Inbouwkranen, de perfecte oplossing voor de hedendaagse badkamer
Kranen probleemloos inbouwen doet u zo
Inbouwkranen hebben de badkamer veroverd. Ze zijn subtiel en verheffen de kraan tot een functioneel designelement dat in perfecte harmonie is met de wastafel, de douche of het bad. De mogelijkheden zijn uitgebreid en de installatie gebeurt eenvoudig en snel.

INBOUWWASTAFELKRANEN
Het principe
Een wastafelkraan is in de meeste gevallen een mengkraan met één of twee grepen. Het koude water en warme water komen via aparte leidingen toe in de kraan en worden manueel gemengd via de bediening.
Zowel bij opbouw- als bij inbouwkranen zitten de warmwater- en koudwaterleiding in de muur. Bij een opbouwkraan eindigen de warmwater- en koudwaterleiding op hoekstopkraantjes die op de muur zitten. Het kraanelement wordt via flexibele aansluitslangen op die hoekstopkraantjes aangesloten. De aansluitslangen zijn zichtbaar of zitten uit het zicht in het wastafelmeubel. De opbouwkraan zelf wordt gemonteerd op de wastafel of op de tablet naast de wastafel.


Bij een inbouwkraan zit het mechanische gedeelte van de kraan samen met de warmwater- en koudwaterleiding in de muur weggewerkt. In de muur zit een inbouwdeel met twee uitgangen: één voor de uitloop en één voor de greep. De warmwater- en koudwaterleiding komen aan de kant van de greep binnen. De afwerkset van de kraan wordt op het inbouwlichaam gemonteerd. Hierdoor zijn enkel de uitloop van de kraan en de bediening zichtbaar.

Inbouw vs. opbouw
Inbouwkranen zijn erg populair omdat alleen de essentiële onderdelen zichtbaar zijn. Daarbovenop kan de muur na het plaatsen van het inbouwelement mooi worden afgewerkt, en kunnen de kraanelementen er na de afwerking worden opgezet. Het resultaat is een subtiel en minimalistisch kraanelement. Door de kraan op de muur te monteren, is de ruimte rond de wastafel bovendien makkelijker schoon te houden.
Een opbouwkraan is robuuster. Wel zijn opbouwkranen de ideale oplossing op de vervangingsmarkt, of als de muur – bijvoorbeeld door de aanwezige bekleding of een te beperkte inbouwdiepte – het niet toelaat om er een inbouwelement in te monteren. Daarenboven is de installatie goedkoper, en is het eenvoudiger om een lekkage te verhelpen of om onderdelen te vervangen.

Installatie
Al is het wel zo dat ook de installatie van inbouwkranen erg eenvoudig is voor de installateur. Zeker als er gebruik wordt gemaakt van een inbouwlichaam dat alle benodigde inbouwelementen bevat. Hierbij worden ook inbouwsjablonen geleverd. Die zijn handig voor de afwerker om de juiste maten aan te houden, en worden pas verwijderd nadat de afwerking is geplaatst.

Door de kraan op de muur te monteren, is de ruimte rond de wastafel bovendien makkelijker schoon te houden © Van Marcke
Bepaal de correcte positie van het inbouwlichaam en van de waterleidingen op basis van de maattekeningen.
- Maak de gaten voor het inbouwlichaam en voorzie de sleuven voor de leidingen in de wand.
- Schroef het inbouwlichaam op de muur vast en sluit de leidingen aan.
- Lijn het inbouwlichaam horizontaal, verticaal en parallel uit tegenover de wand met een waterpas.
- Spoel de leidingen en controleer op lekkages.
- Plaats de afwerkset en de bedieningsknoppen.
Een inbouwlichaam gebruiken dat alle benodigde inbouwelementen bevat, maakt de installatie erg eenvoudig
Twee zaken zijn van doorslaggevend belang bij de installatie:
- Voldoende inbouwdiepte: Er is een minimale inbouwdiepte van +/- 75–80 mm nodig.
- Juiste positionering van de waterleidingen: De koudwaterleiding en warmwaterleiding dienen op de juiste plaats op het inbouwlichaam te worden aangesloten. De positie van de leidingen staat duidelijk op het montageplan vermeld en moet altijd worden gerespecteerd om een goede werking van de kraan te bewerkstelligen.
INBOUWDOUCHEkranen EN -BADKRANEN
Het principe
De meeste douche- en badkranen zijn thermostaatmengkranen. Het warme en koude water komen apart toe, maar de thermostaat regelt één van de twee toevoeren (meestal de koude) zodat de temperatuur van het water de ingestelde waarde houdt en er geen gevaar is dat het water uit de kraan plotseling te heet of te koud wordt.
Zowel bij de opbouw- als inbouwversie van douche- en badkranen zitten de warmwater- en koudwaterleiding in de muur. Gaat het om opbouwkranen, dan worden de warmwater- en koudwaterleidingen via S-koppelingen op de kraan aangesloten. Bij een opbouwdouchekraan vertrekt uit de kraan een douchestang naar de hoofddouche en een flexibele slang naar de handdouche. Een opbouwbadkraan heeft een uitloop en eveneens een slang naar een handdouche.

Ook een bad- en douchekraan kunnen netjes in de muur worden weggewerkt. Enkel de grepen/knoppen van de bediening, de uitloop (bij een bad) en de douchekoppen met arm of slang zijn zichtbaar. Het mechanische gedeelte van de kraan wordt in dit geval in de muur weggeborgen. Het inbouwlichaam van de kraan is in feite niet meer dan een waterverdeeldoos die het water in de muur naar de verschillende afnamepunten verdeelt. Soms zit de thermostaat in het inbouwlichaam, soms in de afwerkset.

De grootte en complexiteit van het inbouwlichaam is afhankelijk van het aantal stralen. De hoofddouche/baduitloop telt als een straal, alsook de handdouche. Een inbouwlichaam beschikt meestal over vier aansluitingen. Een aansluiting voor de warmwaterleiding, één voor de koudwaterleiding en dan een voor de hoofddouche/baduitloop en voor de handdouche. Sommige modellen beschikken standaard over vijf aansluitingen.

Beschikt de hoofddouche echter over meerdere straalsoorten (bv. een zachte doucheregen en intense doucheregen), te bedienen via de afwerkset (en niet via een selectieknop op de douchekop zelf), dan tellen deze straalsoorten mee in het aantal benodigde aansluitingen en dienen er ofwel meerdere inbouwlichamen te worden voorzien, of dient er een aangepast inbouwlichaam met meerdere aansluitingen te worden geïnstalleerd.
Inbouw vs. opbouw
Inbouwkranen voor baden en douches geven de badkamer een minimalistische uitstraling. De kraan is compacter, en ook de glijstang van de douche is mooi weggewerkt. Wat het onderhoud ook een pak vergemakkelijkt.
Inbouwdouchekranen en -badkranen bieden ook extra mogelijkheden: zo kan de bediening bij een inloopdouche bijvoorbeeld al aan de ingang worden voorzien, terwijl de hoofddouche zich verderop bevindt. Of zijn er ook inbouwdelen met een bodemplaat beschikbaar voor vrijstaande badkranen. Dat is de ideale oplossing voor baduitlopen en badmengkranen die aan de vloer gemonteerd worden, naast een vrijstaand bad bijvoorbeeld.

De inbouwsets zijn zo ontwikkeld dat de installatie vlot en gegarandeerd lekvrij kan gebeuren. Bovendien zijn de kraanonderdelen en de thermostaat na installatie steeds bereikbaar. Wordt de badkamer verbouwd, dan kan het inbouwlichaam gewoon blijven zitten en kan er een nieuwe afwerkset op worden gemonteerd. Wil men de bediening op een andere locatie? Dan kan het nieuwe inbouwlichaam via een verlengset op het bestaande inbouwlichaam worden aangesloten. Net zoals bij inbouwkranen voor wastafels, kunnen douche- en badinbouwelementen – bij een te beperkte muurdiepte – worden geïntegreerd in een valse wand.
Omdat bij het installeren van inbouwkranen kapwerk nodig is, en het monteren langer duurt dan bij opbouwkranen, blijven opbouwdouchekranen en -badkranen vooral in de renovatie- en budgetmarkt een populaire keuze.
Voor wie kapwerk wil vermijden zijn er ook elektronische kranen zonder inbouwdeel op de markt.

Installatie
Het is belangrijk dat op voorhand wordt beslist:
- hoeveel afnamepunten (enkel hoofddouche/handdouche en hoofddouche …) gewenst zijn
- welk type bediening de voorkeur geniet
- hoeveel douchestralen/badvulfuncties gewenst zijn
Het geschikte inbouwlichaam (met name het aantal benodigde uitgangen) en het aansluitschema zijn hiervan immers afhankelijk.
Net zoals bij inbouwwastafelkranen zijn een minimale inbouwdiepte van +/- 75–80 mm en een juiste positionering van de waterleidingen vereist.
- Bepaal de correcte positie van het inbouwlichaam (of van de inbouwlichamen) en van de waterleidingen op basis van het aansluitschema.
- Maak indien nodig de gaten voor het inbouwlichaam (of van de inbouwlichamen) en voorzie de sleuven voor de leidingen in de wand.
- Veranker het inbouwlichaam aan de muur en sluit de leidingen aan volgens het aansluitschema. Let op dat dit correct gebeurt, want hier worden het vaakst fouten tegen gemaakt. Niet gebruikte aansluitopeningen worden afgedicht.
- Nadat de pleisterafwerking is aangebracht, kan het inbouwlichaam worden afgedicht met een geschikt afdichtmiddel (soms zit het afdichtdoek al in de afwerkset geïntegreerd). Vervolgens kan de afwerking van de wand worden geplaatst.
- Kort het inbouwsjabloon af, gelijk met de wand, en voorzie een siliconenkit rond het inbouwlichaam om vochtindringing tegen te gaan.
- Spoel de leidingen en controleer op lekkages.
- Plaats de afwerkset op het inbouwlichaam en zet die horizontaal en verticaal waterpas, voorzie de afdekplaat, stel de thermostaat in en monteer de bedieningsknoppen.

Voor wie kapwerk wil vermijden, zijn er ook elektronische kranen zonder inbouwdeel op de markt © Van Marcke
INBOUWDOUCHEAFVOER
Inbouwlichamen voor de afvoer van douches zijn erg in trek. De douchegoot kan mooi worden geïntegreerd in de vloerbekleding, en de kleur en materiaal van de afwerkset kunnen perfect worden afgestemd op de andere badkamerelementen. Sommige inbouwlichamen zijn perfect compatibel met verschillende douchegoten en situaties.
- Het inbouwlichaam kan op verschillende plekken in de de doucheruimte worden geïnstalleerd. Veelal is dat tegen de wand of bij de ingang van de douche.
- Tijdens het plaatsen van het inbouwlichaam, dient bij het bepalen van de hoogte rekening te worden gehouden met de egalisatielaag, tegellijm en de tegel(dikte). De gootafwerking dient gelijk met of maximaal 1 tot 2 mm lager dan de afwerkvloer te liggen.
- Sluit de afvoer aan op het inbouwlichaam met voldoende afschot.
- De chape rond de douchegoot wordt gestort (en loopt 1 à 2% af richting de goot). Na het drogen wordt de ruimte tussen de douchegoot en chape afgedicht met het geschikte materiaal.
- Zowel de vloer als de wand kunnen worden betegeld.
- Plaats de afwerkingsset op het inbouwlichaam.
Er zijn ook compleetsystemen voor douches op de markt bestaande uit een inloopdouchevloerelement met geïntegreerde afvoer. Perfect voor de montage in dekvloeren of in houten plafonds.
Met medewerking van Hansgrohe, Facq, Grohe, Hansa en Van Marcke