindeloos (Foto: Abet Laminati)

Kleur

De kleuren op HPL zullen er nooit exact hetzelfde uitzien als op een gewone print-out van de afbeelding. Enerzijds hebben de verschillende productiefacetten een bepaalde impact op hoe de kleuren zich gedragen, anderzijds speelt de oppervlaktetextuur van het paneel een rol in de waarneming van kleur. Een matte afwerking resulteert bijvoorbeeld in een afbeelding met minder contrast en intensiteit dan een glanzende afwerking. Door de impact van de verschillende productiefacetten is het dan weer niet mogelijk om een specifieke RAL-kleur te realiseren; deze kan enkel zo dicht mogelijk worden benaderd en moet op basis van een representatief staal worden beoordeeld.

Daarnaast is het goed om weten dat het weliswaar mogelijk is om met behulp van de huidige Digital Print technieken een volledig kleurvlak te realiseren, en dat zonder streep-of wolkvorming, maar dat dergelijke panelen nooit de kleurintensiteit van de standaardkleuren in het gamma zullen benaderen. Daarvoor wordt immers door en door gekleurd papier gebruikt; bij Digital Print wordt slechts één zijde van het papier bedrukt.

Rechten

Een ander aandachtspunt is de kwestie van beeldrechten. Wie afbeeldingen reproduceert, moet daar nu eenmaal toestemming voor hebben. Dat kan door zelf een beeld - een foto of grafisch ontwerp - te laten maken, maar bijvoorbeeld ook door een licentie aan te kopen. Fabrikanten zullen steeds vragen de juiste licentie voor te leggen, en verbinden zich ertoe om de afbeelding in kwestie ook enkel voor het gespecificeerde project te gebruiken.

De afbeeldingen, ongeacht of het een foto of grafisch ontwerp is, dienen steeds op een correcte manier aangeleverd te worden (Foto: Geldhof – De Coene architecten)
De afbeeldingen, ongeacht of het een foto of grafisch ontwerp is, dienen steeds op een correcte manier aangeleverd te worden
(Foto: Geldhof - De Coene architecten)

Technische vereisten

De afbeeldingen, ongeacht of het een foto of grafisch ontwerp is, dienen steeds op een correcte manier aangeleverd te worden. In sommige gevallen zullen fabrikanten een deel van de grafische optimalisatie op zich nemen, maar over het algemeen dient alles printklaar aangeleverd te worden. Hou daarom rekening met het volgende:

  • Schaal: afbeeldingen moeten worden aangeleverd op schaal 1:1, dus op ware grootte. Dat resulteert soms in enorm grote bestanden, die enkel via een externe hard drive aangeleverd kunnen worden.
  • Resolutie: de resolutie van de afbeeldingen dient, afhankelijk van de fabrikant, minstens 150 à 200 dpi te bedragen, al wordt een nog hogere resolutie van 300 dpi of meer in quasi alle gevallen aangeraden.
  • Kleurenruimte: afbeeldingen moeten worden aangeleverd in CMYK, ook wanneer het een zwart-witafbeelding betreft.
  • Bestandstype: de voorkeur gaat uit naar bestanden in .indd-formaat, maar ook .eps, .ai, .tiff en high-res pdf zijn mogelijk. Bestanden in .jpg-formaat zijn enkel geschikt voor kleine projecten.
  • Witmarge: rekening houdend met het verzagen van de panelen, dient rond de afbeeldingen de nodige witmarge of afloopgebied voorzien te worden.
  • Opdeling: wordt een afbeelding over meerdere platen verdeeld, dan moet men voor elke plaat een apart bestand aanleveren. Daarbij dient men niet enkel rekening te houden met de nodige witruimte, maar ook met de breedte van de voegen tussen de verschillende platen. Vooral bij buitentoepassingen, waar een voegbreedte van minimum 6 mm gebruikelijk is, betekent dit dat er een kleine strook van de afbeelding weggelaten moet worden, om er zo voor te zorgen dat de lijnen mooi over de verschillende panelen doorlopen.

Het opmaken en aanleveren van de bestanden kan, zeker als een afbeelding over verschillende HPL-panelen heen moet lopen, een enorm complexe opdracht zijn. Men stelt hiervoor dan ook het best een graficus aan.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Elise Noyez

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine