Beheer van gebouwenPremium

8 ONTWERPFOUTEN BIJ PARKINGS

Het ontwerpen van parkeergarages is een complexe taak, waarbij met veel zaken rekening moet worden gehouden. Waar gaat het vaak fout en hoe moet het dan wel? Hieronder beschrijven we enkele veelvoorkomende ontwerpfouten en geven we tegelijkertijd aan hoe deze te voorkomen. Dat deze fouten nog steeds worden gemaakt is niet alleen vervelend voor de ontwerpers/architecten, maar net zozeer voor de opdrachtgevers, toekomstige eigenaar/beheerder/exploitant en natuurlijk voor de beoogde gebruiker: de parkeerder.

1. Onderschatting verwerkingscapaciteit en benodigde bufferruimte

Als onvoldoende in- en uitritten worden gerealiseerd of onvoldoende opstelruimte beschikbaar is voor wachtende voertuigen, kunnen wachttijden en opstoppingen ontstaan. Daarom moet goed worden ingeschat hoeveel voertuigen in het drukste uur moeten worden verwerkt, zowel voor in- als uitgaand verkeerd. Dit vormt de basis voor het aantal in- en uitritten en de benodigde bufferruimte.

2. Ontbreken wisselstrook

Vaak wordt het aantal in- en uitritten gebaseerd op het huidige gebruik dat op korte termijn wordt verwacht. Omdat mogelijk in de toekomst dit gebruik kan wijzigen, wordt aanbevolen een extra rijstrook (wisselstrook) te overwegen. Deze kan tevens worden gebruikt als reservestrook indien een in- of uitrit door een storing niet gebruikt kan worden.

3. Onoverzichtelijke aansluiting op de openbare weg

Het komt vaak voor dat een parkeerder die een parkeergarage uitrijdt vrijwel direct een trottoir of fietspad kruist en daardoor geen zicht heeft op kruisende voetgangers of fietsers. Door eenvoudige oplossingen als een drempel voor uitrijdend verkeer of het plaatsen van paaltjes kan de attentiewaarde worden vergroot en het risico worden beperkt.

4. Onjuiste inpassing parkeerapparatuur

Bij de inpassing van de parkeerapparatuur (kaartgevers/-lezers en slagbomen/speedgates) worden regelmatig fouten gemaakt. Denk aan te smalle of te ruime rijstroken waardoor automobilisten de parkeerapparatuur niet meer goed vanuit de auto kunnen bedienen. Ook
komt nog steeds voor dat de parkeerapparatuur niet op een horizontaal gedeelte of in een bocht wordt aangebracht of dat de afstand tussen een slagboom en een kaartlezer/-gever minder dan drie meter bedraagt en automobilisten die de kaartgevers/-lezer willen bedienen moeten oppassen dat ze de slagboom niet raken.

5. Verkeerde routing

Regelmatig komt het voor dat niet de meest optimale rijroute door de garage wordt ontworpen. Een goede routing is consistent en heeft zo min mogelijk kruisende bewegingen, leidt langs (bijna) alle parkeerplaatsen, maar biedt wel de mogelijkheid om via een kortere route naar de uitgang te rijden.

6. Te smalle parkeervakken en/of parkeerwegen

Voor het comfortabel in- en uitrijden is de verhouding tussen de breedte van de parkeervakken en van de parkeerwegen van belang. Om de benodigde manoeuvres te kunnen maken is bij een relatief smal parkeervak een relatief brede parkeerweg nodig en andersom. Daarnaast leiden te smalle parkeervakken tot gebrek aan comfort bij het in- en uitstappen, tot beschadigen aan voertuigen door openslaande portieren en tot verlies aan parkeercapaciteit als gevolg van slordig geparkeerde voertuigen.

7. Kolommenstramien niet optimaal

In sommige garages hebben de kolommen een grote negatieve impact op het comfort en de beleving van een parkeergarage. Kolomvrije overspanningen hebben de voorkeur vanwege het parkeercomfort, de mogelijkheid om in de toekomst de breedte van de parkeervakken aan te passen en de sociale veiligheid (meer overzicht in de garage).

8. Slechte of onduidelijke informatievoorziening

De informatievoorziening in een parkeergarage laat vaak te wensen over. Zorg voor duidelijkheid: blauwe verwijsborden voor auto's en gele borden voor voetgangers zijn voor iedereen herkenbaar, evenals verwijsborden die een functie als bestemming aangeven i.p.v. een straatnaam. Andere belangrijke informatie is die bij de ingang van de garage (o.a. vol/vrijmelding, openingstijden, tarieven) en informatie bij de voetgangersingangen (o.a. plattegrond garage, betaalmogelijkheden). Bij grote garages moeten voetgangers ook worden ondersteund bij het terugvinden van hun voertuig door de parkeerplaatsen van bijvoorbeeld kleuren en symbolen te voorzien en de verdiepingen te nummeren.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Ontneem legionella alle doorgroeimogelijkheden

Het vlaamse legionellabesluit van 2007 verplicht al wie koeltorens uitbaat, tot het opmaken van een legionellabeheersplan, het uitvoeren van een periodieke staalname en het bijhouden van een register. in de nasleep van de uitbraak van die bacterie in evergem bleek dat nog te veel bedrijven daar niet aan voldoen.

Bouwindustrialisatie levert ook winst op voor projectontwikkelaars in de residentiële bouw

Projectontwikkelaars van grote woning- en appartementencomplexen zullen een grote rol spelen in de snelheid waarmee bouwindustrialisatie in belgië zal doorbreken. als zij vragende partij zijn om geïndustrialiseerde oplossingen toe te passen, is de kans immers veel groter dat veel partijen in de keten sneller hun processen en methodes zullen aanpassen.

Hygiënisch ontwerp

Machines ontwerpen zodat ze goed functioneren én effectief te reinigen zijn is, met een toenemende focus op voedselveiligheid kritischer dan ooit. wanneer het hygiënische ontwerp van voedingsverwerkende uitrusting verbetert en alles verder gelijk blijft, neemt de effectiviteit van de reiniging toe, met een positief effect op de voedselveiligheid. om als voedselverwerkend bedrijf een invloed te kunnen hebben op het verbeteren van het hygiënische ontwerp, moet het bij de aankoop van elke nieuwe machine een evaluatie voor hygiënisch ontwerp opzetten. dat vereist de samenstelling van een multidisciplinair team, met vertegenwoordigers van kwaliteit, onderhoud, productie, engineering, schoonmaak en iedere andere afdeling die moet werken met het uiteindelijke machineontwerp. hygiënisch ontwerp is een proces dat gericht is op continue verbetering. elke ontwerpversie moet worden geëvalueerd en geoptimaliseerd. vervolgens worden reinigingsprocedures ontwikkeld op basis van de ...

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine