ETICS-SYSTEMEN STERK GROEIENDE NICHEMARKT
Gevelisolatie afgewerkt met crepi
Meer en meer bouwheren die een woning, kantoor- of appartementsgebouw renoveren, kiezen voor gevelisolatie afgewerkt met sierpleister (crepi). Ook u als schilder kunt een dergelijk systeem plaatsen. Voor u hiermee begint, is het echter aangewezen een grondige opleiding te volgen. Er zijn immers heel wat aandachtspunten die het verschil kunnen maken tussen een foute en een correcte plaatsing.
WAT IS ETICS?
Dubbele betekenis
ETICS staat voor External Thermal Insulation Composite System, ofwel buitengevelisolatiesysteem. IVP, werkgroep ETICS, is de naam van de belangrijkste Belgische fabrikanten die deze specifieke buitengevelisolatiesystemen aanbieden. De vereniging werd in 2008 boven de doopvont gehouden met als doel het verstrekken van correcte informatie omtrent deze beproefde manier van isoleren, en dit zowel aan de voorschrijver, de plaatser als de eindklant. Hiermee verleent de vereniging enerzijds meer bekendheid aan de techniek en werkt ze anderzijds de kwaliteit en de duurzaamheid van de geplaatste systemen in de hand.
Principe
In België is men sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw gewoon om met een spouwmuur te werken. Hoewel dit een correcte techniek met heel wat voordelen is, bestaan er ook oplossingen waarbij met één enkele volle, geïsoleerde muur gewerkt wordt. Dit principe heeft in landen zoals o.a. Duitsland al lang zijn waarde bewezen. ETICS is een beproefde vorm van deze wijze van bouwen. Die houdt in dat de buitenmuur met isolatieplaten wordt bekleed. Op de platen wordt vervolgens een wapeningslaag aangebracht, voorzien van een wapeningsweefsel. Deze werkt men dan uiteindelijk af met een sierpleister (crepi).

Groot potentieel
ETICS heeft in principe een erg groot potentieel in ons land. Heel wat oudere huizen zijn immers nog niet voorzien van isolatie. ETICS kan men gewoon op de bestaande buitenmuur toepassen. Groot voordeel is bovendien dat men zo dik kan isoleren als men maar wil, zonder dat men de bestaande funderingen moet gaan uitbreiden. Bij renovatie zorgt het 'Rooilijndecreet' ervoor dat de dikkere wanden geen problemen veroorzaken op stedenbouwkundig vlak. Niet alleen bij renovatie, maar ook bij nieuwbouw kan men voor ETICS opteren. Het systeem laat immers probleemloos toe om de eisen voor lage-energie- of zelfs passiefbouw te behalen. Uiteraard zijn er ook de nodige premies om bouwheren financieel te ondersteunen.
Mooi en sterk
ETICS zorgt niet enkel voor een warm en aangenaam binnenhuisklimaat, het is ook gewoon mooi en bovendien heel erg sterk. De waaier aan mogelijke structuren en kleuren is quasi onbeperkt. Zelfs heel erg donkere kleuren zijn mogelijk, indien de wapeningslaag versterkt is met bv. carbonvezels. Deze bieden tevens een verhoogde impactbestendigheid.
Heel wat aandachtspunten
Ook voor de voorschrijver is het aangewezen om voorafgaand een opleiding of studie te volgen. Er zijn immers heel wat aandachtspunten die ervoor zorgen dat er een groot verschil is tussen een verzorgde en een slordige toepassing. Met name de aanzet onderaan, de vensteropeningen en -banken, de dakrandafwerking, de buiten- en binnenhoeken enzovoort vergen allemaal extra waakzaamheid bij de uitvoering. Bovendien is niet elk project geschikt om een ETICS toe te passen. Het is de taak van de architect om dit voorafgaand aan de werken te controleren en eventueel vast te stellen. In wat volgt, brengen we enkele do's-and-don'ts rond ETICS onder de aandacht.