Software voor aannemerssPremium

TUINAANNEMER MOET ALTIJD BLIJVEN LEREN

JULIEN HOUTEKEETE PLEIT VOOR MEER KENNIS IN DE SECTOR

Dat de tuinaanneming nood heeft aan meer professionaliteit, heeft u in deze kolommen al vaak kunnen lezen. De jonge tuinaannemer Julien Houtekeete geeft alvast het goede voorbeeld: “Ik laat me steeds omringen door mensen die zelf al veel kennis hebben, en steel met mijn ogen en oren. Ik heb ook al veel geleerd door me te vergissen. Is dat erg? Neen, neem gewoon je verantwoordelijkheid en los het op. Ook ondersteuning door software is belangrijk, om een overzicht te houden op je werk en je cijfers. Als je niet met je cijfers bezig bent, dan ben je niet goed bezig."

Julien Houtekeete

VAN TUINAANNEMING NAAR TUINARCHITECTUUR EN TERUG

Julien Houtekeete begon als tiener al met de tuin. “Toen ik zestien was, kwam er een tuinaannemer de hagen scheren en ik moest helpen van mijn vader. Ik vond dat zodanig leuk dat ik niet lang daarna met een vakantiejob ben begonnen bij diezelfde tuinaannemer. Je begint onder aan de ladder: groenafval opruimen, onkruid wieden … maar je doet er wel veel ervaring mee op. Ik volgde sociaal-technische wetenschappen in het middelbaar, maar heb dat veranderd naar planttechnische wetenschappen. Nadien was een bachelor tuinarchitectuur de logische keuze, omdat ik ook het tuintekenen erg leuk vond. Tijdens mijn studies deed ik al op zelfstandige basis wat tuinonderhoud. Na het afstuderen heb ik een klein jaar lang halftijds gewerkt bij een tuinaannemer en halftijds in bijberoep. Nu ben ik al zo'n twee jaar volledig zelfstandig."

Meer en meer samenwerking

“Ik teken nog steeds af en toe, maar ben me toch meer en meer op de tuinaanneming aan het toespitsen. Ik teken nochtans graag, omdat je dan erg creatief bezig bent, maar het moet haalbaar blijven. Wanneer je steeds meer werk krijgt in de tuinaanneming, moet je op een bepaald moment kiezen. Ik wil zeker geen half werk leveren. Vandaar dat ik nu steeds meer samenwerk met enkele tuinarchitecten, dat loopt erg vlot. Ik geef hun ontwerpen door, zij geven mij werven door. Als je elkaar kunt vertrouwen, dan is dat fantastisch."

 

Moerbrugge

PROJECT IN MOERBRUGGE

Julien: “Dit project in Moerbrugge is ontworpen door Studio Verde, wij stonden in voor de aanleg. Het is een deel van een grotere, landelijke tuin. Het is een natuurlijk ontwerp, met stukjes bloemenweide. Toch zitten er ook strakke elementen in: de stukken bloemenweide zijn afgebakend door gemaaide paden, strakke betontegels vormen een speels pad naar het bijgebouw. Voor de afsluiting is er gekozen geweest voor cortenstaal. De bloemenweides liggen achteraan in de tuin en vormen zo een geleidelijke overgang naar het landschap."

Moerbrugge

'DE PERFECTE IMPERFECTIE'

Het is niet makkelijk om duidelijke scheidslijnen te trekken tussen de tuinen die Julien Houtekeete ontwerpt. In de meest strakke tuinen staan toch enkele wilde planten, grote stukken bloemenweides worden afgebakend door gemaaide paden. “Tuinarchitecten beginnen steeds 'natuurlijker' te tekenen. De verharding is meestal mooi en strak, maar men gaat in contrast met de beplanting die veeleer natuurlijker oogt. Tegelijkertijd probeer ik ook mijn 'wildere' ontwerpen een beetje af te lijnen. Een bloemenweide is prachtig wanneer ze bloeit, maar er zijn ook periodes waarin ze er slordig bij staat. Op foto's in magazines zie je ze alleen maar op de mooiste momenten. Als je de randen maait, dan oogt ze meteen veel netter."

Klanten begeleiden

“Je moet je klanten daar ook een beetje begeleiden. Je moet van bij het begin uitleggen dat zo'n bloemenweide natuurlijk is en dus ook mindere periodes zal hebben. Ik heb al vaak bezorgde telefoons gehad over 'onkruid' (lacht). Dan moet je ze geruststellen. Wanneer ze dan in bloei staat, dan zijn ze tevreden. Je moet je als tuinaannemer ook laten bijstaan door specialisten: ik weet ook niet alles. De leverancier van mijn bloemenweides heeft me al veel geleerd. Nu zorg ik ervoor dat zo'n bloemenweide zo lang mogelijk iets te bieden heeft. Van november tot mei is een doodse periode, maar ik probeer dat op te vangen met bloembollen: vroege voorjaarsbloeiers die in het begin van het jaar al wat kleurenpracht geven. Mensen vergelijken hun tuinen altijd met foto's, maar dat zijn momentopnames. Daar komt uitleg bij kijken, en ook wel wat werk. Ook een bloemenweide kan er verwaarloosd uitzien en als de bodem te rijk is, schiet er na een paar jaar niet veel bloemenweide over."

Belang van een goede bodem

“Ook voor de bodem laat ik me bijstaan door mijn leveranciers, die bodemstalen nemen en zeggen wat ik kan doen. Je kunt het natuurlijk zelf al voor een stuk zien aan de vegetatie die op de grond aanwezig is: brandnetels wijzen bijvoorbeeld op een rijke grond. Ook daarin moet je je klanten begeleiden. Mensen vinden grondwerken duur en willen geen geld 'onder de grond' steken. Ik vergelijk het altijd met het bouwen van een huis: je mag nog het mooiste huis hebben van de straat, maar als je funderingen niet goed zijn, dan heb je binnen enkele jaren een huis vol scheuren en barsten. Dan begrijpen ze het al beter. Ik raad hun zelfs aan om eerst in grondwerken te investeren en desnoods zelfs wat te besparen op de beplanting. Ik zie veel mooie, grote planten wegkwijnen vanwege een ongeschikte grond. Daarom blijf ik erop hameren: investeer in je grond, want dat is de basis voor alles."

Blijven leren

“Ik heb zulke zaken zelf ook moeten leren, vooral door me te laten omringen door mensen die zelf al veel kennis hebben. Ik steel met mijn ogen en oren. Ik heb ook al veel geleerd door me te vergissen. In het begin ben je daar bang voor, maar er lukt dan toch eens iets niet. Is dat dan erg? Neen, neem gewoon je verantwoordelijkheid en los het probleem op. Als je correct bent tegenover je klanten, dan zullen ze meestal ook correct zijn tegenover jou."

Weerbare tuin

“De laatste jaren hebben we erg droge zomers gehad, en die hebben wel wat schade aangericht. Oudere tuinen hebben wat meer buffer, omdat de wortels veel dieper zitten, maar jonge tuinen hebben al veel afgezien. Ik probeer dan zo veel mogelijk te voorkomen. Ik voorzie steeds standaarddruppelslangen. Mensen kunnen geen water geven. Ze vergeten het of ze geven te weinig. Een druppelslang is makkelijker en beter: het water dringt veel beter in de grond dan een harde straal uit een tuinslang. Ook het moment van aanplanten is belangrijk: tuinen die ik aanleg in november, overleven een droge zomer veel beter dan tuinen die ik aanleg in april. Soms kun je niet anders, natuurlijk, er is altijd de wil van de klant, maar ook hier geldt: probeer zo veel mogelijk advies in te winnen én door te geven."

 

OekenePROJECT IN OEKENE

Julien: “Deze strakke tuin in Oekene was een van mijn grootste projecten tot nog toe. Daar heb ik veel uit geleerd. Het was een bestaande tuin, die we volledig opnieuw ontworpen hebben. We moesten vergunningen aanvragen om een bijgebouw te plaatsen, de bestaande constructies af te breken ... We hebben ook veel moeten opvoeren, op bepaalde plaatsen wel tot 70 cm. Voor poolhouses en zwembaden werken we wel met een onderaannemer. Het is een erg strakke, hedendaagse tuin met weinig onderhoud. Dankzij de doorkijk is er een verbinding van voor- en achterzijde."

Oekene

GELD EN TIJD BESPAREN MET SOFTWARE

Plantengarantie

“Ik geef steeds een jaar plantengarantie. Dat is ook berekend in de prijs. Ik neem gewoon de marge op mijn planten iets hoger. Is dat een risico? Dat valt wel mee. Ik heb nog nooit een tuin aangelegd waar na een droge zomer alles dood was. Ondersteuning is daarbij belangrijk. Ik maak gebruik van Groensoft, een administratieve software die me toelaat om heel goed te controleren wat mijn marges zijn, per project. Op die manier kan ik heel eenvoudig zien wat ik na alle kosten overhoud. Met Groensoft kan ik een gedetailleerde nacalculatie doen per klant, per post of per volledig project. Met zo'n programma kun je alle parameters in het oog houden. Dat moet, vind ik. Als je niet bezig bent met je cijfers, dan ben je niet goed bezig. Dat is voor elke onderneming zo. Je moet zorgen dat je je boterham verdient, je werkt er ook hard voor. Je kunt lange dagen in de tuin staan zwoegen, maar als je geen winst maakt, dan werk je voor niets. Ik ben begonnen met simpele spreadsheets, maar dat werkte veel trager."

Professioneler

“Het komt ook professioneler over. Je offertes zien er mooi en steeds hetzelfde uit. Een klant verwacht dat vandaag. Ook de opvolging van klanten werkt veel beter. Voor elke klant maak je een project aan, en via het 'dashboard' zie je in een oogopslag welke rekeningen nog openstaan, op welke offertes er al reactie is gekomen, welke klanten je nog eens een herinnering moet sturen … Je kunt er ook je materieel in bijhouden en je kunt berekenen wat dat materieel je per uur kost. Er is een handige app waarmee je je werkuren kunt bijhouden, vroeger schreef ik dat op papieren bonnetjes. Dat zijn allemaal tools die veel tijd en geld besparen. In het begin moet je er wat tijd in steken, maar je wint er ongelofelijk veel tijd mee."

 

DE TOEKOMST

“Binnenkort begint mijn eerste werknemer. We gaan ook over naar een bvba omdat we aan het groeien zijn, maar ik wil zeker niet de grootste tuinaannemer worden. Ik wil vooral projecten blijven afleveren waar ik zelf trots op kan zijn. Ik wil ook zelf blijven meehelpen, hele dagen aan een bureau zitten is niets voor mij. We zien wel hoe het voortgroeit. Voorlopig zie ik me niet met zeven man werken. Mocht het organisch zo groeien, dan ga je daarin mee, maar het is geen doel op zich. Ik ben nu twee jaar zelfstandig bezig en ik ben blij dat ik zulke projecten kan doen. Cijfers zijn belangrijk, maar tevredenheid in je werk is nog belangrijker!" 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Stefan Acke

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Tijd van professionalisering is aangebroken

Professionals hebben we nodig. dat vindt yves heirman, directeur van de belgische federatie groenvoorzieners. “het beroep van tuinaannemer is de laatste twintig jaar sterk veranderd, maar de perceptie bij de klanten is nog niet volledig mee. veel tuinaannemers zijn hardwerkende zelfstandigen die hun prijzen onvoldoende kunnen doorrekenen. als een tuinaannemer 40 euro per uur vraagt, dan vindt men hem al duur, terwijl andere beroepsgroepen met gemak het dubbele kunnen vragen. zich aanpassen vraagt tijd. daarom pleiten wij als federatie voor stabiliteit en tegen oneerlijke concurrentie.“

De vlaamse tuinaannemer: dit zijn de winnaars

De wedstrijd de vlaamse tuinaannemer vierde zijn 25ste verjaardag met heel wat luister. opvallend onder de winnaars van deze editie was vooral de grote diversiteit aan tuinen, de aandacht voor waterhuishouding en de labels 'strak' en 'nonchalant' die elkaar steeds meer gaan afwisselen binnen de tuin.

Nog veel gebrek aan kennis bij de tuinaannemer

In een sector die steeds technischer wordt, wordt de nood aan samenwerking steeds groter. ook de sector van de tuinaanleg verandert aan een snel tempo, vindt marc galle, voorzitter van de federatie groen groeien. “iedereen kan zichzelf tuinaannemer noemen, maar er is een groot gebrek aan kennis over technieken en veiligheid. ik zou graag meer samenwerking tussen tuinaannemers en federaties zien. onze sector evolueert razendsnel, en om die ontwikkelingen op te volgen, mogen we niet langer bang zijn voor elkaar.“

Leren uit sociaal contact als tuinarchitect

Bijna tien jaar geleden besloot landschapsarchitect gianni de clercq (greenconcepts) zijn ontwerpbureau uit te breiden met een winkel. dat aanhangsel heeft hem geen windeieren gelegd. “het brengt natuurlijk geld op, maar het zorgt vooral voor meer contact met je klanten. daar hou ik van, je blijft veel beter op de hoogte van wat er leeft. ik zal ook altijd luisteren naar de tuinaannemers met wie ik samenwerk - ik heb het zelf drie jaar gedaan - en ik verwacht dat uiteraard ook van hen. met wederzijds respect communiceren is het allerbelangrijkste.“

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine