Dockequipment VOOR de voedingsindustrie
Veilig en energiezuinig laden en lossen van goederen

Hygiëne is een van de belangrijkste punten binnen de voedingsindustrie. De grondstoffen moeten dus in voedselveilige omstandigheden geleverd worden en de afgewerkte producten moeten de productieruimte ook zo verlaten. Bovendien moet dit veilig en efficiënt gebeuren, en met een minimum aan energieverliezen. Veel hangt hierbij natuurlijk af van de aard van de activiteiten. Een correct afgestemd dockequipment is dan ook van het uiterste belang.
activiteit bepaalt equipment
Welk dockequipment ideaal is voor uw bedrijf, hangt af van wat er binnen uw fabriek gebeurt. In de eerste plaats bepalen de grondstoffen, halffabricaten of eindproducten die het bedrijf binnenkomen of verlaten welke poort u moet aanschaffen.
Zijn dit droge en/of verpakte producten, dan is het risico op hygiëne-inbreuken quasi minimaal. Hier volstaat dan ook een normaal transport langsheen 'gewone' poorten of deuren.

De dockleveller kan zowel in de hal zelf als in een voorzetsluis geïmplementeerd worden
Indien de binnenkomende of uitgaande goederen echter 'natte' producten of karkassen zijn, moet er veel meer aandacht besteed worden aan de hygiënevoorschriften. Hier zal dus een specifieke poort vereist zijn.

docklevellers
Een eerste zaak waaraan aandacht moet besteed worden, is het comfort waarmee er in- en uitgeladen kan worden. Dit moet namelijk in een enkele horizontale beweging gebeuren, om het laden en lossen zo efficiënt en veilig mogelijk te maken. Dit kan met een dockleveller, die de kloof tussen het voertuig en de laadkade overbrugt.

Binnen of buiten?
Daarna moet er gekeken worden waar het dockequipment geïnstalleerd moet worden. Dit kan namelijk zowel in de hal als erbuiten.
Bij binnenliggende oplossingen sluiten de vrachtwagendeuren rechtstreeks aan op de dockleveller. Wordt de dockleveller echter in een voorzetsluis voor de hal geplaatst, dan kan er een optimale warmte-isolatie gerealiseerd worden. De deur vormt namelijk een halafsluiting en minimaliseert het energieverlies bij grote temperatuurverschillen.
Opblaasbare dockshelters kunnen overmatig energieverlies voorkomen
Een bijkomend voordeel van de buitenoplossing is dat de volledige bedrijfsoppervlakte gebruikt kan worden, aangezien de dockleveller in de voorzetsluis geïmplementeerd werd. Om dit te kunnen installeren, moet er evenwel voldoende ruimte buiten het pand beschikbaar zijn. De sluizen kunnen echter in verschillende opstellingen geplaatst worden, zodat er voldoende bewegingsruimte is om aan te docken. Zo is een zaagtandopstelling een mogelijke oplossing.
DOCKING BEFORE OPENING
Om de energiekosten te beperken, kan het DOBO-systeem een absolute meerwaarde bieden. Bij normale perrons stapt de bestuurder uit, opent hij de voertuigdeuren en dockt hij uiteindelijk aan. Met het DOBO-systeem kan dit met gesloten deuren. Zo blijven de goederen goed beschermd tot er uiteindelijk gelost kan worden.
Stappenplan van het DOBO-systeem:
1. Dankzij een verkeerslicht wordt aan de bestuurder duidelijk gemaakt hoe dicht hij bij het dockingstation is.
2. Van zodra het licht op rood springt, worden de dockshelters opgeblazen en het voertuig driezijdig afgesloten.
3. Als de deur open is, wordt de telescopische lip van de dockleveller uitgeschoven om de afstand te verkleinen.
4. De beweegbare stootbuffers worden neergelaten en vergrendeld. Nu kunnen de deuren geopend worden.
5. De dockleveller overbrugt de afstand tussen perron en laadvloer en het laden of lossen kan beginnen.

duurzaamheid
Binnen de voedingsindustrie moet in veel gevallen een bepaalde temperatuur bewaard blijven. Ook dit zal de keuze van het type poort bepalen en een impact hebben op de isolatie hiervan, bij grote temperatuurverschillen tussen verschillende ruimten. Bij de meeste poorten volstaat een gewone isolatie, maar in sommige gevallen moet er nog een extra isolatielaag voorzien worden, zodat er geen condens of ijsvorming op de poorten ontstaat.
opblaasbare dockshelter
Een van de mogelijkheden om het energieverlies te minimaliseren, is een opblaasbare dockshelter. Pas nadat de vrachtwagen bij dergelijke poorten is aangedockt, zal een ventilator de shelter rondom het voertuig opblazen. Hierdoor is de volledige laadruimte binnen enkele seconden volledig afgedicht. De ventilator blijft ook gedurende het volledige laadproces actief, waardoor er een gelijkblijvende afdichting verzekerd wordt.
Voornamelijk koelhuizen kunnen hier hun voordeel uithalen, aangezien de temperatuur niet kan wegglippen. Ook voedingsbedrijven met lange laad- en lostijden, hebben hier hun voordeel aan. Dankzij de volledige afdichting is het bovendien onmogelijk voor ongedierte om binnen te dringen in het pad of in de laadruimte van de vrachtwagen.
bescherming
De bescherming van zowel het gebouw als de vrachtwagen gebeurt onder andere via stootbuffers. Die absorberen de dynamische krachten van de vrachtwagen, waardoor beschadigingen vermeden worden. Belangrijk is wel dat de buffers optimaal gepositioneerd worden, zodat de vrachtwagen ze bij het aandocken goed kan bereiken. Daarnaast hebben ook het gedrag van de chauffeurs en de aandockfrequentie een grote invloed op de stootbuffers.
onderhoud
In principe is een jaarlijks onderhoud van de poorten de minimumvereiste. Uiteraard kan de gebruiksintensiteit een regelmatiger onderhoud vragen. Hiervoor kan er altijd gerekend worden op de leverancier of de fabrikant van het dockstation. Tijdens dit onderhoud moet er vooral op gelet worden dat bepaalde vetten soms niet mogen worden gebruikt. Welke vetten dat zijn, hangt af van de specifieke activiteiten.
Met medewerking van Hörmann