WatertechnologiePremium

"Laat de keuze afhangen van de toepassing"

Hoe kies je de juiste ontharder voor de klant?

Vermits hard water op termijn een groot probleem kan vormen, is het belangrijk om een waterontharder te installeren bij uw klanten. Het is dan ook opportuun om hen de juiste ontharder aan te bieden, maar welke parameters zijn belangrijk om uw klanten goed te adviseren? Welke vernieuwingen zijn er en op welke zaken moet u letten bij de installatie van een waterontharder?

adou
Hard water laat sporen na op leidingen en douchekoppen, wat bacteriecorming kan veroorzaken

toestellen om water te ontharden

Hydraulisch of elektrisch?

De hydraulische toestellen werken op waterdruk. Ze leveren zacht water, maar door de onmiddellijke spoeling kan er tijdens de spoeling hard water zijn bij een simplex-model. Het voordeel van deze toestellen is dat het geen elektriciteit nodig heeft, al is die besparing - die op vijf à tien euro per jaar komt - te verwaarlozen. Het nadeel is dat er niets wordt gemeten. Elektrische systemen zijn daarentegen softwaregestuurd en houden dan ook alles bij, zoals piekverbruiken. Daardoor is het tijdens onderhoud snel duidelijk of er al dan niet een probleem is en waar dat probleem zich situeert.

Door de softwarebesturing zullen elektrische ontharders vaker op vaste tijdstippen gaan spoelen, ongeacht of de capaciteit ten volle benut wordt. Daardoor spoelt hij mogelijks te vroeg, wat onnodig water- en zoutverbruik met zich meebrengt. Op dat vlak is een volumetrisch toestel handiger. Daar start de spoeling enkel als de capaciteit op 100% bereikt is.

Aan de andere kant kan een volumetrisch toestel ook problemen veroorzaken. Als het water te lang de maximumcapaciteit niet bereikt, kan dit een slechte waterkwaliteit met zich meebrengen. In die optiek is een elektronisch toestel dan weer de betere.

Stilstaand water moet om de 96 uur worden gespoeld

Mono- of duoblock?

De werking is bij beiden in principe hetzelfde. Het verschil zit hem eigenlijk in de behuizing van de waterontharder. Bij een monoblock wordt de onthardingsunit in de zoutbak geplaatst. Deze zijn ideaal voor huishoudelijk verbruik omdat het compacter is en mooier werd afgewerkt. Gezien de huidige toestellen zeer zuinig zijn, volstaat de kleinere zoutinhoud voor geruime tijd.

Bij een duoblock staan beide componenten los van elkaar en bieden daardoor heel wat flexibiliteit. Bij een te krappe installatieplek kan dit een goede oplossing bieden. Dit type wordt meer gebruikt bij commerciële toepassingen, maar kan ook worden geïnstalleerd bij particulieren.

simplex/duplex/triplex

Eco
Simplex-toestellen regenereren op een moment dat er geen waterverbruik is. (Foto: North Star)

Deze keuze is afhankelijk van de toepassing. Een simplex is de meest gangbare en betrouwbare oplossing voor huishoudelijk verbruik. De toestellen zijn intelligent waardoor ze gaan regenereren op een moment dat er geen waterverbruik is. Daardoor komt er nooit hard water uit de kraan en heeft de consument nooit last van drukverlies. Het nadeel van een simplex is wel dat hij geen zacht water kan bieden als het toestel in spoeling is.

Een duplex is eerder voor commerciële doeleinden. De apparatuur is voorzien van twee harstanks die elk op hun beurt het water in hun tank spoelen. Op deze manier kan er 24/7 zacht water worden geleverd en dat zonder onderbreking. Als de ene tank leeg is, schakelt het apparaat automatisch over naar de andere tank en omgekeerd. 
Daarnaast wordt ook bij hydraulische toestellen best gekozen voor een duplex. Aangezien de regeneratie onmiddellijk plaatsvindt, zou er bij een simplex steeds hard water afgegeven worden. Een triplex wordt op zijn beurt enkel voor industrieel gebruik aanbevolen.

 

Welke extra's doen deze apparatuur optimaal functioneren?

Bij de installatie van een waterontharder wordt vaak een sedimentvoorfilter voorzien. Daardoor wordt het leidingwater eerst bijkomend gefilterd van zwevende vuildeeltjes. Een eerste soort binnen deze filters zijn de zeeffilters. Zij worden meestal vlak na de teller geplaatst en waarborgen de doorlaatbaarheid van tien tot honderd micron. 
Een tweede filter is de patroonfilter. De doorlaatbaarheid varieert van enkele tot een tiental micron. Door hun groter filtervermogen worden ze meestal vlak voor het aftappunt of de aansluiting van een waterbehandelingstoestel geplaatst.

welke vernieuwingen zijn er?

Het basisprincipe van waterontharding, namelijk de ionenuitwisseling, is al decennialang dezelfde. Op het gebied van besturingskleppen is er wel een vooruitgang. Deze worden steeds efficiënter wat betreft het uitvoeren van de regeneratie waardoor enerzijds het zout- en spoelwaterverbruik daalt en anderzijds toestellen steeds kleiner en compacter worden.

Ecowater
De grootte van de ontharder wordt bepaald door de dimensionering (Foto: North Star)

 

Daarnaast komen er meer en meer toestellen op de markt die niet enkel meer verzachten, maar het water ook nog eens extra filteren. De filter geeft altijd zuiver, lekker en veilig drinkwater omdat het niet enkel kalk uit het water haalt, maar ook chloor en zware metalen wegfiltert. Dit kan echter de bacteriologische kwaliteit beïnvloeden. 
Een derde vernieuwing is de digitalisering. Toestellen kunnen vaak van op afstand gemonitord en zelfs bediend worden, wat zeker voor grote installaties interessant kan zijn voor de gebruiker of beheerder. De toestellen zijn soms ook uitgerust met een internetverbinding. Op deze manier kan de consument per mail verwittigd worden bij zouttekort en/of andere problemen. Daarentegen zitten ook de niet-elektrische ontharders in de lift. Naar deze toestellen moet de klant niet omkijken. Wie dus al genoeg meldingen krijgt op zijn smartphone en liever met rust gelaten wordt, kan kiezen voor een niet-elektrische ontharder.

 

gebruiksgemak van de klant

Watasoftana
Een verlichte zoutbak biedt de klant een extra gemak (Foto: Watasoftana)

Verschillende producenten bieden allerlei extra's aan. Zo biedt de ene een gratis connectie via applicaties aan die de consument verwittigen indien er actie moet worden ondernomen bij storingen. Andere producenten blijven echter weg van alle technologische vernieuwingen en hameren op de eenvoud van het gebruik. Enkel zout bijvullen, that's it

Sommigen richten zich eerder op de zuinigheid van de toestellen. "Hoe minder de consument zout moet bijvullen, hoe zuiniger voor de portemonnee en hoe beter voor zijn gebruiksgemak." Compactere toestellen bieden dan weer het voordeel dat ze makkelijker inzetbaar zijn en ook in kleine installatieruimtes hun meerwaarde hebben. Ook de verlichte zoutbak is een meerwaarde voor de klant, voornamelijk omdat deze apparatuur vaak in een donkere hoek of kelder staat.

installatie van waterontharders

Alvorens een waterontharder te installeren is het van groot belang om de consument te adviseren over wélke waterverzachter hij moet aanschaffen. Die keuze wordt bepaald aan de hand van verschillende parameters. Pas daarna kan de installatie starten.

dimensionering

Een eerste parameter is de hoeveelheid water die de ontharder per minuut moet kunnen verzachten. Als het waterverbruik hoger ligt dan het debiet, bestaat de mogelijkheid dat het water niet volledig onthard is en er nog een resthardheid achterblijft in het behandeld water.

North Star
Foto: North Star

Ten tweede gaat ook de totale onthardingscapaciteit van de ontharder tussen twee regeneraties een belangrijke rol spelen. Deze bepaalt immers hoe frequent de verzachter zal regenereren. Idealiter is die niet langer dan drie à vier dagen. Indien de ontharder te groot is en de tijd tussen twee spoelbeurten langer is dan 96 uur, wordt het water mogelijks slecht als het effectief stil staat. Dat is natuurlijk belangrijk voor de capaciteit van de zoutbak. Die moet immers een spoeling om de vier dagen kunnen bewerkstelligen. De tijd waar het uitgangspunt 'hoe groter, hoe beter' is, is voorbij.

Tot slot bepalen ook de afmetingen of functionaliteiten welk toestel best wordt aangekocht. Soms is er te weinig installatieruimte beschikbaar, waardoor het toestel op zich compact moet zijn of is er geen stopcontact beschikbaar, waardoor een bepaald toestel niet kan worden gebruikt.

De tijd van 'hoe groter de installatie, hoe beter' is al lang voorbij

uitdagingen voor de installateur

Commercieel gezien biedt waterontharding een geweldige opportuniteit voor de installateur. Er zijn in België heel wat streken waar kalk in het leidingwater echt wel voor problemen zorgt. Niet alleen voor de toestellen in de binneninstallatie, maar ook voor het comfort van de consument. De installateur kan hier makkelijk en vooral op een correcte manier op inspelen. Door hier alert voor te zijn en de consument te informeren over de mogelijkheden en voordelen van waterbehandeling, creëert hij een vertrouwensband met de klant.

De belangrijkste uitdaging voor de installateur is een correcte installatie verzorgen van het toestel. Daarvoor dient hij de nodige voorzieningen te treffen qua leidingwerk, wat op zich geen probleem zou mogen vormen. Het ontbreken van een riool kan soms wel een moeilijkheidje zijn. Die afvoer is nodig om de kalk weg te kunnen spoelen. Ook de afwezigheid van een stopcontact kan een uitdaging zijn, indien de consument kiest voor een elektrische ontharder.

Daarnaast is ook de locatie een grote uitdaging. Elke locatie of situatie is immers anders. Dat zorgt ervoor dat het niet altijd even makkelijk is om bij problemen onmiddellijk de juiste of beste oplossing te kunnen voorstellen aan de klant.

Aqua Belgica
Elektrische waterontharders meten alles, waardoor de installateur makkelijk kan zien waar het probleem zit (Foto: North Star)

aandachtspunten tijdens de installatie

Volgens de voorschriften van Belgaqua zijn er twee belangrijke installatie-technische aandachtspunten. Het is belangrijk om de terugvloeiing vanuit de waterontharder in het leidingnetwerk te voorkomen. Dit kan worden gewaarborgd door een terugslagklep net voor de ontharder te plaatsen, of nog makkelijker door de ontharder meteen na de hoofdafsluiter en watermeter te installeren aangezien daar al een terugstroombeveiliging geïnstalleerd is.

Waterontharding biedt een geweldige opportuniteit voor de installateur

Een tweede aandachtspunt is de aansluiting van de afvoerleiding. Hier dient een fysische onderbreking te worden voorzien, ook wel een luchtspleet genoemd, zodat ook hier geen terugvloeiing kan plaatsvinden. Om dit te verzekeren zijn speciale adapters beschikbaar, die samen met de meeste waterontharders worden geleverd.

Tot slot is het natuurlijk opportuun om de precieze hardheid van het onbehandelde water te meten, zodat de ontharder juist kan worden ingesteld.

onderhoud

Ongeacht welk merk van toestel de klant koopt, om een optimale werking te kunnen garanderen is een periodiek onderhoud, bij voorkeur jaarlijks, cruciaal. Zo moet de hardheid van het onbehandelde en van het behandelde water worden getest om te zien of de ontharder naar behoren functioneert. Het gaat immers om het leidingwater die over de hele woning wordt gebruikt, alsook over het drinkwater die voor menselijke consumptie wordt gebruikt. Daarmee wordt beter geen risico genomen. Een jaarlijks onderhoud heeft ook een positieve invloed op de levensduur van het toestel.

Watergenius
Sommige filters halen ook zware metalen uit het water, zodat het volledig veilig is om te drinken (Foto: Watergenius)

Met medewerking van: Aqua Belgica, BWT, Delta Water Softeners, North Star, Syr Oceanic, Watasoftana en Watergenius

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jeffe Delrue

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine