VLOTTE PLAATSING EN DUURZAAMHEID MAKEN BLADLOOD PRIMA OPLOSSING
MEERDERE TOEPASSINGEN
Bladlood is een goede keuze voor een optimale waterkering in muren, boven kozijnen, op daken en bij dakkapellen. De sterkte van de grondstof in combinatie met de grote flexibiliteit maakt het voor plaatsers een materiaal waarmee ze graag werken. In het loodgamma zijn er naast standaardbladlood ondertussen ook diverse types die wat meer diversiteit in de mogelijkheden brengen, zoals venus-, kleur- en ribbellood. Het grote soortgelijke gewicht maakt lood daarnaast ook geschikt als ballast voor toepassingen in maritieme - en andere - industrieën. Een derde applicatie is het beschermen tegen (nucleaire) straling in zowel kerncentrales als ziekenhuizen. Ten slotte kan lood ook voor geluidwering worden gebruikt, door het te verwerken in sandwichpanelen voor scheidingswanden of in deurpanelen.
Plaatsing bladlood
De plaatsing van bladlood is relatief eenvoudig, want door het soortgelijke gewicht van bladlood is het zwaar genoeg om te blijven liggen zonder extra bevestiging. Er is dus ook weinig extra gereedschap nodig, afgezien van een stanleymes en een loodklopper. De loodklopper dient om het flexibele bladlood de gewenste vorm te geven zonder beschadiging. Belangrijk bij bladlood is dat het voor de plaatsing voorzien moet worden van een laag patineerolie om het te beschermen tegen de invloed van het klimaat. Als dat niet gebeurt, kunnen er witte verkleuringen optreden (zie verder).
DIVERSE TYPES

Venuslood
Om tegemoet te komen aan verzuchtingen uit de markt, is sinds enkele jaren venuslood op de markt. Dat heeft min of meer dezelfde eigenschappen als bladlood, met dat verschil dat het oppervlak veredeld is. Dat maakt het patineren overbodig. Er is wel een zeker prijsverschil i.v.m. traditioneel bladlood, maar dat wordt uitgevlakt door de snellere plaatsing. Bovendien vermijdt het narigheid met klanten die klagen over witte strepen op hun dak. Om de coating op het oppervlak niet te beschadigen, mag het niet met een metalen hamer worden bewerkt, enkel met een loodklopper.

Kleurlood
Ook kleurlood heeft dezelfde eigenschappen als bladlood, maar het is dubbelzijdiggekleurd in kleuren die harmoniëren met de traditionele dak- en gevelkleuren zoals baksteenoranje en leisteengrijs. Er is ook zelfklevend kleurlood verkrijgbaar. Bij gebruik van kleurlood is patineren eveneens overbodig.
Ribbellood
Daar waar kleurlood voornamelijk klantgericht is en wil tegemoetkomen aan de visuele wensen of eisen van de klant, is ribbellood ontwikkeld met plaatsingsgemak in het achterhoofd. Ribbellood is bladlood dat voorzien is van een geribbeld oppervlak, wat het beter bestand maakt tegen breuk. Ook temperatuurverschillen met de bijbehorende krimp en uitzetting zijn minder een issue. Het wordt voornamelijk toegepast onder een dakraam of als noklood.

MILIEUASPECTEN
Een onderzoek door TNO (de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) naar de levenscyclus van lood toont aan dat bladlood een natuurlijk en waardevast bouwmateriaal is. Er wordt vandaag geen lood als delfstof meer uit mijnen gehaald, tenzij een beperkte hoeveelheid als nevenstof bij bijvoorbeeld de zilverwinning. Het overgrote deel bladlood dat vandaag op de markt komt, is dus gerecycleerd materiaal dat via recuperatie van oud lood uit ontmantelde gebouwen en installaties wordt gehaald, en door middel van hersmelting, raffinage en walsing tot nieuw bladlood wordt gevormd.
Voorzorgen bij werken met lood
Lood is een reprotoxisch product bij langdurige inname, dat is geen geheim. Vandaar dat loden drinkwaterleidingen verboden werden en dat loodvrije benzine geïntroduceerd werd halfweg de jaren tachtig. Die maatregelen leiden tot een negatief imago van lood. Het werken met lood houdt voor plaatsers evenwel weinig gevaar in, want enkele eenvoudige maatregelen reduceren de risico's tot een aanvaardbaar niveau. Die maatregelen houden voornamelijk in dat men moet vermijden om lood in het lichaam op te nemen via inname of inhalatie. Na het werken met lood en voor pauzes moeten telkens de handen worden gewassen of moeten er handschoenen worden gedragen. Ook niet roken tijdens de plaatsing is hierbij een even logische als eenvoudige maatregel. Verhittingsprocessen met lood moeten ook in de buitenlucht of met de nodige bescherming tegen de dampen worden uitgevoerd, zodat er geen damp kan worden geïnhaleerd. Voorts zijn er voor de plaatser geen specifieke maatregelen nodig.