Wat zijn de trends in badkamermeubilair?
Van elegante kolomkast tot verborgen spiegelkast
Wie denkt dat de badkamer nog steeds slechts een functionele waarde heeft, ligt al enkele jaren achter op de realiteit. De rol als ontspanningsruimte komt steeds prominenter naar voren. De praktische kant zal altijd een bepaald aandeel hebben in de keuze van badkamermeubilair, maar het moet gezegd: het oog wil ook wat, want de meubels bepalen de uitstraling, de sfeer én de stijl van de badkamer. De trends volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Wij zetten ze even op een rijtje.
De praktische onderbouwkast
Wereld van badkamermeubilair
Keuzestress werd vroeger in de kiem gesmoord door slechts een standaardmeubelset aan te bieden. Geen ontelbare formaten of kleurencombinaties. De klant is echter veeleisender geworden en weet steeds beter wat zijn voorkeur wegdraagt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wereld van badkamermeubilair mee verandert.
Voldoende opbergruimte in de badkamer is geen overbodige luxe. En laat een onderbouwkast daarvoor nu net een van de mogelijke oplossingen zijn. Vroeger bestond een onderkast vaak uit een of twee lades. Tegenwoordig zijn er allerlei variaties mogelijk: dubbele lade, vier lades, lade in een lade …
Zwevend of staand?
Een algemene indeling van onderbouwkasten gebeurt op basis van bevestiging of locatie: een zwevend model wordt afgewogen ten opzichte van een staand model. Een zwevend model geniet bij velen de voorkeur, niet het minst dankzij de elegantere uitstraling en de eenvoud om de vloer te onderhouden. Niet onbelangrijk, want poetsen is er vaak een noodzaak. In een kleine badkamer komt een zwevend model beter tot zijn recht. Doordat de vloer onder het meubel vrij blijft, lijkt de badkamer namelijk groter.
Schuiflade of draaideur?
Wat opbergruimte betreft, zeker in kleine badkamers, is een badkamermeubel met een schuiflade in plaats van een draaideur interessanter. Het spreekt voor zich dat een openstaande lade een minder storende factor is dan een volledig openstaande draaideur. Wie een goed alternatief zoekt, komt ogenschijnlijk terecht bij de moderne en minimalistische push-to-openlades, met mechanische openingsondersteuning. Dankzij de greeploze fronten wordt het meubel strakker, functionele vormgeving met design. Een moderne look die toch tijdloos te noemen is.

De elegante kolomkast
Extra ruimte in een badkamer is vaak geen overbodige luxe. Naast de wastafel staan in menige badkamer een of meerdere kolomkasten, opgehangen aan de badkamerwand of alleenstaand op elegante pootjes. Het grote voordeel spreekt voor zich: de relatief kleine afmetingen staan in groot contrast met de opbergmogelijkheden. Veel kolomkasten zijn voorzien van een geïntegreerd softclosesluitingsmechanisme om een dempende sluiting te garanderen. Praktisch én stijlvol.
Een installateur dient met een aantal zaken rekening te houden. De aansluiting van watertoevoer en -afvoer moet mogelijk zijn bij het gekozen meubel. De stevigheid van de muur is cruciaal en elk meubel moet worden voorzien van het juiste ophangsysteem in functie van de muur.
De verborgen spiegelkast
Twee vliegen in een klap
Een badkamer zonder spiegel is zoals een frituur zonder frietjes. Als die spiegel dan nog eens gecombineerd wordt met een opbergkast, spreekt het voor zich dat de functionaliteit alleen maar stijgt. De geknipte opbergplaats voor medicijnen, cosmetica en verzorgingsproducten.
Ronde spiegels in de lift
Spiegels worden steeds groter en opvallender. Het decoratieve aspect is al van even groot belang als het praktische aspect. Geometrische vormen lenen zich hier goed voor en het is dan ook niet te verwonderen dat de ronde spiegels momenteel in de lift zitten. De grote ronde spiegels worden in strakke badkamers vaak ter compensatie van de langwerpige en hoekige lijnen geplaatst. Ook de manier van bevestigen trekt steeds meer de aandacht: hangend aan een stuk touw of met een aluminiumketting, de creativiteit wordt de vrije loop gelaten. Een bijkomende trend is de toevoeging van technische snufjes, zoals een ingebouwde speaker die eenvoudig via Bluetooth verbonden kan worden, ledverlichting ...

Geliefde materialen en kleuren
Sterktes van de materialen
Badkamermeubels worden gekocht in de veronderstelling er na jaren nog plezier aan te kunnen beleven. Omdat een badkamermeubel dagelijks gebruikt wordt en vaak door meerdere personen, is het cruciaal om kwalitatief hoogstaande materialen te gebruiken. Daarvoor zijn er een aantal mogelijkheden. Een eerste, veelvoorkomende optie is mdf (medium-density fibreboard), een plaatmateriaal waarbij kleine houtvezels verlijmd en samengeperst worden. Het voordeel is de onderhoudsvriendelijkheid. Laminaat is een tweede optie, een krasbestendig en flexibel materiaal, ideaal voor afgeronde randen. Het nieuwste materiaal is HPL of high pressure laminate. Omdat HPL een dichte moleculaire samenstelling heeft, is het zeer slag- en stootvast, uiterst krasbestendig en vochtbestendig. Vocht maakt geen schijn van kans om zijn sporen erop achter te laten. Daarnaast is melamine zeer goed bestand tegen vlekken; bacteriën kunnen zich minder snel in het materiaal vestigen. Ook massief hout is een optie: steeds natuurlijk, authentiek en edel, een materiaal dat met de tijd mooier wordt. Opgelet: de ene houtsoort is beter bestand tegen vocht dan de andere. Een vochtwerende beschermlaag is aan te raden.
Heropleving retrokleuren
Het tijdloze karakter van een badkamerinterieur zorgt ervoor dat velen opteren voor neutrale kleuren, zoals wit of beige. Wit blijft nu eenmaal in de mode en zal over een decennium nog steeds fris en modern ogen. De snoepkleurige pastelkleuren zijn echter ook weer helemaal terug van weggeweest. Zachtroze, babyblauw, lichtgroen …, de vrolijke retrobadkamers uit de jaren ‘50 hebben een tweede leven gekregen en dat vertaalt zich ook naar het badkamermeubilair.

Scala aan wastafels
Wastafel of waskom?
In de meeste badkamers neemt de wastafel een prominente plaats in, waardoor comfort en stijl van belang zijn. De term wastafel wordt vaak foutief geïnterpreteerd, want er wordt een onderscheid gemaakt tussen een wastafel en een waskom. De wastafel kan zonder een meubel worden geplaatst, terwijl de waskom onderdeel uitmaakt van het meubel, ingedeeld in inbouw (integratie in het meubel), onderbouw (installatie onder het wastafelblad) en opbouw (installatie boven op het badkamermeubilair).
Niet alleen zwarte kranen zijn hot
De afgelopen jaren genoten zwarte kranen de voorkeur, maar ook metaalkleuren kennen een sterke opmars. Een ecologische PVD-coating zorgt voor een metaalafwerking op de kraan. Een unieke look met een opvallende touch.
Een greep uit het materialenaanbod
Op het vlak van materialen zien we een duidelijke trend: klassieke materialen, zoals staalplaat en porselein, worden in een eigentijds kleedje gestoken. Porselein is ongetwijfeld een van de meest gekende materialen, mede dankzij het kras- en kleurvast karakter. Maar ook andere materialen zijn geliefd:
- kunstmarmer is een blinkend composietmateriaal dat veel weg heeft van porselein. Het is sterk en gemakkelijk te onderhouden, maar het is wel krasgevoelig;
- keramiek is sterk, kleurvast, 100% recycleerbaar en resistent tegen vlekken en krassen;
- de charmante natuursteen (marmer, blauwe steen, graniet ...) is esthetisch zeer geliefd, maar is zeer gevoelig voor vlekken;
- kunststof wordt gebruikt voor de echte designproducten die zeer dun en tevens duurzaam zijn. Dit materiaal is echter kras- en vlekgevoelig;
- kwartscomposiet wordt reeds ettelijke jaren gebruikt voor keukenbladen, maar kent nu ook een opmars bij wastafels. Het is antibacterieel én kras-, stoot- en vlekbestendig;
- solid surface betekent letterlijk duurzaam oppervlaktemateriaal; zeer onderhoudsvriendelijk en vocht- en vlekbestendig;
- de industriële interieurtrend met beton is een blijver. Dit materiaal is zeer hard, duurzaam, hittebestendig en slijtvast.
Met dank aan: Desco, Detremmerie, Facq, Schrauwen, Van Marcke en Van Oirschot