Sanitair warm waterPremium

Kraanwater is 120 keer goedkoper dan water dat uit flessen komt

Overtuig je klanten van de voordelen van kraanwater

Weinig dat zo streng gereguleerd is als ons kraanwater. In Vlaanderen moet het aan liefst 67 kwaliteitsvereisten voldoen. Daarop wordt jaarlijks meer dan 10.000 keer gecontroleerd via stalen bij alle types van verbruikers, ook bij privéwoningen. Klanten kunnen er dus vanop aan dat het met de kwaliteit en veiligheid wel snor zit. Het kan geen kwaad hen daar nog een keer aan te herinneren. Behalve de voordelen van kraanwater, staan we in dit artikel ook kort stil bij de mogelijke oplossingen voor het geval er toch nog onzuiverheden in het kraanwater zijn gesijpeld die de geur en smaak verpesten.

Drinken van de kraan
Kraanwater drinken is goed voor het milieu en voor de portemonnee

Waarom kraanwater een aanrader is

De inleiding verklapte het al: dit artikel heeft vooral tot doel je argumenten in handen te geven waarmee je klanten kan overtuigen om voor kraanwater te kiezen. Die argumenten hebben in eerste instantie betrekking op de kwaliteit van het water, maar het inruilen van flessen- voor kraanwater is ook goed voor het milieu én zelfs voor de portemonnee, toch niet onbelangrijk.

Kwaliteit

Kijken we naar de kwaliteit van het product, dan spreken er niet minder dan 67 redenen in het voordeel van kraanwater. Aan zoveel kwaliteitseisen moet het namelijk voldoen. Via de afname van stalen zullen erkende laboratoria controleren op de aanwezigheid van ziektekiemen (legionella, coliforme bacteriën …), zware metalen (lood, cadmium …) en andere contaminanten zoals bijvoorbeeld PFAS of chloride. Uit al die controles blijkt dat het drinkwater in België van een uitstekende kwaliteit is. Er worden vrijwel geen sporen van pesticiden of andere vervuilingen teruggevonden, en de hoeveelheden van contaminanten die wel gedetecteerd worden, zoals microplastics en radiocontraststoffen, liggen ver onder de grenzen die de World Health Organization als gevaarlijk beschouwt.

Stalen nemen van de kraan
Via de afname van stalen controleren erkende laboratoria op de aanwezigheid van ziektekiemen (legionella, coliforme bacteriën …), zware metalen (lood, cadmium …) en andere contaminanten

Milieuvriendelijk

Om flessenwater tot bij de consument te brengen, zijn er tal van productiestappen nodig. Al die stappen samen, te beginnen met de ontginning van grondstoffen, over de productie tot en met het transport, vergen een enorme hoeveelheid energie. Anders gezegd: het aanmaken van flessenwater is allesbehalve CO2-neutraal, en dan zwijgen we nog zedig over de groeiende berg van plastic afval waartoe de flessen een belangrijke bijdrage leveren. Dat alles staat in schril contrast met kraanwater, dat lokaal wordt geproduceerd en zonder verpakking je klanten bereikt.

Voordelig

Voor kraanwater hoef je niet naar de winkel. Zo bespaar je aan brandstofkosten. Dat is slechts een van de redenen waarom kraanwater ongeveer 120 keer goedkoper uitvalt dan water uit flessen. Omgerekend komt dat voor een persoon die dagelijks 1 liter water drinkt al snel neer op een bedrag tussen de 200 en de 320 euro. Daar kan je toch al eens over nadenken.

Hoe kan het dan nog foutlopen?

De kwaliteitseisen van ons drinkwater kan je opdelen in een chemische, fysische en technische component. Het water dat uit de kraan komt, moet immers vrij zijn van ziektekiemen en de juiste hoeveelheid van lood en zware metalen bevatten (= chemisch); het moet helder, geurloos en lekker zijn (= fysisch) en tot slot moet voor de levensduur van de leidingen en de apparatuur ook de hardheid binnen de afgesproken normen liggen (= technisch). Werken aan de ondergrondse waterleiding, breuken, een slecht uitgevoerde binneninstallatie, keerkleppen die niet naar behoren werken … alle strenge controles ten spijt kan er om diverse redenen op elk van die drie punten nog wel eens iets foutlopen.

Drinkwater
Om ziektekiemen te beperken wordt vaak een desinfectant aan het water toegevoegd. Chloor en chloorverbindingen zijn daarvan bekende voorbeelden

Chemisch

Lozingen door de industrie of een teveel aan dierenmest zijn mogelijke oorzaken van vervuilende stoffen die in de bodem dringen. Daarnaast kan drinkwater ook besmet raken met fecale bacteriën als gevolg van een lekkende riolering. Vlaanderen alleen al telt 40.000 kilometer aan riolen. Die zijn niet allemaal in onberispelijke staat. Hetzelfde kan gezegd worden van de 60.000 kilometer aan leidingen die ons drinkwater tot bij de consument moet brengen. Met name in huizen gebouwd voor de jaren ’70 kan het gebruikte lood wel eens een probleem vormen. Een interessant weetje om in dit verband mee te geven aan je klant: de eerste liter na een nachtje stilstaan bevat tot wel 100 keer meer lood dan de tweede liter. Even laten lopen is dus de boodschap.

Fysisch

Om ziektekiemen te beperken wordt vaak een desinfectant aan het water toegevoegd. Chloor en chloorverbindingen zijn daarvan bekende voorbeelden. Maar te hoge concentraties zullen een negatieve invloed hebben op zowel de smaak als de geur van het drinkwater. Wat de helderheid van het drinkwater betreft, zand, roest en andere vuildeeltjes kunnen voor een verhoogde turbiditeit zorgen, opnieuw een signaal dat leidingen wel eens in slechte staat zouden kunnen zijn. Door de lange weg tussen de waterproducent en de verbruiker bestaat nu eenmaal het risico dat kleine vaste deeltjes zich opstapelen in de leidingen waardoor er uiteindelijk onzuiverheden in het water terechtkomen.

Technisch

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de aanwezigheid van ziektekiemen is hard water vooral schadelijk voor leidingen en apparaten. Kalkaanslag en ophopende mineralen verhogen namelijk de kans op verstoppingen en slecht functionerende apparaten aanzienlijk. Hard water komt hoofdzakelijk voor in gebieden met kalkhoudende rotsen die gemakkelijk oplossen in het water en zo calcium- en magnesiumionen afgeven.

One Flow installatie
Voor kalkpreventie is dit een volwaardig alternatief voor de klassieke waterontharder. Het werkt met een actief medium dat mineralen zoals calcium inactief maakt, waardoor ze zich niet meer gaan hechten © Watts

Mogelijke oplossingen

Voor klanten die resoluut voor kraanwater opteren maar toch liever het zekere voor het onzekere nemen, bestaan er natuurlijk tal van oplossingen. De installatie van een goede sedimentaire filter na de waterteller is een eerste zinvolle stap om te voorkomen dat er zich onzuiverheden ophopen in de binneninstallatie. Maar voor water dat gedronken wordt, is een meer doorgedreven behandeling nodig. We overlopen ze even kort.

Actieve koolfilter

Een actieve koolfilter werkt door adsorptie, een proces waarbij ongewenste stoffen zich hechten aan het oppervlak van actieve kool. Actieve kool is een speciaal behandelde vorm van koolstof met een extreem groot oppervlak en een poreuze structuur, waardoor het effectief verontreinigingen uit vloeistoffen kan opnemen.

+ Verbetert smaak en geur van water.

+ Verwijdert chloor en organische verontreinigingen.

+ milieuvriendelijk en relatief goedkoop.

- Filter raakt na verloop van tijd verzadigd en moet vervangen worden.

- Verwijdert geen zware metalen, en in mindere mate virussen of bacteriën.

Omgekeerde osmose
Bij omgekeerde osmose wordt water onder druk door een halfdoorlatend membraan geperst. Het membraan laat watermoleculen door, maar houdt verontreinigingen zoals zouten, bacteriën, virussen en chemicaliën en zelfs PFAS tegen

Uv-desinfectie

De korte golflengte van ultraviolette straling (200-280 nm) vernietigt het DNA van bacteriën, virussen en andere micro-organismen, waardoor ze zich niet meer kunnen voortplanten.

Waterverzachter
Deze waterverzachter beschermt tegen kalkaanslag en verhoogt het comfort © Judo

+ Geen gebruik van chemicaliën.

+ Effectieve desinfectiemethode.

- Werkt niet tegen chemische vervuiling of zware metalen

- Troebel water vermindert de effectiviteit.

- Vereist elektriciteit.

Omgekeerde osmose

Dit is een filtratietechniek waarbij water onder druk door een halfdoorlatend membraan wordt geperst. Het membraan laat watermoleculen door, maar houdt verontreinigingen zoals zouten, bacteriën, virussen en chemicaliën en zelfs PFAS tegen.

+ Zeer effectieve zuiveringsmethode die zeer zuiver drinkwater produceert.

+ Verwijdert zowel zware metalen, bacteriën als virussen.

- Waterverspilling (1 liter gezuiverd water = 2,4 liter afvalwater)

- Duurder in aanschaf.

- Verwijdert ook nuttige mineralen.

Ionenwisselaar (waterverzachter)

Een ionenwisselaar vervangt door middel van een hars calcium- en magnesiumionen (die kalkaanslag veroorzaken) door natriumionen.

+ Voorkomt kalkaanslag.

+ Verlengt levensduur van huishoudelijke apparatuur.

- Niet geschikt voor het verwijderen van chemicaliën of bacteriën.

- Vereist regelmatig onderhoud en zout bijvullen.

Watergenius
Deze waterontharder werd uitgerust met AI-aangedreven technologie die continu gegevens verzamelt en de werking van het toestel aanpast aan het huidige en het toekomstige verbruik  © Watergenius

Intrede van AI

Ter afsluiting nog dit: vandaag bestaan er al geavanceerde waterbehandelingsystemen die in meerdere stappen het water zuiveren, ontharden en revitaliseren, én die daarbij gebruikmaken van artificiële intelligentie. AI verzamelt voortdurend gegevens. Niet alleen om de werking van het toestel aan te passen aan het huidige verbruik, maar ook om de toekomstige behoeften in te schatten. De regeneratiecyclus, bijvoorbeeld, zou op die manier geoptimaliseerd kunnen worden. Ook hier staat de stand der techniek dus niet stil.

Met de medewerking van Judo, Watergenius en Watts

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kevin Vercauteren

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine