VerwarminginstallatiesPremium

"Consolidatie is onvermijdelijk, maar biedt ook mogelijkheden"

Daan Goedgezelschap (Gezel II) wil klanten en werknemers stabiliteit bieden

gezel
Daan Goedgezelschap (rechts) samen met zijn vader Hedwig Goedgezelschap (links)

Vierentwintig was hij, toen zijn oom uit het familiebedrijf stapte en hij gevraagd werd om de fakkel over te nemen. Daan Goedgezelschap had er altijd van gedroomd zijn vader bij installatiebedrijf Gezel II te vervoegen, maar plots ging het wel erg snel. Hij waagde toch de sprong, en amper drie jaar later zit voor ons een zelfzekere co-zaakvoerder en projectleider, die, net als zijn overgrootvader zo’n 80 jaar geleden, met totaaloplossingen en een klantgerichte aanpak zijn naam probeert waar te maken.

Familiebedrijf

Manusje-van-alles

“Mijn overgrootvader was een manusje-van-alles”, steekt Daan Goedgezelschap van wal. “In de jaren 40 richtte hij een bedrijfje op om bij mensen thuis te gaan sleutelen aan kachels, vaatwasmachines, auto’s ... Toen zijn zonen de activiteiten overnamen, werd alles op basis van hun interesses opgedeeld in twee bedrijven: de ene zoon ging zich toespitsen op auto’s (Gezel) en de andere, mijn grootvader, nam het aandeel verwarming voor zijn rekening (Gezel II).”

Professionalisering

Uiteindelijk was het vooral de derde generatie – Hedwig Goedgezelschap, zijn zus en zijn schoonbroer – die voor een grootschalige professionalisering van het bedrijf zorgde. “Zij hebben het bedrijf doen evolueren van een aantal gasten rond de ontbijttafel van mijn grootouders naar de stabiele kmo met eigen kantoren en een steeds groeiend klantenbestand die we vandaag zijn. Met 49 gemotiveerde werknemers hebben we expertise in zowel verwarming als koeling en ventilatie.”

Aandeelhouder

Sinds eind 2017 staat Daan – de vierde generatie – samen met zijn vader Hedwig in voor het dagelijks bestuur van Gezel II (al wordt het suffix tegenwoordig veelal achterwege gelaten). Samen zijn ze echter niet de grootste aandeelhouder. “Omdat ik niet zomaar alle aandelen van mijn oom en tante kon overnemen, hebben we op het moment van de overdracht een partner gezocht in een grotere groep. Dat bleek de geknipte oplossing: ons moederbedrijf bood ons de mogelijkheid om ons aanbod uit te breiden met regeling en elektriciteit, terwijl wij hen voet aan grond gaven in de HVAC-wereld. We weten perfect wat we aan elkaar hebben.”

"De wetgeving is zodanig veeleisend en wisselvallig dat specialiseren de enige oplossing is. Je hebt tegenwoordig voor quasi alles een attest nodig"

“Een echte Gezel”

Ondanks die meerderheidsparticipatie blijft het DNA van Gezel volgens Daan Goedgezelschap onaangeroerd. “Mijn vader en ik blijven uitdrukkelijk verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het bedrijf, en daarin streven we nog steeds dezelfde waarden na als de generaties voor ons. Een echte Gezel toetst alles wat hij doet af aan vijf cruciale pijlers: kwaliteit, communicatie, respect, klantgerichtheid en betrokkenheid.”

Dat geldt ook voor Daan zelf, die naast zijn rol als co-gedelegeerd bestuurder nog actief is als projectleider. “Die combinatie van functies is niet eenvoudig, maar wel een absolute meerwaarde”, stelt hij. “Als projectleider kom je letterlijk met elk aspect van de organisatie in aanraking: van de klant tot de mensen op de werf, het magazijn en de boekhouding. Als er iets niet goed loopt, dan voel je dat dus meteen aan. En dan is het de kunst om even van pet te veranderen, als bedrijfsleider wat zaken aan te pakken, en vervolgens weer aan de slag te gaan.”

gezeloplossingen op maat

Meerwaarde. Het is een woord dat Daan Goedgezelschap tijdens het gesprek wel vaker in de mond neemt. “Wij proberen ons te onderscheiden door oplossingen te bieden die heel concreet op de noden van de klant zijn afgestemd. Het doet er niet toe of het om een particulier of een publiek of commercieel project gaat: we richten ons bewust tot klanten die naar meerwaarde op zoek zijn. Een openbare aanbesteding waar je enkel maar een prijs op moet plakken, dat is niets voor ons. Wij willen nadenken over de situatie en hoe we bepaalde energetische, budgettaire of andere noden met elkaar kunnen rijmen. Dat zal niet altijd de goedkoopste oplossing zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat het de beste zal zijn.”

Veelzijdigheid

Nog een plus waarmee Gezel zich in de markt zet: de veelzijdigheid. “We kunnen niet alleen alle HVAC-technieken aanleveren, maar ook nog eens een groot deel van het elektrisch en regeltechnisch verhaal. Voor de klant betekent dat alweer extra gemoedsrust, want hij hoeft zich niet druk te maken over de agenda’s van verschillende aannemers of discussies over wie wanneer de kabelgoten plaatst. Dat wordt allemaal intern geregeld.”

Het regeltechnische aspect wint in ieder geval aan belang, weet Goedgezelschap. “Het is een trend onder fabrikanten om hun eigen sturing op hun producten te zetten. In kleine installaties, waar slechts één of twee toestellen van eenzelfde merk staan, kan dat (budgetmatig) erg interessant zijn. Maar het is geen geïntegreerde oplossing. Wanneer het verbruik in detail opgevolgd en aangepast moet worden, of bij grotere, complexere installaties, heb je een gebouwbeheersysteem nodig. Gezien onze veelzijdige expertise kunnen wij al in de voorbereidingsfase van een project met alle aspecten daarbinnen rekening houden, wat ons ook op dat vlak een concurrentieel voordeel geeft.”

Onderhoud

Om de cirkel rond te maken treft Gezel ook de nodige voorzieningen voor onderhoud. “Elke installatie heeft een goed onderhoud nodig. Punt. Bij elke oplevering ambiëren we daarom ook een onderhoudscontract aan te bieden. Voor particuliere klanten is dat een standaardcontract met inbegrip van opvolging, verplaatsing, werkuren en standaard wisselstukken; bij grotere projecten werken we een onderhoudscontract op maat uit. Ons doel is om te ontzorgen, en dat begrijpen onze klanten. Zij zijn er helemaal in mee.”

gezel

Hoge eisen vragen specialisatie

De verschillende aspecten van een installatie worden bij Gezel door verschillende teams uitgevoerd. “Het serviceteam en elektroteam hebben een duidelijk afgebakende rol”, zegt Goedgezelschap.

“Zij staan respectievelijk in voor onderhoud en depannage, en voor bekabelingswerken, opstart en inregeling. Bij de monteurs is de opdeling minder strikt georganiseerd, maar ook daar zijn er mensen die veelal koeltechnisch werk doen, zij die goed lassen en dus veel stookplaatsen opbouwen …”

De takenverdeling is een manier om tegemoet te komen aan de wensen van de werknemers zelf, maar het is volgens Goedgezelschap ook een noodzaak. “De wetgeving is zodanig veeleisend en wisselvallig dat specialiseren de enige oplossing is. Je hebt tegenwoordig voor quasi alles een attest nodig: ventilatie ontwerpen, ventilatie inregelen, een warmtepomp plaatsen, koeltechnische ingrepen, een gasleiding leggen … Wij spreiden die certificeringen daarom over verschillende groepen of personen, en passen ook de opleidingen daaraan aan. Zo sluiten we het bedrijf elk jaar gedurende twee volle dagen waarop iedereen een relevante opleiding volgt. Maar hoe een kleine zelfstandige al die informatie en certificeringen zelf kan blijven opvolgen? Dat is mij een raadsel.”

Impact op tijdsbesteding

Een nauw verwant pijnpunt is de impact op tijdsbesteding en prijszetting. “Neem nu EPB. Heel vaak worden wij geconfronteerd met bijkomende vragen van de EPB-verslaggever over een bepaalde installatie – omdat ze meer informatie nodig hebben, of de informatie in de technische fiche niet kunnen interpreteren, bijvoorbeeld. Wij kunnen en zullen daar dan een antwoord op bieden, maar het is werk dat we oorspronkelijk niet ingecalculeerd hadden. Wie een offerte opstelt, denkt er niet aan dat hij na oplevering nog drie of vier uur met de EPB-verslaggever zal moeten bellen. Dat moet de sector dringend leren, want het zal alleen maar toenemen.”

Personeelstekort

Wie taken en specialisaties onder zijn personeel wil verdelen, moet uiteraard wel eerst personeel vinden. “Voor bepaalde vacatures krijgen we niet eens sollicitanten over de vloer”, kaart Goedgezelschap de ondertussen gekende problematiek aan. “Die profielen zijn er dus gewoonweg niet. Terwijl er zoveel mensen ongelukkig zijn in hun job of op zoek zijn naar iets anders …”

“Dat is een beetje het probleem van ons onderwijs: als je een goed stel hersenen hebt, word je zo ver mogelijk van de technieken weggehouden. Dan krijg je het idee ingepeperd dat je een hoger diploma moet halen en dat je dan rijk en gelukkig zal worden. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die wel over de juiste competenties voor onze job beschikken, maar die door dat idee in een of ander doodlopend straatje zijn beland.”

“Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om die mensen nieuwe horizonten te doen verkennen. De VDAB geeft hen bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding en een basisopleiding technieken – die vaak trouwens kwalitatiever is dan de reguliere opleidingen – en zoekt vervolgens een stageplaats bij een bedrijf zoals Gezel. Loopt dat goed, dan krijgen ze een IBO-contract en uiteindelijk misschien wel een vaste betrekking. Zo hebben wij de voorbije jaren al een aantal heel goede en gemotiveerde mensen gevonden.”

gezelConsolidatiemarkt

Hoe dan ook is Goedgezelschap ervan overtuigd dat de sector de komende jaren nog sterk zal veranderen. “Het valt niet meer te ontkennen dat we in een consolidatiemarkt zitten. Grote groepen zullen kleinere bedrijven overnemen, of kmo’s zullen groeperen. Alleen zo zullen zij robuust genoeg kunnen worden om de veranderende wetgeving, de steeds strengere eisen en de integratie van technieken de baas te kunnen. De kleine zelfstandigen die overblijven, zullen zich heel sterk moeten specialiseren.”

Nieuwe mogelijkheden

Consolidatie hoeft volgens Goedgezelschap in ieder geval geen vies woord te zijn. “Natuurlijk zijn er grote spelers die het allemaal nogal tactloos aanpakken. Zij nemen bedrijven over en nemen beslissingen zonder rekening te houden met het DNA van het bedrijf of de noden van de werknemers. Wie dat niet slikt, wordt de deur gewezen – als hij niet al uit zichzelf vertrokken is. Dat zet echter ook dingen in beweging. Want op die manier komen er weer ervaren en getalenteerde werknemers op de markt, wat nieuwe mogelijkheden schept voor bedrijven die wél stabiliteit bieden.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Elise Noyez
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine